6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăTraficul de influență și șpaga prin intermediari, legalizate de Parlament

Traficul de influență și șpaga prin intermediari, legalizate de Parlament

Parlamentarii au profitat de concentrarea opiniei publice pe scandalul Codului Penal și au adoptat două acte normative la fel de controversate. Astfel, plenul reunit al Parlamentului a adoptat modificarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor, cu 243 de voturi „pentru“ provenind din PSD, ALDE, UDMR, plus nouă parlamentari din Grupul Minorităților.

„În baza mandatului reprezentativ, deputaţii şi senatorii acţionează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relaţia dintre cetăţeni şi organele administraţiei publice centrale şi locale şi serviciile şi direcţiile din subordinea acestora, relaţia dintre aleşii locali şi autorităţile publice centrale, dar şi dintre potenţialii investitori şi autorităţile publice locale“, prevede unul dintre noile articole ale Statutului deputaţilor şi senatorilor. Proiectul i-a aparținut deputatului PSD Cătălin Rădulescu, dar a fost semnat și de alți 147 parlamentari PSD și ALDE.

Pe baza acestui articol, parlamentarii vor putea interveni în relația dintre investitori și autorități. În prezent, legătura dintre investitori și autorități nu intră în atribuțiile parlamentarilor. Un asemenea demers este considerat trafic de influență, pentru că infracțiunea privește „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase“.

 

Cum se ocolește Codul Penal

De altfel, în expunerea de motive, Cătălin Rădulescu recunoaște că se are în vedere tocmai ocolirea prevederilor din Codul Penal privind traficul de influență.

„Au fost astfel de cazuri în care s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pentru «foloase politice», neexistând foloase materiale primite de inculpați”, se afirmă în expunerea de motive. Însă, în realitate, parlamentarii vor să poată recomanda autorităţilor firme particulare cu care statul să încheie contracte. Cu condiţia ca parlamentarii să nu ceară sau să primească bani ori alte avantaje. Codul Penal vorbeşte însă şi de „alte foloase“, termen pe care ei l-au eliminat. Traficul de influenţă este o infracţiune pedepsită destul de dur de Codul Penal în România. Astfel, o persoană care are influenţă şi obţine anumite foloase pentru exercitarea acesteia poate intra la închisoare între doi şi şapte ani de zile.

Modificarea din proiectul lui Rădulescu vine în contextul în care pedeapsa pentru trafic de influență a fost menținută în noul Cod Penal, dar definiția a fost schimbată, prin introducerea condiției ca foloasele să fie de natură materială. Astfel, noul Cod Penal pedepsește „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul“. În vechiul Cod Penal era pedepsită „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul“. Corelate, prevederile din proiectul lui Rădulescu și cele din noul Cod Penal diluează serios posibilitatea pedepsirii traficului de influență.

 

Corupția prin interpuși, iertată

Un alt proiect inițiat de Cătălin Rădulescu și de colega sa de partid Andreea Cosma a fost aprobat de Camera Deputaților cu 183 de voturi „pentru“ din partea PSD, ALDE, UDMR și a nouă parlamentari din Grupul Minorităților. Deputații au modificat Legea privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție (78/2000).

Astfel, anumite fapte de corupție se vor pedepsi doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii de foloase „pentru sine“, nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv „materiale“. Astfel, vor fi pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani o serie de fapte „dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite“.

Pe lista faptelor pedepsite se află efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției. De asemenea, legea pedepsește folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

 

Prevederi controversate

Legea în vigoare pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani aceste fapte „dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. „Este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracţiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terţe persoane“, a susţinut Rădulescu în expunerea de motive. Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, adică exact articolul care este modificat.

„Se dă liber la mai multe infracțiuni de corupție prin interpuși”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică. „Dacă spre exemplu se efectuează o operațiune financiară incompatibilă cu funcția de către un demnitar în viitor în scopul obținerii unui folos pentru o rudă sau pentru soție, angajare sau obținerea unei autorizații, nu va mai fi infracțiune“, a mai explicat deputatul.

 

Legile lui Rădulescu, votate pe bandă rulantă

Nu sunt singurele proiecte inițiate de Cătălin Rădulescu și aprobate de colegii săi din Parlament. Și aceasta chiar dacă la depunerea fiecărui proiect de lege liderii PSD s-au întrecut în declarații că partidul nu susține propunerile controversate.

Pe 29 mai, plenul Senatului a adoptat un proiect de lege inițiat de Rădulescu prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală ar urma să scape de urmărirea penală dacă ar achita prejudiciul integral plus 50% din suma datorată, prevedere care s-ar putea aplica o singură dată.

Camera Deputaților a aprobat propunerea lui Cătălin Rădulescu prin care acţiunile persoanelor aflate în funcţii de demnitate publică ce duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu după trei ani de la comiterea acestora.

Recent, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat un alt proiect inițiat de Cătălin Rădulescu. Au fost modificate regulile privind conflictul de interese. Astfel, aleșii locali vor fi pedepsiți doar dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor pentru un anumit proiect este decisiv. Până acum erau pedepsite astfel de fapte, fără condiția ca votul să fie decisiv.

 

Profil

În 2016, Cătălin Rădulescu a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. În 2017, Rădulescu a fost pus sub acuzare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce a declarat că protestatarii din Piața Victoriei ar trebui alungați cu tunurile cu apă și că are o mitralieră AKM, cu care a luptat la Revoluție, pe care este pregătit să o folosească.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă