-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăAldineCorina Crețu ar putea ajunge comisar pentru Politici Regionale

Corina Crețu ar putea ajunge comisar pentru Politici Regionale

Surse de rang înalt au declarat pentru „România liberă“ că Dacian Cioloș nu mai are șansa de a obține un nou mandat.

Cu o lună în urmă, pe 31 iulie, prim-ministrul Victor Ponta declara unei agenții de presă că a transmis la Bruxelles scrisoarea privind nominalizarea lui Dacian Cioloș, actualul comisar european pentru Agricultură, pentru un nou mandat. Sâmbătă, președintele Traian Băsescu a afirmat că a aflat de la Bruxelles, „spre surprinderea sa“, că România are o a doua nominalizare.

HotNews a susținut că este vorba de Corina Crețu, europarlamentar so­cialist, iar Ponta însuși a confirmat că este vorba despre o femeie, ceea ce ar răspunde pretenției noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca cel puțin 10 dintre comisari să fie femei. Totodată, Ponta și-a motivat cea de-a doua nominalizare prin faptul că ar fi aflat din discuțiile cu Juncker că „ar fi foarte, foarte greu ca un comisar să își mențină portofoliul”. Ponta nu a confirmat însă că ar fi vorba despre Corina Crețu, ceea ce a alimentat speculațiile privind posibilitatea ca cealaltă femeie nominalizată să fi fost Rovana Plumb.

„România liberă“poate confirma în urma discuțiilor cu oficiali de rang înalt că este vorba, într-adevăr, despre Corina Crețu, iar portofoliul vizat este cel al Politicilor Regionale, ocupat în prezent de austriacul Johannes Hahn, care gestionează Fondul European de Dezvoltare Regională și care reprezintă o treime din bugetul european. Totodată, ziarul nostru a aflat că Dacian Cioloș a pierdut orice șansă de a continua în Comisia Europeană.

Cum se justifică însă secretul menținut de Ponta față de președinte, Parlament și mass-media? Potrivit lui Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, „Ponta nu era deloc obligat să facă o a doua nominalizare. Putea să meargă cu Cioloș, un om care și-a dovedit competența, pentru un alt portofoliu cum ar fi cel al Dezvoltării Regionale, care administrează bugete importante. Așa, poți să mergi cu băieți sau fete de mingi și nu vei avea nici o problemă să ți-l accepte, dar riști să primești un portofoliu cum ar fi comisar peste xeroxuri, ca în cazul lui Leonard Orban”. Leonard Orban a fost primul și singurul comisar pentru multilingvism, un portofoliu marginal, inventat pentru România.

Potrivit lui Ioniță, Ponta „a vrut să-i dea peste nas lui Băsescu” cu această nominalizare. Alți experți consultați de noi susțin că premierul a dorit cu orice preț să introducă un comisar socialist într-o comisie condusă de un popular/conservator pentru a se impune în fața PSD și a socialiștilor europeni și pentru asta a sacrificat un om a cărui competență a câștigat respectul și recunoașterea partenerilor europeni.

Portofoliul Agriculturii este unul dintre cele mai dificile și, prin modul în care și-a asumat reforma Politicii Agricole Comune, Dacian Cioloș a reușit să își câștige respectul din partea unor țări ale căror interese erau divergente, de la Franța și Germania la Polonia și Marea Britanie. Toți cei cu care am vorbit au fost de acord că Cioloș nu ar fi avut vreo problemă să obțină un nou mandat, dacă nu la Agricultură, atunci la Politică Regională, dar cel care i-a ucis orice perspectivă a fost Victor Ponta. În esență, Ponta a pus politica socialistă în fața competenței și a interesului țării.

Președintele Traian Băsescu a amintit obligația legală ca viitorul candidat nominalizat la funcția de comisar european să fie audiat în Parlament. Chiar dacă trece, proba de foc este însă o audiere de trei ore care va avea loc în Parlamentul European. În cazul în care candidatura Corinei Crețu va fi menținută până la final, ea va avea o problemă. Europarlamentara a fost jurnalist la oficiosul FSN, „Azi“, și purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, calități care te califică greu pentru un post de comisar european care administrează fonduri europene importante. În plus, ca să reușească, va trebui să ajungă la o înțelegere politică cu re­prezentanții Partidului Popular Euro­pean, însă unul dintre cei mai respectați membri este Monica Macovei, pe care Corina Crețu a acuzat-o de toate relele, chiar de trădare națională.

În fine, europarlamentara a fost implicată recent 
într-un scandal amoros cu fostul secretar de stat american Colin Powell, despre care unele voci au sugerat că a fost o încercare a serviciilor secrete de a-l compromite pe acesta din urmă.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă