Scandal politic pe reprezentarea României la Bruxelles

de Romulus Georgescu , 09 martie 2016 - stire actualizata la ora 00:05, 09 martie 2016
Scandal politic pe reprezentarea României la Bruxelles

Prezența premierului Dacian Cioloș la reuniunea UE pe tema migrației este contestată din două direcții. Președintele Senatului susține că primul ministru trebuia să aibă mandat din partea Parlamentului, dar Dacian Cioloș a explicat că regula nu se aplică reuniunilor informale. Fostul șef al statului Traian Băsescu susține la rândul său că România trebuia reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că îl va invita pe premierul Dacian Cioloș să explice în fața senatorilor prezența sa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. „Prin prezenţa premierului Dacian Cioloş la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obli­gat, în calitate de preşedinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Preşedinţia României şi Guvernul îşi depăşesc atribuţiile constituţionale şi prin aceasta afectează relaţiile între puterea legislativă şi puterea executivă“, este motivarea solicitării lui Tăriceanu ca premierul să se prezinte în Parlament. 

În sprijinul tezei sale, pre­șe­din­tele Senatului a invocat legea privind cooperarea între Parlament și Guvern (373/2013), dar și o decizie a Curții Constituționale (CCR) pe această temă (449/2013). Ce prevăd aceste documente? În 2013, CCR a decis, în urma unui conflict între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, că președintele este cel care reprezintă România la Consiliul European, dar își poate delega această atribuție premierului. Întrucât președintele este șeful politicii externe, CCR a separat cele două situații. Atunci când preşedintele României decide să participe el însuşi la reuniunile Consiliului European, are posibilitatea să îşi prezinte mandatul Parlamentului, conţinutul mandatului fiind stabilit în mod exclusiv de preşedintele României. Atunci când deleagă atribuţia sa de participare la reuniunile Consiliului European, preşedintele României nu poate stabili conţinutul mandatului, iar prim-ministrul este dator să se adreseze Parlamentului cu un „proiect/propunere de mandat“ pentru ca acesta din urmă să îl aprobe. Potrivit legii, mandatul trebuie trimis cu minimum zece zile înaintea reuniunii.

Argumentele șefului Executivului

De cealaltă parte a baricadei, premierul Dacian Cioloș susține că nu avea nevoie de mandat, întrucât nu a participat la o reuniune a Consiliului European, ci la o întâlnire informală. „Aici nu a fost o ședință de Consiliu European. Invitația a fost foarte clară pentru o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Așa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declarație“, a explicat premierul Dacian Cioloș. Potrivit site-ului Consiliului European, la Bruxelles,   șefii de stat sau de guvern din UE au desfășurat o reuniune cu Turcia, urmată de o reuniune informală a membrilor Consiliului European. Viitoarea reuniune oficială va avea loc pe 17-18 martie. Premierul Dacian Cioloş a fost mandatat să meargă la Bruxelles de către  preşedintele Klaus Iohannis, care efectuează o vizită de stat în Israel şi Palestina.

Cum se poate ieși din această controversă politică și juridică?  Tăriceanu se poate adresa CCR, în calitate de președinte al Senatului, invocând un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

În acest caz, CCR ar urma să răspundă, practic, la o întrebare la care nu s-a gândit nimeni: dacă întâlnirile informale ar trebui să aibă același regim cu cele instituționale.

De menționat, însă, că atunci când a existat o reuniune oficială a Consiliului European, cum a fost cea din 17-18 decembrie, Cioloș a cerut mandat Parlamentului și l-a obținut.

Vizita în Israel putea fi amânată

Prezența lui Cioloș la Bruxe­lles a fost criticată și de fostul președinte Traian Băsescu, care atrage atenția asupra mizei reuniunii de la Bruxelles. „Sub perdeaua unei vizite în Israel şi Palestina, preşedintele Iohannis lipseşte de la dejunul de lucru Turcia-UE, urmat de Consiliul European pe tema migraţiei islamiste. Găsirea soluţiilor la această problemă care subminează existenţa Spaţiului Schenghen, dar şi a însăşi existenţei Uniunii Europene necesită prezenţa celui mai autorizat reprezentant al României, pentru că deciziile ce se vor lua vor influenţa fun­damental viitorul ţării“, a comentat Băsescu. Fostul președinte are și soluția, fiind convins că Iohannis putea ajunge și la Bruxelles și în Israel.

„Prezenţa unui tehnocrat neangajat politic, fie el şi Dacian Cioloş, este unică, nici un alt stat nepermiţându-şi să nu fie reprezentat la Consiliul European de un politician ales. În mod cert, preşedintele Iohannis putea să-şi regleze vizita din Israel luând în calcul plecarea de la Bruxelles în loc de Bucureşti. Aşa însă, îi va rămâne să urmărească cu atenţie şi, eventual, cu oare­care îngrijorare ce se întîmplă la Bruxelles şi care va fi soarta Uniunii Europene. Oare nu era cazul să se implice direct?“, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.   

Loading...

Comentarii

 • Svetlana

  09 martie 2016 16:38

  Klaus nu merge la Bruxelles ca sa nu se puna rau cu Merkel care a inebunit de tot cu migrantzii ei. El evita o cearta cu Germania si al intzeleg...e diplomat si bine face. Nu are rost sa te certzi cu femeia asta jumatate nebuna......care e agent islamist.

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  09 martie 2016 14:40
 • agricultorul fericit

  09 martie 2016 8:41

  In primul rand ce inseamna scandal pe reprezentare? Unde ati invatat limba romana, Don Romulus, cu prenume latin?In al doilea, nu a fost deloc o reuniune informala, ci una EXTRAORDINARA, cum o numeste presa mondiala. Si s-au luat decizii FOARTE IMPORTANTE, care ne afecteaza in mod DIRECT. Cum e de exemplu ca fiecare roman va da cc.6 E pentru refugiati. Si asta e una minora. Deci Tariceanu si Basescu au dreptate.

  raspunde comentariului
 • Dr.Samarescu

  09 martie 2016 8:26

  CLAR...Primul ministru,cu acordul presedintelui,are dreptul si datoria sa participe si sa reprezointe România ,la întâlniri internationale...Cine se crede Tericeanu?Unde au adus ei tara,ei ,adica agatatii" se vede fara ochelari.

  raspunde comentariului
 • marin

  09 martie 2016 7:34

  Eu daca as fi primministru as depune demisia pe masa pt ca USL l-a pus pe Cilos cu scopul sa nu se compromita ei in fata electoratului si are ca tel cistigarea viitoarelor alegeri parlamentare cind romani vor mai fi inselati odata de cele doua partide fratesti psd si pnl iar la viitoarele alegeri prezidentiale vom fi din nou pusi in situatia sa alegem raul mai putin nociv

  raspunde comentariului
 • JURIST

  09 martie 2016 6:57

  ÎN ROMÎNIA LEGILE SUNT FACUTE DE PROSTI, PENTRU POSTI.

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  09 martie 2016 0:09

  In Romania, scandalul e la inaltime, performanta in sine n-are importanta. Cand era vorba despre domnul Ponta sa fie trimis la Bruxelles, domnul Tariceanu n-a scos un cuvant impotriva. In privinta domnului Johanis, presedintele Romaniei, nu face fata acestui Consiliu, e mai bine sa fie presedinte de forma, sa calatoreasca, sa-si ia concedii in Florida, Spania, unde vrea, si mai ales sa taca. E periculos sa deschida gura, face mai mult rau decat bine. Asta am vrut, asta avem.

  raspunde comentariului
  • Romania Crizelor stil Tariceanu

   09 martie 2016 1:25

   Corect 100 comentariul dvs .Cind Ponta intra in competitie neconstitutionala cu Johannis cine sa mearga la Bruxelles si de multe ori mergea neinvitat ,su vizitele lui la Baku in speranta ca va obtine o intilnire de legitimitate cu Putin care oricum nu dadea doi bani pe escrocul de Ponta atunci Tariceanu nu mai zicea nimic .Acest Tariceanu cauta numai sa genereze crize politice si se pare ca mental cred ca ste reus mintal nu poate trece peste faptul ca are in fata un alt Prim Ministru performant in comparatie cu Mincinosul Ponta prietenul lui drag ca care impreuna au facut de ris Romania in fata comunitatii Europene .Cred ca nu trebuie sa i se mai permita lui Tariceanu sa abuzeze de functia pe pe care o detine neligitim pentru ca ALDE nu a fost expus alegerilor .Tariceanu si ALDE au venit la putere datorita traseismului -prostitutiei politice -ulterior declarata neconstitutionala de catre CCR .Astia vor numai crize si scandaluri in tara asta .Din asta traiesc iar noi le platim salariile fabuloase si tot felul de facilitati speciale din taxele nostre banul public .

   raspunde comentariului
 • alex

  09 martie 2016 0:04

  Iohannis e ocupat, era mai important sa mearga sa pupe poala evreilor!

  raspunde comentariului
 • Petra

  08 martie 2016 23:42

  Presa din România nu spune despre ce s-a discutat la bruxelles ci relateaza barfe. Nimic depre accord...despre opozitzia si votul de veto al lui Orban. Asa lucruri vagi si neesentziale. Asta e nivelul. Presa aservita politic....Nu uit ca nu demult ne spunea ca migrantzii sunt pianisti care si-au vandut casele si ei de fapt doctori si ingineri....si facea românii xenofobi ...cine ? ....o duduie de la RL care de altfel nu e rea ca ziarist. Nu trebuie sa fii partinitor...trebuie sa relatezi macar. Mizerabila prestatzie....informatzia ajunge tarziu si incomplet

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design