2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăPoliticăRetușuri finale ale Guvernului Dăncilă. Politicienii care ar putea reveni la Palatul...

Retușuri finale ale Guvernului Dăncilă. Politicienii care ar putea reveni la Palatul Victoria

Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni, luni, pentru a decide componenţa Guvernului Dăncilă, urmând ca Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară şi să se pronunţe prin vot asupra învestirii noului Executiv şi adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie.

Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, tema reducerii numărului de ministere a fost abandonată, odată cu debarcarea fostului premier Mihai Tudose.  Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv, respectiv premier, trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, doi miniştri fiind delegaţi.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru Fonduri Europene).

Tudose şi Ciolacu au fost acuzaţi de unii social-democraţi că sunt susţinători ai „statului paralel”, chiar în şedinţa CEx în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcţie, deşi Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.

Posibile reveniri

Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Rovana Plumb,  a demisionat din postul de ministru al Fondurilor Europene în luna octombrie, ca urmare a solicitării premierului Mihai Tudose, care a invocat implicarea acesteia în dosarul ”Belina”. La vremea respectivă, Liviu Dragnea s-a opus demisiei Rovanei Plumb, întrucât aceasta era solicitată la pachet cu cea a lui Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Shhaideh este urmărită penal în dosar, în timp ce Rovana Plumb nu este următită penal, pentru că deputații au refuzat să aprobe cererea DNA în acest sens.

Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) şi Graţiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei trei vicepremieri din noul guvern.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene. Așa cum menționam, Marius Nica a renunțat la Fondurile Europene, în timp ce la Finanțe există un titular, Ionuț Mișa. Teodorovici și-a făcut lobby pentru Finanțe, dar, cel mai probabil, ar putea să fie repartizat la Fonduri Europene.

La ministerul Transporturilor Felix Stroe va fi debarcat și ar putea reveni pe funcţie fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat şi numele deputatului PSD Sorin Bota. Cuc a demsionat din Guvern în luna octombrie, în urma unui conflict cu Mihai Tudose. Liviu Dragnea încă ezită în această privință. Răzvan Cuc este un apropiat la președintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău. Acesta l-a susținut pe Tudose dar, ulterior, și-a schimbat atitudinea și a propus-o premier pe Viorica Dăncilă.

Andronescu, al patrulea guvern

La ministerul Educaţiei, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcţia de premier. Andronescu a mai fost ministru al Educației în guvernele conduse de Adrian Năstase, Emil Boc și în primul guvern condus de Victor Ponta. O schimbare ar putea fi operată și la Sănătate, din cauza problemelor de imagine pe care le are titulatul portofoliului Florian Bodog. El ar putea fi înlocuit de Rodica Nassar, secretar de stat în același minister și fost deputat PSD.

  La Palatul Victoria s-ar putea întoarce și Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romaşcanu. Ioan Deneş va fi un alt ministru nou din Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în noul Guvern ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Cine rămâne la Palatul Victoria

Vor rămâne în Guvern şi îşi vor păstra portofoliile Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Black Friday 2024 nu s-a terminat pe Notino.ro: Pe 29 noiembrie sunt cele mai tari oferte!

Campania de Black Friday continuă pe Notino.ro, iar clienții au ocazia să se bucure de reduceri prelungite pe toată durata lunii noiembrie. Pe 29...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă