6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăAldineCriza refugiaților: UE lansează un avertisment dur

Criza refugiaților: UE lansează un avertisment dur

Președintele Uniunii Europene Donald Tusk a avertizat că viitorul UE depinde de modul în care Germania gestionează criza migrației și de felul în care celelalte state dau dovadă de mai multă solidaritate în fața acestei provocări. De asemenea, UE a avertizat că se profilează o iminentă „catastrofă” umanitară, în contextul în care zeci de mii de persoane traversează Balcanii către nordul Europei în timp ce se apropie iarna, relatează Mediafax. 

Tusk a subliniat în mai multe rânduri urgenţa consolidării frontierelor Uniunii Europene (UE), iar cancelarul german Angela Merkel a îndemnat statele membre să dea dovadă de solidaritate şi să împartă povara.

Iniţial Merkel a fost lăudată – atât acasă, cât şi în străinătate – pentru abordarea călduroasă a refugiaţilor, dintre care mulţi provin din zone de conflict din Orientul Mijlociu. Însă pe măsură ce afluxul a continuat, iar capacităţile Germaniei s-au apropiat de limită, cancelarul a început să fie tot mai criticat.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a acuzat pe liderii naţionali că subminează eforturile de gestionare a crizei prin faptul că nu-şi onorează angajamentele în bani şi resurse.

Germania, pe de altă parte, este necesat să-şi dea seama că este responsabilă nu doar pentru „mesajul ei moral”, ci, în măsură şi mai mare, de întreaga comunitate politică a europenilor, a adăugat Tusk.

El a îndemnat Germania să dea dovadă de un leadership puternic, să ajute la securizarea frontierelor externe ale UE şi să protejeze Europa de ascensiunea populismului.

Tusk a îndemnat la o „modificare” a actualei politici europene în domeniu migrării, avertizând că zona Schengen de liberă circulaţie este ameninţată dacă frontierele sale externe nu sunt consolidate.

„În faţa amplorii fără precedent a valului de migranţi către Europa, trebuie să spunem simplu: Europa nu este capabilă să accepte toţi oamenii care vor să vină pe continentul nostru”, a pledat Tusk.

Merkel a fost criticată pentru că a încurajat în mod involuntar tot mai mulţi refugiaţi să vină în Germania, declarând în mod public că nu există o limită în privinţa numărului celor pe care-i va accepta.

Liderii europeni poartă miercuri negocieri cu lideri africani pe tema controlului migraţiei, iar Tusk a convocat joi un miting informal pe tema refugiaţilor al şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre UE.

Peste 770.000 de persoane au sosit anul acesta în UE pe mare, punând în dificultate autorităţile frontaliere şi centrele de primire. Multe dintre ele au străbătut pe jos Balcanii, în căutarea unui refugiu sau unui loc de muncă în ţări ca Germania sau Suedia.

Cele 28 de state membre UE s-au angajat să furnizeze experţi şi fonduri pentru a ajuta la gestionarea acestei urgenţe şi să împartă refugiaţi între ele. Însă resursele promise sunt mobilizate greu.

„Uniunea Europeană trebuie să facă totul pentru a evita o catastrofă odată cu apropierea iernii”, a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn la finalul ultimeia dintr-o lungă serie de reuniuni la nivel înalt pe tema acestei provocări. „Nu putem lăsa oamenii să moară de frig în Balcani”, a subliniat el.

Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe Frontex a solicitat, în cadrul unor eforturi de a gestiona afluxul, 775 de ofiţeri suplimentari, însă statele membre au oferit până în prezent doar jumătate. Slovenia a cerut să fie ajutată cu încă 400 de ofiţeri de poliţie. După aproape trei săptămâni, a primit promisiuni pentru mai puţin de jumătate.

Un plan vizează o redistribuire a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia, însă abia 100 de persoane au fost mutate până în prezent.

Cele mai citite

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă