18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAldineUnul din trei români a dat şpagă la autorităţi în ultimul an....

Unul din trei români a dat şpagă la autorităţi în ultimul an. Care sunt ţările UE în care acest fenomen este cel mai răspândit

Darea de mită la poliţişti şi funcţionari publici este larg răspândită în trei ţări ale Uniunii Europene, reiese dintr-un nou raport publicat de Transparency International. Aproape unul din trei locuitori ai României spune că a plătit pentru a beneficia de acces la serviciile publice în ultimul an, precizează, miercuri, Euronews.

Aproape un sfert dintre cei chestionaţi au dat acelaşi răspuns în Lituania, iar în Ungaria unul din cinci locuitori au dat mită unui poliţist sau funcţionar public.

Potrivit Transparency International, eşecul luptei cu corupţia a alimentat dezvoltarea partidelor populiste şi naţionaliste pe continent. Oamenii şi-au pierdut încrederea în instituţiile democratice tradiţionale – guverne şi partide politice, pentru că acestea nu au reuşit să-şi respecte promisiunile de a oferi prosperitate şi şanse egale tuturor.

Corupţia este elementul central al acestei situaţii. Guvernele nu doar au eşuat în lupta cu corupţia, ci sunt complice în schemele „clientelare”. Nu mai pot fi ignorate sistemele corupte în care afaceriştii influenţează politicienii, aşa cum o arată, de exemplu, procesele în desfăşurare în care sunt implicaţi 37 de directori din instituţii de stat şi politicieni din Spania, acuzaţi că ar fi luat mită pentru atribuirea de contracte timp de aproape un deceniu, scrie Euronews.

Curioasă este reacţia populaţiei faţă de faptul că plăteşte pentru a beneficia de servicii publice. În România, unde 30% dintre oameni dau fel de fel de şpăgi, doar 49% consideră că avem o problemă cu corupţia şi doar 43% sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile luptă cu acest fenomen. În Spania, unde doar 3% dintre locuitori spun că au dat o formă de mită în ultimul an, 80% sunt nemulţumiţi de modul în care este gestionată corupţia şi 66% consideră că aceasta este o problemă a ţării.

Peste două treimi din populaţia Sloveniei, Lituaniei, Letoniei, Italiei, Cehiei şi Republicii Kosovo consideră că guvernul nu face prea mari eforturi pentru a înlătura corupţia.

La celălalt pol sunt Suedia şi Elveţia, unde doar între 25 şi 30% dintre cei chestionaţi cred că autorităţile au eşuat în lupta cu corupţia.

 

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă