13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăAldineTraian Băsescu îl contrazice pe Klaus Iohannis: Declarația de la Roma a...

Traian Băsescu îl contrazice pe Klaus Iohannis: Declarația de la Roma a stabilit o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris duminică pe Facebook că Declaraţia de la Roma adoptată la Summit-ul aniversar al UE a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune "ritmuri diferite”.

"Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, Declaraţia de la Roma a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune, de ieri, ritmuri diferite” Nucleul dur al UE, Germania – Franţa – Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, a precizat fostul preşedinte.



 

Băsescu a ţinut să menţioneze că liderii politici de la București au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă. "Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al ritmurilor diferite este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”, a completat el.

Fostul preşedinte a mai spus că ar fi păcat să constatăm, peste zece ani, că un grup de state care au avut "un ritm bun” anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei. "Ar fi păcat să constatăm cu surprindere peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei”, a conchis Traian Băsescu.

Liderii europeni au semnat sâmbătă o declaraţie de unitate în speraţa reînnoirii angajamentului european în piaţa Capitoliului, în acelaşi loc unde cele şase ţări fondatoare au semnat în urmă cu şase decenii Tratatul de la Roma – piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene şi a UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că în cadrul Summit-ului aniversar al UE a fost adoptată Declaraţia de la Roma şi a dispărut sintagma "Europa cu două sau mai multe viteze” deoarece niciun lider european nu îşi doreşte să se facă paşi înapoi, ci o Uniune "mai puternică, care face faţă mai bine crizelor”.

Cele mai citite

Conflict de proporții în lumea afacerilor implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. La centru disputei se află folosirea numelui comercial „Lion...

Un conflict de proporții în lumea afacerilor a ajuns pe rolul instanțelor din România, implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. În...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...

Ucrainenii au spart sistemul informatic de vot al Rusiei

Rusia organizează sâmbătă a doua zi a alegerilor prezidenţiale, preconizate să fie câștigate din nou de actualul președinte Vladimir Putin. Scrutinul nu a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă