Europa pe care o ştim va înceta să mai existe. Planurile despre crearea unei Uniuni Europene cu "cercuri concentrice" | UPDATE: Cele mai importante declaraţii ale lui Jean- Claude Juncker

de Silviu Sergiu , 01 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:05, 01 martie 2017
Europa pe care o ştim va înceta să mai existe. Planurile despre crearea unei Uniuni Europene cu "cercuri concentrice" | UPDATE: Cele mai importante declaraţii ale lui Jean- Claude Juncker

UPDATE. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker prezintă, miercuri, în Parlamentul European un document referitor la opțiunile de viitor ale UE în contextul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale lui Jean -Claude Juncker: 

– Ce vor spune copiii noștri peste 60 de ani despre ce am realizat noi? Este momentul să fie vizionari, îmi doresc să fie mândriui de noi.

–Schimbările vin rapid în fiecare zi: globalizare, migrație, terorism.

- Deşi Brexit-ul va fi dureros, suntem obligaţi să facem pași înainte, să continuăm.

- Unde se îndraptă Europa celor 27? Europa nu poate realiza singură ce şi-a propus, dacă la nivel național nu se iau suficiente măsuri. Ţările membre trebuie să recunoască faptul că UE nu este responsabilă pentru tot.

- Este greşită abordarea mai multă sau mai puțină Europă. Avem cinci şcenarii în Carta Albă, dar pot fi mai multe. Primul scenariu: continuitate, menținerea cursului actual.

- Dacă statele membre doresc reducerea CE la un simplu administrator al unei piețe unice.Europa înseaamnă mai mult decât piață, bunuri și bani.

- A treia opțiune este ca toate statele UE trebuie să facă progrese în același timp. 

Pe 25 martie, Europa va aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul constitutiv al UE, actul de naştere al unui proiect geopolitic de amploare, al cărui scop principal a fost să prevină un nou război catastrofal pe teritoriul Bătrânului Continent. 25 martie va fi şi ziua în care coeziunea proiectului european va primi o lovitură foarte puternică.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker va dezvălui modul în care va arăta „Europa cu mai multe viteze”. Sau „Europa cu cercuri concentrice”. Sau “Europa cu geometrie variabilă”.

Principalele declaraţii ale lui Jean-Claude Juncker (foto):

* "Mai vrem să avansăm împreună în formatul de 28 de ţări membre? Ori ar trebui ca cei care vor să avanseze mai rapid să o poată face fără a-i deranja pe alţii, creând o construcţie mai structurată, deschisă tuturor!?" (Sursa: Cotidianul „La Libre Belgique”, care a relalat despre o întâlnire a lui Juncker cu studenţii Universităţii catolice francofone Louvain-la-Neuve (UCL)

* "A venit momentul în care nu ne mai imaginăm că am putea face toţi aceleaşi lucruri împreună. Voi face propuneri în acest sens zilele următoare" (Declaraţie făcută în cadrul conferinţei pe tema "Europa: o viziune a viitorului)

* "Cei care sunt de acord pentru a face cât mai multe lucruri împreună trebuie să stabilească ce este esenţial de făcut, indiferent că sunt 15 sau 28. Iar aceste lucruri pot varia de la un domeniu la altul- apărare, politici economice şi altele”.

* "Cred că trebuie să ne imaginăm un continent în cercuri concentrice. În jurul nucleului Europei vor exista orbite pe care se vor poziţiona cei cărora nu le place să împărtăşească toate ambiţiile altora. Văd acolo Marea Britanie, spre exemplu, Turcia şi alte ţări."

Un paliativ pentru dezintegrare?

Ce înseamnă „Europa cu geometrie variabilă”? Înseamnă că un nucleu de 7-8 ţări dezvoltate, dintre cele care au stat la baza creării UE, vor dezvolta propriile mecanisme de accelerare a integrării, iar celelalte ţări membre vor fi silite să ţină pasul, sau să se decupleze de facto de la proiectul european. La Bruxelles se vorbeşte de patru-cinci "direcţii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state."În opinia celor care susţin crearea Euro-nucleului, aceste măsuri ar avea rolul de a consolida unitatea statelor-membre şi a crea modalităţi "alternative" de cooperare.

"Unii consideră că (ideea lui Juncker- n.a.)constituie un risc la adresa unităţii. Alţii cred că riscul este dacă nu se aplică această idee, dacă eşuăm în aprofundarea integrării", a explicat un înalt ofocial european, citat de Reuters. 

Acest mecanism este împachetat pentru opinia publică europeană  drept o soluţie de a evita o situaţie asemănătoare Brexit-ului, în care unul dintre stâlpii construcţiei europene se prăbuşeşte. Acest pericol pândeşte Franţa, ţară în care victoria lui Marine Le Pen în alegerile prezidenţiale ar însemna ieşirea Hexagonului din UE.

Comentatorii europeni văd planurile lui Juncker drept un avertisment dat ţărilor estice. Liderii UE sunt nemulţumiţi că Ungaria şi Polonia, în special, au contestat normele democratice şi s-au opus  redistribuirii refugiaţilor. În acest context, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat  împotriva cotelor obligatorii, dar mecanismul a fost aprobat. Nervozitatea a atins cote maxime, iar preşedintele Franţei, Francois Hollande, a acuzat chiar ţările est-europene că tratează Uniunea Europeană ca un bancomat.

În realitate, liderii Vechii Europe vor doar să găsească nişte ţapi ispăşitori pentru eşecul Europei celor 28, care, de facto, funcţionează cu mari sincope. Şi asta nu doar din cauza ţărilor din Blocul Estic. 

Stoparea populismului, unul dintre scopuri

Potrivit mediafax.ro, Juncker aşteaptă răspunsul statelor- membre până la toamnă, când vom afla rezultatul alegerilor din Olanda, Franţa şi Germania şi, implicit, direcţiile politice din aceste ţări. "O Europă cu mai multe viteze este deja un lucru existent. Nu are nimeni o problemă cu acest lucru", a explicat un oficial UE de rang înalt, dând ca exemplu crearea Zonei Euro. "De ce se adoptă acum un astfel de registru discursiv? Sunt iritaţi de ţări estice ... Este o tendinţă spre separare", a adăugat el.

Realist vorbind, planul lui Juncker este şi o tentativă de a da o gură de oxigen partidelor pro-europene, prin crearea impresiei că există soluţii concrete pentru salvarea proiectului european. Se încearcă, astfel, să se prevină ascensiunea formaţiunilor euro-sceptice şi populistese va şti cu certitudine care sunt direcţiile politice în Olanda, Franţa şi Germania, unde anul acesta vor avea loc alegeri.

Explicaţii de ordin economic

Jean- Claude Juncker a argumentat necesitatea consolidării unităţii în interiorul UE şi din perspectivă economică. El a tras un semnal de alarmă în legătură cu declinul UE, subliniind că, în perioada următoare trebuie încurajat "multilateralism” în locul "provincialismului”.

"Avem o economie puternică, dar pierdem din vigoare. Economia UE reprezenta, în urmă cu câţiva ani, 30% din PIB-ul global, astăzi este 23-25% şi va scădea sub 20% în următorii ani. În 15 ani, nicio ţară europeană nu va mai fi membră a G7 (care reuneşte cele mai mari puteri economice ale Lumii- n.a.) ", a spus Juncker în acelaşi discurs de la UCL.
 
Juncker a avertizat că Europa nu poate face faţă acestor provocări de una singură. “Noi, europenii, sunt locuitori ai celui mai mic dintre continente, şi credem că suntem cei mai mari dintre cei mari. Nu este adevărat". Şeful CE este de părere că UE trebuie să rămână deschisă cooperării cu economiile puternice ale Lumii şi să ia drept model politicile pritecţioniste promovate de preşedintele SUA, Donald Trump.

Comentarii

 • http://interdependente.eu

  24 aprilie 2017 21:21

  Actuala criză existențială a UR nu a apărut spontan ci este un rezultat influențat de numeroși factori, pe diverse coordonate. Opinia mea personală este că unul dintre principalii factori care au dus la Brexit a fost incapacitatea leadership-ului european de a depăși modelul revolut al echilibrului de putere tipic european, al jocului de negociere tradiional european, al modelului interguvernamental și eșecul de a crea resurse pentru mobilizarea aciunii colective în directia consolidării formaiunii culturale cunoscută sub denumirea de Uniunea Europeană.

  raspunde comentariului
 • Nespălatul Juncker LA PUȘCĂRIE !

  01 martie 2017 23:33
 • Ecce Kurrupt

  01 martie 2017 8:11

  Căci precum se fisurează arianusul din al 17-lea cer, așa se franjurează și kurcubeul pământesc

  raspunde comentariului
 • AriannussXVII

  01 martie 2017 7:50

  Ce idee originală au excrementat hemoroizii cercului fisurat al uiștilor?! Genial! Noi continuăm să vă monitorizăm de la înălțimea cercului cel mai strâmt, mai înbucați câteva kuminecăcături urgent până nu pierdeți firul kreativ!

  raspunde comentariului
 • Mihai_Canada

  01 martie 2017 3:43

  Na câ musulmanii au distrus Europa ! Nu le-au trebuit iatagane, au venit puhoi si au fost primiti cu usile deschise. Ce sâ mai zic de grecotei care, au dus la faliment tara lor dar care nu s-au multumit doar cu asta. Nota bene, am scâpat de rrromii ciordasi. Rusii au început deja sâ ne mânînce bucatâ cu bucatâ. Visul frumos s-a terminat, urmeazâ cosmarul !

  raspunde comentariului
 • Darth Sphinkter

  01 martie 2017 1:31
 • CumminecăcăturilleGemenne

  01 martie 2017 0:45

  Arianusul din centrul galaxiei lactate ecce franjuri iar stelele se ridică de la masa tăcerii...

  raspunde comentariului
 • Mircius

  01 martie 2017 0:01

  Ok. Inseamna ca se vor da fonduri europene suplimentare pentru marirea vitezei? Tarilor care sunt in treapta mai mica de viteza...

  raspunde comentariului
 • Gigel

  28 februarie 2017 23:06

  Nea Junker cred ca ti-a ajuns morcovul la popou, unii cred ca iti place dar e alta poveste. Povestea dracule , mă rog dragule , este ca unii s-au cam plictisit de inepțiile tale si ar fi cam timpul sa ne lași. Ai dat legi tâmpite si contraproductive ai adus harapi care trebuiau sa munceasca ca un popor militarizat gen nemtii si uite ca de fapt vor sa stea sa ia ajutoare. Este timpul sa decontati tâmpeniile si nu sa aruncați pisica in curtea altora. Puteti sa incercati Europa cu 2 viteze ca masinile de pe timpuri dar s-ar putea sa mearca cam incet si sa o intreaca China, Indonezia, India Etc. Aveti inca o problema nerezolvata cu barbarii din est care nu se vor opri la Polonia, or sa vrea in sudul Frantei. Acum ca tot nu avem ce face, bucurosi le-om duce toate de e pace de-i razboi

  raspunde comentariului
 • An

  28 februarie 2017 19:33

  Ai auzit Grindene , baiatule Grabeste-te sa apucati fondurile europene destinate Romaniei pina in 2020 ! Dupa aceea scapa cine poate .

  raspunde comentariului
 • Sorin

  28 februarie 2017 18:33

  Ce sa caute in UE tari ca Romania care doar simuleaza democratia, economia de piata, statul de drept, justitia? Sau Grecia alt exemplu.

  raspunde comentariului
  • Sorin-continuare 18,33

   28 februarie 2017 23:08

   Mentionez ca sunt un prapadit de troll , nu sunt cetatean roman , tastez din Tiraspol verzi si uscate pentru un pumn de copeici .

   raspunde comentariului
 • SOS

  28 februarie 2017 17:11

  Ft.bine au procedat tarile estice cel putin mai au si europenii pe unde sa se plimbe linistiti. Grija principale a UE e pt refugiati,europenii au devenit cetateni de mana a doua. Trump are dreptate.

  raspunde comentariului
 • Tani

  28 februarie 2017 16:37

  Este caz grav.Trebuie consultat Gogu.Momentan el este depozitat intr-un bloc dezafectat din Tandarei si hranit periodic cu borgeac si ciorbe din copite de cal.Dar a fost informat discret.

  raspunde comentariului
 • katze

  28 februarie 2017 16:27

  Cu astfel de idei,Europa nu va mai functiona.Avem din pacate lideri foarte slabi,de stanga si naivi la Bruxel.De musulmani nu avem nevoie,inca nu s-au convins ca Europa trebuie sa apartina doar Europenilor!

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design