7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăAldineIohannis: Nu trebuie să fixăm o dată fixă pentru adoptarea monedei euro!

Iohannis: Nu trebuie să fixăm o dată fixă pentru adoptarea monedei euro!

România își dorește o Uniune Europeană solidară, cu instituții solide. Iar Uniunea Europeană a demonstrat că știe să depășească feluritele crize și să se reconstruiască, pentru că Uniunea are o fundație solidă, iar obiectivele și principiile pe care a fost construită își păstrează actualitatea, a declarat la Cluj președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, este de părere că proiectul european poate progresa dacă Uniunea Europeană își va susține proiectele strategice. În viziune românească, aceste proiecte sunt securitatea comună, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri, și piața unică europeană. În acest context, șeful statului a exprimat disponibilitatea României de a participa la adâncirea procesului de integrare europeană.

”România are oportunitatea și resursele de a se situa în centrul dezbaterii europene și de a contribui activ la revigorarea proiectului european. Poziționarea noastră este limpede: susținem consolidarea proiectului european și dorim să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii”, a afirmat șeful statului.

În acest context, președintele României a precizat că România dorește să adere la Spațiul Schengen și să adopte moneda euro. Klaus Iohannis s-a declarat, însă, dezamăgit că dezbaterea tehnică legată de aderarea la Spațiul Schengen s-a transformat într-o dezbatere politică. El a reamintit faptul că România a îndeplinit încă din anul 2011 condițiile tehnice pentru a face parte din spațiul Schengen. De asemenea, președintele României a spus că speră ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat gradual până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, adică până în 2019. În privința adoptării monedei euro, Klaus Iohannis a afirmat că opinia experților este că România ar trebui să nu își fixeze o anumită dată, ci să muncească pentru a avea o convergență economică reală cât mai mare cu zona euro.

Cum vede Iohannis rolul viitor al SUA

Președintele României s-a referit și la relația dintre Uniunea Europeană și NATO. Klaus Iohannis este de părere că este exclusă ideea unei armate europene și a afirmat că politica de securitate comună a Uniunii Europene trebuie să fie complementară cu cea a NATO. Șeful statului român a adăugat că nu are emoții legate de rolul pe care Statele Unite ale Americii îl vor continua să îl joace în cadrul alianței. Klaus Iohannis crede că Statele Unite vor rămâne cel mai important membru al NATO. În privința relației dintre România și Statele Unite ale Americii, președintele României este de părere că vor fi unele schimbări parțiale, însă a adăugat că acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste schimbări vor fi în rău.

O schimbare de paradigmă în relația cu Republica Moldova

România încearcă să construiască o relație mai pragmatică cu Republica Moldova. Autoritățile române doresc să sprijine consolidarea instituțiilor de pe celălalt mal al Prutului în loc să sprijine diferite persoane și nu vor renunța la relația privilegiată pe care o au cu Republica Moldova.

Concret, Relația dintre România și Republica Moldova a fost analizată de membrii CSAT, iar concluzia unanimă a fost aceea că România trebuie să își redefinească paradigma relației cu Republica Moldova, a spus președintele Klaus Iohannis. El este de părere că România va trebui să păstreze și să apere caracterul special al acestei relații, însă ea trebuie să vizeze sprijinirea instituțiilor moldovenești, nu a anumitor persoane.

O dimensiune a pragmatismului noii relații a României cu Republica Moldova ar fi dată de voința României de a sprijini investițiile în economia moldovenească, precum și de dorința de susține demersurile care vizează eliminarea dependenței de energia rusească, a adăugat Klaus Iohannis.

”România trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu într-un fel în care noi încercăm să dirijăm ceva acolo, ci trimițând investiții în Moldova, realizând, de exemplu, conexiuni energetice cu Moldova, pentru a le ușura un pic dependența față de unicul furnizor pe care îl au acum”, a mai spus șeful statului.

Declarațiile președintelui României vin în contextul în care alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon. Alegerile sunt contestate în stradă de tineri care au sprijinit-o pe candidata pro-româncă și pro-europeană Maia Sandu. Declarațiile lui Klaus Iohannis au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizată de grupul de reflecție Citadel și găzduită de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. 

Cele mai citite

Banca Națională a Elveției reduce masiv rata dobânzii pentru a limita aprecierea francului

Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi o reducere semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, coborând-o cu 50 de puncte de bază,...

Noe Ponti stabilește un nou record mondial la 50 m fluture la Campionatele Mondiale din Budapesta! Rușii au revenit și fac senzație

Elvețianul Noe Ponti a fost vedeta zilei a doua a Campionatelor Mondiale de înot în bazin scurt, desfășurate la Budapesta, reușind să doboare două...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...
Ultima oră
Pe aceeași temă