Vona Gabor: Secuii vor obține autonomia, orice ar face statul român

de Andra Dumitru , 07 august 2014 - stire actualizata la ora 20:06, 07 august 2014
Vona Gabor: Secuii vor obține autonomia, orice ar face statul român

Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, a declarat, joi, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont, că este convins că autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza, indiferent ceva face statul român, relatează Mediafax.

"Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv la care statul român, orice ar face, și sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că, vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, așa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acțiuni, ci mai degrabă să își reconsidere poziția, deoarece va fi o autonomie a secuilor”, a spus Vona Gábor, aplaudat îndelung de participanții la dezbatere.

Liderul Jobbik a adăugat că nu a negat niciodată, chiar și atunci când a fost criticat, că este împotriva populației majoritare, că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă unul din ”țelurile” politicii Jobbik, la care nu va renunța.

"De multe ori am fost acuzați că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată și nici nu vom nega faptul că unul dintre țelurile noastre în politică este autonomia Ţinutului Secuiesc, autodeterminarea, îmbunătățirea relațiilor cu maghiarii din Ardeal și să nu se aștepte nimeni să renunțăm la ele”, a afirmat Vona.

El a spus că, înainte de a veni în România, a fost informat că ar putea fi condamnat "la 10, chiar 20 de ani” pentru acuzațiile de încălcare a legislației românești în vigoare, însă a decis să participe la cea de a X-a ediție a Taberei EMI întrucât nu a primit niciun răspuns concludent de la autoritățile din Ungaria și din România, din care să reiasă că ar fi o persoană indezirabilă.

Liderul Jobbik susține că ”vânătoarea de vrăjitoare” împotriva sa a fost declanșată anul trecut, după ce "a făcut greșeala” de a acorda un interviu presei românești, care l-a întrebat dacă susține propunerea fostului europarlamentar UDMR Tokes Laszlo, care a solicitat premierului Viktor Orban "protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei” și obținerea autonomiei secuimii, la care a răspuns afirmativ, cu riscul de a deteriora relațiile dintre România și Ungaria.

"La Tabăra EMI de anul trecut am comis greșeala de a da un interviu presei românești (…) Undeva s-a creat o confuzie între termenii «conflict» și «război», fapt pentru care a început vânătoarea de vrăjitoare împotriva mea, care nu a încetat până în ziua de astăzi. Eu cred că această luptă nu are legătură cu mine sau Jobbik, mă simt de parcă aș fi aterizat într-un ring de box, între Ponta și Băsescu. Am primit câteva directe, mai ales dinspre stânga, partida a continuat până când a ajuns în biroul meu un document, un raport în care era precizat că pentru faptele care înceacă să mi se pună în cârcă în România se poate primi o condamnare de 10, chiar 20 de ani de închisoare”, a afirmat Vona Gábor.

Anul trecut, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, Vona spunea că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România. Întrebat apoi cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor afirma că Jobbik a avut câteva inițiative în acest sens şi că "nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România".

Comentarii

 • Mike

  16 august 2014 21:43

  Nu cred ca este serios sau sanatos.Guvernul Romaniei daca sint barbati Romani ar trebui sa nu discute aceste variante.

  raspunde comentariului
 • gelu

  15 august 2014 23:59

  Eu propun o autonomie secuiasca a la Gaza. Punct.

  raspunde comentariului
 • Petrus.

  11 august 2014 11:57

  "Vona Gabor", un alt vanzator de iluzii, venit dintr-un stat ce s-a autoizolat, in cadrul UE.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  09 august 2014 15:14

  Cine a votat acum aici în locul meu ? ...atzi început să punetzi voturi de la voi, "din burtă", la articolele unde ratingul nu evoluează cum vă doritzi ? ...iar la cele unde ratingul a ajuns deja la cote dezastruoase pentru stăpînii amerloci atzi început să blocatzi votarea ? Urât din partea voastră...

  raspunde comentariului
 • Statupalmă Barbacot

  09 august 2014 14:45

  așa este, au spirit imperialist de a se sui peste alții , învățat de la TURCI , că din 1529 c când au fugit din fața lot , a urcilor, au fosgt PAȘALÂC , provincie TURCĂ.. NOI românii n.am fost iciodată RAIA, Pașalâc turc, . Gabor tu eti un por reacționar UNGUR, care profită de TOLERANȚA Bucureștiului, dar asta nu merge ce vreți vvoi FOBIK.ul ungur FASCIST, să destabilizați toată europa CENTRALĂ și DE EST, sau răsărit pe limba noastră cea ROMÂNĂ,!!!

  raspunde comentariului
 • Periscop

  09 august 2014 7:32

  Autonomie ? Pe banii cui ? Sau, cine plătește ?. Chiar crede cineva că dacă s-ar acorda autonomia de către cine ? populația va trăi mai bine ? Nu fraierilor doar cei care împart banii !

  raspunde comentariului
 • Ernesto

  08 august 2014 17:37
 • Pasalac turcesc

  08 august 2014 17:00

  COMENTEZ"APOI CU turcii CARE AU STAT PESTE voi CAM 150 DE ANI ,adica peste unguri" Gresit .Ungurii au fost pasalac turcesc 350 de ani, si ma mir cum de nu vorbesc turceste.Au o baie turceasca in Budapesta de la 1500 .

  raspunde comentariului
 • Valahu Georgică

  08 august 2014 16:00

  Un porK PORC ASTA EȘTI TU , vONA g., VOI ungurii CEI rEVOLUȚIONARI, N.AȚI FOST AICI , ÎN panonia , NIciodată MULȚUMIȚI, ... nici ATUNCI LA ANUL 900 CÂND AȚI VENIT DIN uiguro.ASIA VOASTRĂ, NCI MAI APOI CU turcii CARE AU STAT PETE voi CAM 150 DE ANI , NICI PE URMĂ CU AUSTRIECII ȘI rOMÂII LA 1848, NICI CONRA antantei între 1914 și 1918, apoi contra ALIților și EVREILOR -1944.1945, nici cu RUȘII în 1956, nici acum în UNIUNEA EUROPEANĂ nu este V. orban al vostru SATISFĂCUT și IATă voi JOBIK.iștii vreți să.i aveț din nou pe SECUI, cărora VOI MGHIARII le.ați luat autonomia JUDEcătrească medievală în anul 1867, când i.ați păcălit pe VIENEZI cu AUSTRO.uNGARIA ...!!!! BĂIEȚeilor stați cuminți că iar vin alții peste voi ca în secOLUL 20. XX.LEA !!!........ FII atent GABOR VONA , FII atent...........!!!

  raspunde comentariului
 • watcher

  08 august 2014 10:00

  Sunt destui PAPAGALI platiti sa "lupte in indaratnicia lor, impotriva Europei Unite! Ce vrea acesta 'minte fara substanta'? Enclavizarea Romaniei? SICTIR!Puneti-l sa puna mana pe carte! Este destul de tanar, inca mai poate fi recuperat... sa invete despre 'geopolitica, despre ce inseamna sa instigi populatii de 'saraci cu duhul' imporiva propriilor lor interese, etc. Cine il plateste pe acest politruc novice? Cumva, cei care I-au invadat Budapesta in 1956? Au aparut, inclusiv in aceste state foste sub talpa bolshevica, tot felul dee indivizi semidocti vanduti si cumparati de diferititi smekeri travestit in prieteni ai UE, ba chiar membrii, de fapt,' cai troiani' in UE carora le sta'n gat aceasta, Europa Unita...

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  08 august 2014 9:48

  Bă, mămălichky balkanici lashi, CIOCU' MIC !

  raspunde comentariului
 • ianoscelmare

  08 august 2014 9:22

  Cred ca nu ar mai trebui admisa venirea in Romania a acestui instigator extremist.Trebuie oprit la granita.Punct

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  08 august 2014 9:10

  La ce va trebuie? Suntem toti europeni,in E.U.Orban a luat-o pe aratura...Mai bine cu românii...traim împreuna de prea mult timp,nu-i asa? Ce sa faceti "autonomia"? Mai bine ocupati-va domnule Gabor,sa faceti ceva constructiv,util...nu doar sa instigati spre rau...Vedeti ce se petrece în Ucraina...Românii su secuii pot sa traiasca împreuna,nu-i asa?Sa traim,Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • v o bag

  08 august 2014 7:01

  Secuii vor primi picioare in *** si pumni dupa cap daca nu respecta legile romanesti. Nu au decat sa plece in hunGAYria la closet-pesta daca nu le place in romania

  raspunde comentariului
 • Cornel

  08 august 2014 0:20

  Secuii vor primii tot ce isi doresc in Ungaria. Mai devreme sau mai tarziu, acolo vor ajunge.

  raspunde comentariului
 • unu altu

  07 august 2014 21:41

  Oare cand guvernul va aplica legile acestei tari? Si rabdarea are o limita si tot ce se intampla duce la acumulari de ura din partea romanilor. Mamaliga rabda dar si cand explodeaza.Si e pacat sa dispara o minoritate din cauza unor extremisti iresponsabili.

  raspunde comentariului
 • Statupalmă Barbacot

  07 august 2014 21:32

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design