16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAldineDecizie-surpriză: Premierul socialist al Austriei îl susține pe Junker

Decizie-surpriză: Premierul socialist al Austriei îl susține pe Junker

Cancelarul social-democrat al Austriei, Werner Faymann, a anunțat că îl va susține pe candidatul Popularilor Europeni (PPE) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, potrivit presei de la Viena, citată de EurActiv.com. PPE a câștigat, în urma recentelor alegeri europarlamentare, cele mai multe mandate, însă se află cu doar 23 de locuri în fața socialiștilor. 

Werner Faymann a declarat că rezultatele euroalegerilor trebuie luate în serios și că Jean-Claude Juncker trebuie să ocupe poziția de șef al executivului Uniunii. De asemenea, Faymann crede că Martin Schulz, propus de Socialiști, pote să joace în continuare un rol cheie în Europa. 

Această mișcare surprinzătoare amintește de decizia premierului socialist al Spaniei, José Luis Rodríguez Zapatero, de a-l susține pe José Manuel Barroso. 

Nici alegerea lui Juncker nu este încă certă, în ciuda opțiunii socialistului austriac, deoarece premierul britanic, David Cameron și cel ungar, Victor Orbán și-au exprimat rezervele față de alegerea sa. Totuși, cel puțin teoretic, Jean-Claude Juncker ar putea obține 55 la sută din voturi, majoritate calificată. 

În cazul în care Juncker va fi ales de liderii țărilor UE, este de așteptat ca Schulz să devină vicepreședinte pentru afaceri economice și monetare. Însă, comentează cei de la EurActiv, este destul de puțin probabil ca decizia să se ia la această primă reuniune.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă