2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăPoliticăȘocul referendumului. Politicienii, treziți brutal la realitate, dau vina unii pe alții

Șocul referendumului. Politicienii, treziți brutal la realitate, dau vina unii pe alții

Dacă referendumul ar fi reușit și ar fi consfințit modificarea Constituției, unii politicieni ar fi anunțat că românii respectă valorile tradiționale și că partidul lor este în slujba cetățenilor.

Dacă referendumul ar fi fost validat, dar voturile majoritare ar fi fost împotriva modificării Constituției, aceiași politicieni ar fi constatat că românii sunt un popor tolerant și pro-european, pe care ei îl reprezintă cu cinste în fața instituțiilor Uniunii Europene.

Cum au reacționat însă politicienii când au aflat că referendumul a eșuat?

Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, remarcată drept o adversară a lui Liviu Dragnea, susține că este necesară o analiză „temeinică” în PSD referitoare la absenteismul de la referendum, deși, în opinia ei, partidul nu s-a implicat în campania pro-referendum, pentru a nu o politiza.

„Poate oamenii nu au fost suficient informaţi. PSD nu s-a implicat pentru că ideea a fost să nu politizăm acest referendum. Dar cred că este necesară o analiză ­temeinică cu date concrete, pe regiuni, pe judeţe, să vedem ce s-a întâmplat, de ce s-a votat aşa. O analiză în PSD (…). Guvernul era obligat să organizeze referendumul, dar totuşi s-au cheltuit o groază de bani”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu este unul dintre puținii care s-au declarat pro-referendum și înainte de momentul votului și după ce acesta s-a consumat.

“Îi felicit pe toți cei care au priceput importanța momentului și au mers la vot!”, a scris, pe Facebook, Liviu Pleșoianu. În schimb, el îi critică pe acei 80 la sută dintre români care nu s-au prezentat la referendum. “Tot ceea ce i se va întâmpla acestui popor de aici înainte va veni direct din majoritara sa voință liber exprimată. Și, cum poporul are întotdea­una dreptate, nu pot decât să… aplaud. (…) Așa cum presa internațională progresistă deja laudă poporul român pentru ­deschiderea sa, ne vor aplauda cu siguranță și Timmermans, și Klemm. Iar poporul român va aplauda aplauzele lor. Ce popor să fii să nu te bucuri atunci când stăpânii tăi te felicită?!“, se întreabă, ironic, deputatul PSD.

Robert Negoiță, dator la stat, se plânge de banii cheltuiți pe referendum

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, vicepreședinte al PSD, s-a întrebat pe Facebook, după ce referendumul pentru familie nu a întrunit pragul minim pentru validare, câte lucruri „necesare şi utile pentru cetăţeni” s-ar fi putut face cu banii cheltuiți pentru organizarea scrutinului.

„Nu pot să nu mă gândesc şi să nu mă întreb: câte, dar câte lucruri necesare şi utile pentru cetăţeni nu s-ar fi putut face cu cele peste 40 de milioane de euro? Bani cheltuiţi în această activitate de weekend pe care o numim referendum…”, a scris, pe Facebook, Robert Negoiţă.

De menționat este însă faptul că, potrivit unor informații din mass-media, Robert Negoiță are datorii la ANAF de 200 de milioane de euro. Dacă Negoiță și-ar plăti datoria către stat, cu acești bani s-ar putea face de cinci ori mai multe lucruri decât cu cei de la referendum.

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a susținut, luni, că rezultatul referendumului ar fi „o victorie a homosexualilor” – în ciuda faptului că 90 la sută dintre voturile exprimate au susținut ideea familiei formate dintr-un bărbat și o femeie.

„Rezultatul referendumului chiar este o victorie a homosexualilor. De ieri, dispoziţiile Codului Civil ce definesc căsătoria ca fiind încheiată între bărbat şi femeie sunt susceptibile de neconstituţionalitate. Pentru că în Constituţia României căsătoria se încheie între soţi”, a scris, pe Internet, Şerban Nicolae (FOTO).

Senatorul PSD a menţionat că nu poate şi nu vrea să fie „populist sau oportunist”.

„Mi se spune adesea, de bună-intenţie, să văd ce vrea poporul. Să fiu în acord cu preferinţele majorităţii. Nu pot şi nu vreau să fiu aşa. Spun şi fac ceea ce cred că este corect şi bun pentru oameni. Nu pot şi nu vreau să fiu populist sau oportunist. Un conducător adevărat arată calea şi ţine direcţia. Un oportunist incorigibil va profita de direcţia mulţimii pe al cărei creştet se va instala confortabil. Eu am ­să-mi reproşez la fiecare eşec că nu am făcut bine sau nu am făcut tot ce trebuia. Nu am nicio bucurie dacă mi se dă dreptate mai târziu. Am să spun şi am să fac, în continuare, ceea ce cred că este corect şi bun pentru poporul căruia îi aparţin. Chiar dacă nu sunt «în tendinţe». Sau, mai ales atunci!”, a mai scris social-democratul.

 Codrin Ştefănescu: ­Iohannis s-a dus la vot în sictir

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, susține că referendumul de revizuire a Constituţiei nu a fost asumat politic de nimeni, ci a fost doar o acţiune civică.

“În primul rând, nu a fost un vot politic. Acest referendum nu a fost o chestiune asumată politic de nimeni. A fost pur şi simplu o acţiune venită în urma unei scrisori semnate de 3 milioane de români, un demers care s-a transformat în referendum. (…) Dacă vorbim despre boicotul opoziţiei, putem spune doar că toată această acţiune nu că nu le-a ieşit, dar are un efect advers (…). Inclusiv modul în care s-a comportat preşedintele României, Iohannis, de parcă nu era preşedintele României, era preşedintele unei alte ţări. (…) Să nu ieşi, ca preşedinte, să spui că vei veni la vot, să ceri poporului să iasă la vot, pe o chestie constituţională, legală, de interes naţional, să te ascunzi şi să te duci la vot în ultimele minute din zi, aşa, în sictir şi cu scârbă vizavi de ceea ce votează românii…”, a declarat Codrin Ştefănescu.

El a spus că PMP, USR, PNL şi Iohannis au promovat o politică „de boicot“, pentru „a dezinforma populaţia”, şi au transmis „mesaje absolut oribile“, într-un moment în care „românii au venit în număr gigant la vot“. „Patru milioane este o cifră. Patru milioane de români au ieşit să voteze“, a subliniat Codrin  Ştefănescu. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Ilie Bolojan: Fac un apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie în al 11-lea ceas

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cere candidaților de dreapta, să găsească o variantă de a nu fragmenta voturile Partidul Național Liberal a organizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă