0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăAldineRelaţia UE - Rusia este dezbătută, la Bruxelles, la Consiliul European

Relaţia UE – Rusia este dezbătută, la Bruxelles, la Consiliul European

Consiliul European se întrunește, la Bruxelles, în zilele de 20 și 21 octombrie 2016, pentru a discuta despre relația Uniunea Europeană (UE) – Rusia, dar și despre migrație și politica comercială a Uniunii, precizează Agerpres.

Tema relațiilor UE-Rusia este discutată în cadrul Consiliului, în contextul în care, la 8 octombrie 2016, Rusia a blocat o rezoluție a Franței și Spaniei în Consiliul de Securitate al ONU, care prevedea încetarea ostilităților Rusiei în Siria. În replică, la 10 octombrie, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a anunțat că va cere Curții Penale Internaționale să ancheteze posibile crime de război comise de Rusia în Siria.

În ceea ce privește tema migrației, Consiliul European va dezbate cele mai recente evoluții și progrese în acest domeniu, cu accent pe protejarea frontierelor externe, abordarea fluxurilor de migrație de-a lungul rutei central-mediteraneene, menținerea și consolidarea controlului pe ruta est-mediteraneeană, potrivit site-ului consilium.europa.eu.

Șefii de stat și de guvern vor purta discuții și cu privire la teme de politică comercială, propunându-și să evalueze stadiul actual al negocierilor în curs de desfășurare, cu privire la acorduri de liber schimb cu parteneri-cheie. În acest domeniu, UE își propune să reafirme principiul potrivit căruia politica comercială a UE ar trebui să beneficieze de pe urma piețelor deschise și să țină seama, în același timp, de preocupările cetățenilor.

Reuniunea formală a Consiliului European din 20-21 octombrie 2016 va fi precedată, la 19 octombrie, de Summitul social tripartit pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă, care va avea tema „Abordarea provocărilor comune cu care se confruntă Europa: generarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și asigurarea echității”. Summitul social tripartit este un forum de dialog între instituțiile UE, la nivel de președinte, și partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere.

***

Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una informală și a avut loc, la 16 septembrie 2016, la Bratislava. În cadrul reuniunii, desfășurate în format 27, s-a convenit asupra Declarației și Foii de parcurs de la Bratislava, în care s-au stabilit obiectivele UE pentru următoarele luni: restabilirea controlului deplin al frontierelor externe, garantarea securității interne și combaterea terorismului, consolidarea cooperării la nivelul UE în domeniul securității externe și al apărării, dinamizarea pieței unice și oferirea unor oportunități mai bune tinerilor europeni.

Discuțiile despre viitorul UE și despre o reformă a construcției europene au început încă de la reuniunea informală a Consiliului European, din 29 iunie 2016, când șefii de stat și de guvern s-au întâlnit, tot în format 27, pentru a discuta despre implicațiile politice și practice ale Brexit-ului. La 29 iunie, s-a adoptat o declarație în care liderii UE subliniază necesitatea ca Regatul Unit să notifice cât mai rapid Consiliul European cu privire la intenția de a se retrage din Uniune, menționând în același timp că negocierile cu acest stat nu pot avea loc, dacă nu se parcurge această etapă. În declarație se mai subliniază că, în condițiile în care mulți cetățeni ai Uniunii își exprimă nemulțumirea față de situația actuală a construcției politico-economice, Consiliul European începe un proces de reflecție politică, care să creeze premisele unor noi reforme.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 28 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă