25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăAldineSoarta a 32.000 de imigranţi din Grecia şi Italia, decisă la Bruxelles

Soarta a 32.000 de imigranţi din Grecia şi Italia, decisă la Bruxelles

Miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene au convenit luni, la Bruxelles, să înceapă redistribuirea a peste 32.000 de imigranţi extracomunitari din Grecia şi Italia în alte ţări europene, informează Mediafax.

Transferul celorlalţi imigranţi ar urma să fie decis până la sfârşitul anului, potrivit unor oficiali.

Citește și: Cum sunt forțate granițele României de imigranți ilegali

Aproximativ 150.000 de imigranţi care fug din calea războaielor şi sărăciei au sosit în Europa anul acesta, potrivit estimărilor. Majoritatea au ajuns în Grecia şi Italia, unde stau în tabere supraaglomerate. Cele două ţări au cerut statelor UE să preia o parte din povară, conform BBC.

Comisia Europeană a propus transferul a 40.000 de imigranţi după naufragiul unei ambarcaţiuni în Marea Mediterană, în aprilie, soldat cu aproape 800 de morţi. Însă statele UE, deşi au fost de acord să ajute, au opinii împărţite privind detaliile redistribuirii imigranţilor.

Citește și: Ungaria respinge OFICIAL refugiații. Câți imigranți ilegali au fost reținuți la graniță

Luxemburgul, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a anunţat că unii miniştri de Interne au acceptat mutarea a 32.256 de sirieni, eritreeni, irakieni şi somalezi.

„Suntem aproape. Ceilalţi 8.000 vor fi mutaţi până la sfârşitul anului, până în decembrie. Sunt dezamăgit că nu s-a întâmplat astăzi, dar a fost un pas important înainte”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a precizat că Spania critică planul pentru că va atrage mai mulţi imigranţi în Europa.

Germania a oferit cele mai multe locuri – 10.500 pentru solicitanţi de azil şi 1.600 pentru imigranţi -, fiind urmată de Franţa, cu 6.752 de locuri pentru solicitanţi de azil şi 2.375 pentru imigranţi.

Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda pot fi scutite de la acest program, în conformitate cu tratatele UE, dar Irlanda a acceptat să găzduiască 600 de solicitanţi de azil şi 520 de refugiaţi, în timp ce Danemarca şi Marea Britanie au convenit să accepte câte 1.000 şi respectiv 2.200 de refugiaţi.

Între timp, organizaţia Medecins Sans Frontieres (MSF) a avertizat că mii de imigranţi şi solicitanţi de azil stau în condiţii precare pe mai multe insule din Grecia.

Conform MSF, circa 5.000 de oameni, cei mai mulţi din Siria, Afganistan şi Irak, au sosit pe insula Lesbos în ultimele zile, iar un centru de recepţie din zonă este „în pragul colapsului”. Alte 700 de persoane sunt înghesuite într-o clădire cu 200 de locuri pe insula Kos.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă