Pe lângă numărul unic de urgenţă, care se foloseşte pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la orice oră din zi şi din noapte, europenii vor avea la dispoziţie un sistem inteligent de localizare a telefoanelor mobile de pe care sunt făcute apeluri la numerele de urgență.
Este vorba despre Advanced Mobile Location (AML), un proiect dezvoltat în Marea Britanie, în parteneriat cu Google. Acesta presupune folosirea unui sistem prin care smartphone-urile recunosc numărul de urgență format de utilizatorul lor și activează automat sistemul de localizare prin GPS și accesul la Wi-Fi, scrie publicația The Next Web. Astfel, imediat ce este dat un apel la numărul unic, telefonul trimite un SMS la serviciile de urgență, cu detalii despre locul în care se află utilizatorul.
Localizare rapidă și corectă
De multe ori, un apel de urgență nu este suficient pentru a salva o viață. Pacientul trebuie localizat rapid și corect, pentru ca medicii să ajungă la timp chiar dacă el nu poate spune unde se află. Pe acest principiu se bazează şi noul sistem de alertare, care este disponibil deocamdată doar în Marea Britanie, Lituania, Estonia și anumite zone din Austria. Iniţiatorii spun însă că toate statele europene pot obține însă acces la noul sistem, foarte simplu și ieftin, dacă iau legătura cu Asociația Europeană a Numerelor de Urgență, pentru implementarea proiectului.
Potrivit legislației europene, toate statele membre UE trebuie să aibă sisteme care să localizeze corect și rapid persoanele care sună la numărul de urgență. Din păcate, în prezent localizarea se face cu o marjă de eroare care poate ajunge, în medie, până la 2 kilometri. Este enorm, având în vedere că într-o situație de urgență orice secundă pierdută poate fi fatală pentru pacient. În prezent, peste un miliard de telefoane din întreaga lume au acces la sistemul AML, iar în Marea Britanie sunt realizate aproximativ 12.000 de localizări pe zi cu noua tehnică.
Totodată, în iulie 2016, Google a realizat Emergency Location Service, care este disponibil pentru 99% din dispozitivele cu Android. Deocamdată, sistemul Sistemul AML a salvat deja multe vieți. Un caz deosebit a avut loc în ianuarie, în Lituania. Un băiat de 8 ani a sunat la numărul de urgență, după ce și-a găsit tatăl inconștient în casă.
Din păcate, copilul nu a putut să spună adresa. Datorită sistemului care a trimis un SMS automat cu localizarea, medicii au ajuns rapid la caz. Ei au aflat exact unde se afla bărbatul leșinat, inclusiv camera din apartament unde acesta căzuse. Marja de eroare a sistemului a fost de numai 6 metri, față de 14 km cât era inițial, prin vechea tehnică de localizare.
Potrivit experţilor, dacă sistemul AML va fi introdus în toate statele europene, va ajuta la salvarea a peste 7.500 de vieți și va aduce economii de aproximativ 95 miliarde de euro în următorii 10 ani. Metoda este salvatoare în special atunci când apelul de urgență este făcut de un copil sau de o persoană în stare de șoc, confuză, care nu poate spune adresa exactă. De asemenea, este esențială în cazurile foarte grave, când un bolnav reușește să sune la urgență, dar apoi își pierde cunoștința sau nu poate vorbi.