UPDATE 18,10: Săptămâna viitoare, ministrul Tudorel Toader va prezenta Parlamentului un raport despre controalele efectuate la Ministerul Public, la DNA și la DIICOT.
Separat, în cursul zilei de joi, adică exact peste o săptămână, ministrul Justiției va anunța o decizie legată de DNA, a precizat ministrul Tudorel Toader.
––––––––––
UPDATE 18,05: „Am primit garanții de neimplicare a factorului politic în activitatea Justiției, ceea ce se întâmplă și în prezent”, a declarat, joi seară, ministrul Tudorel Toader.
Potrivit legii, revocarea procurorului șef al DNA se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
–––––––––––
Ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă din Japonia, de premierul Viorica Dăncilă, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări cu procurori ai DNA. Înainte de şedinţa de guvern de ieri, prim-ministrul a avut o discuţie cu Tudorel Toader pe această temă, a confirmat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
„Domnul ministru Tudorel Toader va vorbi de argumentele pe care le-a luat în calcul. Dar îi voi solicita să aibă o declaraţie în ceea ce priveşte decizia dumnealui, după ce vom avea o discuţie în prealabil”, a declarat Viorica Dăncilă miercuri. Întrebată dacă Toader ar trebui să discute despre situaţia din DNA şi în coaliţie, Dăncilă a răspuns că, în primul rând, ministrul Justiţiei ar trebui să discute cu ea. „Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important că cetăţenii trebuie să aibă în continuare încredere în instituţiile statului, trebuie să aibă încredere în justiţie, nu trebuie să vorbim despre întreaga justiţie, să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiţie. Eu, ca prim-ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil, aşa cum am spus, în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a adăugat premierul.
Evoluția scandalului
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seara, că nu are motive să își dea demisia din fruntea instituției. Kovesi a declarat că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii. Legat de Vlad Cosma, cel de la care a pornit informaţia privind falsificarea de probe, Kovesi a declarat că, după condamnarea în primă instanţă, membrii familiei Cosma vizaţi de anchetă au încercat să obţină un act care să-i ajute la reducerea pedepsei. Kovesi a precizat că Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri.
Fostul deputat PSD Vlad Cosma a prezentat, duminică, mai multe înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă.