4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSănătateMobilizare generală pentru voluntarii de la Crucea Roşie

Mobilizare generală pentru voluntarii de la Crucea Roşie

Într-un interviu pentru „România liberă”, directorul Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, a precizat că rolul organizaţiei în cadrul acestei simulări de intervenție în caz de dezastre este unul de sprijin, de asigurare în taberele de sinistrați a serviciului de restabilire a legăturii familiale (RLF) și de logistică în cadrul taberelor amplasate la Arena Națională, încă din prima etapă a exercițiului organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.

În cele două tabere de sinistrați  de la Afumați și Voluntari (județul Ilfov) sunt alocați voluntari special pregătiți pentru acest tip de serviciu, iar alți 30 de voluntari de Cruce Roșie din Bucu­rești s-au aflat, duminică, pe Stadionul Național, unde au contribuit la ridicarea taberei de sinistrați. Aceștia au montat corturi și paturi, au acordat primul ajutor psihologic victimelor și au supravegheat starea acestora pe toată durata exercițiului. În plus, alți 16 voluntari de la filialele de Cruce Roșie din Alba, Brașov, Suceava și ­Sector 1 ­București asigură simularea rănilor victimelor la Centrele de machiaj din Pantelimon, ISU și ­Otopeni.

Legat de colaborarea cu instituţiile abilitate să intervină în caz de dezastre, directorul Crucii Roşii a declarat că este loc de mai bine: ”Acest exercițiu, până în acest moment, ne-a demonstrat încă odată că avem voluntari valoroși, foarte bine instruiți și cu reacții prompte de răspuns. Cred, totuși, că într-o situație reală participarea lor va fi în număr mult mai mare. Menționez că voluntarii antrenați pentru intervenția în situație de urgență sunt într-un procent semnificativ tineri care au un loc de muncă și sunt convins că într-o  situație reală toți angajatorii dau dovadă de solidaritate. În ceea ce privește baza noastră materială, sigur este nevoie de mai mult. Depunem eforturi în fiecare an pentru a reînnoi stocurile existente de materiale pentru sprijinirea populației pe termen scurt și mediu și pentru a dezvolta baza de materiale logistice”.

 

Logistică pentru calamităţi şi apel la ajutor extern

Crucea Roșie Română este pregătită să intervină în orice moment cu voluntari și echipamente de logistică. La exerciţiul „Seism 2018”, organizaţia are mobilizați voluntari de la filialele de Cruce Roșie din București, 15  corturi tip “spyder”, 1 cort gonflabil (5 m * 10 m) pentru adăpost sinistrați prevăzut cu un tun de căldură, 2 moto-generatoare de curent  de 3,5 KW,  1 moto-generator de 2,4 KW, 1 sistem de iluminat tip balon, 50 de paturi pliante, 500 pături de lână, 500 saci de dormit, 100 izoprene, scaune și lanterne, 150 pachete igienice, 700 perechi de cizme de cauciuc. Ioan Silviu Lefter a precizat pentru RL că organizaţia pe care o conduce poate apela la ajutor extern în cazul unor catastrofe, de tipul unui seism devastator: „Societatea Națională de Cruce Roșie din România este membră a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și, într-o situație de dezastru, la solicitarea noastră putem primi sprijin atât de natură  materială, echipamente de logistică, cât și sprijin care constă în resursă umană calificată. În plus, la cea de-a 10-a Conferință Europeană Regională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care a avut loc anul acesta în Kazakhstan, a fost semnat un parteneriat de ajutor rapid într-o situație de dezastru între statele din sud-estul Europei”.

 

Exerciţiul „Seism 2018”, la final

Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2018”, sâmbătă, 13 octombrie, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unda seismică având ca axă de deplasare Bucu­rești-Alexandria-Sofia și Iași-­Chișinău, fiind urmată, duminică, 14 octombrie, de o replică de 5,8 grade pe scara Richter. Este vorba despre cea mai amplă simulare de intervenție din Uniunea Europeană în ultimele două decenii, la acţiune participând 26 de state. Simularea vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism, la Ciolpani, lângă Capitală, fiind activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Conform DSU, cel mai recent bilanţ indică 4.300 de morţi, peste 8.000 de răniţi și aproximativ 50.000 oameni fără adăpost. Totodată, 48.000 de  persoane au rămas fără electricitate şi 55.000 nu beneficiază de alimentare cu apă, 1.130 au fost salvate în cursul nopții, 228 sunt prinse sub dărâmături, iar 833 sunt încă date dispărute.

Cutremurul a distrus şase spitale din București, a distrus parţial 23 de unități spitalicești şi a avariat alte nouă, care au rămas însă funcționale. De asemenea, în urma seismului înregistrat în data de 13 octombrie şi a celor două replici care au urmat au fost afectate 5.240 de clădiri (460 distruse total, 1.700 distruse parţial şi 3.080 nu mai prezintă siguranţă pentru locuit). În ultimele 24 de ore, echipele de salvatori au desfășurat misiuni de căutare-salvare, scoatere a victimelor de sub dărâmături, recuperare a persoanelor blocate la înălțime, asistență și evacuare medicală a victimelor. În continuare rămân funcțio­nale taberele de sinistrați din localitățile Afumați și Voluntari, din județul Ilfov, precum și cele trei tabere organizate la Arena Națio­nală din București, cu o capacitate totală de peste 30.000 de persoane. Pentru acordarea asistenței medicale pentru persoanele rănite sunt funcționale două spitale mobile românești, spitalul mobil israelian, spitalul mobil austriac, spitalul mobil italian și cel norvegian. Exerciţiul ”Seism 2018” va continua şi miercuri, 17 octombrie, iar organizatorii le transmit oamenilor să nu intre în panică şi să urmărească paginile oficiale şi aplicaţiile mobile DSU pentru informaţii în timp real.  

 

Era necesar un exercițiu de o asemenea amploare pentru a testa capacitatea efectivă de intervenție a instituțiilor și organizațiilor responsabile, a modului în care pot lucra împreună. Este o modalitate foarte bună de a constata carențele fiecărui participant în parte.“(Ioan Silviu Lefter, directorul Crucii Roșii Române).

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă