2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăRevoltă în PSD împotriva lui Dragnea. Oferta liderului PSD pentru calmarea spiritelor

Revoltă în PSD împotriva lui Dragnea. Oferta liderului PSD pentru calmarea spiritelor

Viceprim-ministrul Paul Stănescu şi peste 20 de lideri judeţeni social-democraţi au discutat despre o posibilă acţiune de retragere a sprijinului politic pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au declarat surse social-democrate. Printre liderii participanţi la discuţii s-au numărat fostul premier Mihai Tudose şi preşedintele interimar PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

Participanții la întâlnire sunt divizați în privința modului de acțiune. Unii dintre aceștia vor să ceară demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului și a Camerei Deputaților. Alții ar vrea să îi ceară să ia decizii într-un cadru mai larg.

Nemulțumirile în PSD s-au acumulat de mai multă vreme, dar picătura care a umplut paharul pare să fi fost faptul că Liviu Dragnea a luat o serie de decizii consultându-se doar cu Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

În plus, în sondajele interne, Dragnea se află mult sub scorul partidului. Tabăra Bădălău-Stănescu nu vrea ca partidul să fie condus de Gabriela Firea. Această grupare de lideri ar fi dispusă să îl lase pe Dragnea să își desemneze succesorul la șefia PSD, dacă actualul șef se va retrage de bunăvoie.

Organizațiile județene din tabăra anti-Dragnea sunt: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Bistrița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Caraş Severin, Timiș, trei organizații de sector și cea mai recent cooptată este organizația Cluj.

 

Strategia lui Dragnea

De cealaltă parte a baricadei, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu șefii de organizații la sediul central al partidului. Tema oficială a fost campania pentru referendum, dar Dragnea a avut ocazia să ia și pulsul organizațiilor. Spre deosebire de adversarii săi, Dragnea le oferă șefilor de filiale lucruri concrete.

Pe de o parte, fonduri guvernamentale pentru șefii de organizații care îl sprijină. De asemenea, cei care ale să îl susțină, în continuare pe Dragnea,  vor putea să își plaseze oamenii în Guvern, odată cu remanierea anunțată pentru perioada următoare.

Conducerea lărgită a PSD este aşteptată să se reunească, cel mai târziu la începutul lunii viitoare, pentru evaluarea activităţii miniştrilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe 8 septembrie, că premierul Viorica Dăncilă. veni cu o prezentare a activităţii miniştrilor, iar în cadrul PSD va exista o discuţie pe fiecare ministru în parte, precizând că până la finalul lunii sau început de octombrie lucrurile „trebuie să se încheie cu o remaniere”. Pe de altă parte, Dragnea promite locuri eligibile la europarlamentarele din 2019 pentru filialele care îl vor susține.

În prezent Dragnea are sprijinul organizațiilor județene Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Arad şi două organizaţii de Sector din Bucureşti (sector 5 Daniel Florea și sector 6 Gabriel Mutu).  

 

Desant de miniștri la sediul PSD

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns ieri la sediul PSD din Kiseleff, unde se află președintele PSD Liviu Dragnea, dar și fostul ministru al Justiției Florin Iordache. De asemenea, la sediul partidului au venit și premierul Viorica Dăncilă, ministrul de interne Carmen Dan și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Așa cum menționam, în perioada următoare la nivelul Guvernului ar urma să fie operată o remaniere.  Un alt subiect delicat este discutarea situației în care se alfă proiectul de ordonanță privind grațierea și amnistia. Pe de altă parte, prezența șefului Finanțelor s-a dorit o garanție suplimentară pentru liderii de filiale cărora Dragnea le-a promis alocarea de fonduri bugetare.

Acum două săptămâni, la întâlnirea informală a social-democraților de la Neptun, Paul Stănescu, Niculae Bădălu și fostul premier Mihai Tudose i-au reproșat lui Dragnea că partidul a scăzut în sondaje și că există nemulțumiri ale oamenilor din teritoriu pentru modul cum acesta ia deciziile.

Ulterior, la ședința CEX Gabriela Firea a cerut retragerea sprijinului politic pentru  ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat intervenția Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Propunerea a întrunit un singur vot.  

La începutul săptămânii s-a discutat la grupul PSD din Camera Deputațiilor posibilitatea convocării ședinței Comitetului Executiv. Deputatul Cătălin Rădulescu ar fi cerut ca în respectiva ședință să i se retragă sprijinul politic Gabrielei Firea. Mihai Tudose și Marcel Ciolacu au intervenit și au spus că este necesară convocarea și stabilirea datei pentru ședința cu liderii din teritoriu. Marian Neacșu, secretarul general al PSD și mâna dreaptă a lui Dragnea a explicat că o ședință va avea loc abia după ce premierul Dăncilă va termina evaluarea activității miniștriilor.

 

Efecte în Parlament

Neînțelegerile din PSD au efecte și asupra majorității parlamentare. Faptul a fost vizibil chiar la votul privind moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Carmen Dan. Moțiunea a picat mai mult din cauza slăbiciunii Opoziției și nu ca efect al mobilizării PSD. Deși PSD și ALDE au 168 de deputați, doar 149 au votat împotriva moțiunii. 16 parlamentari PSD au lipsit de la vot, fapt fără precedent pentru un partid, în general, disciplinat.

De altfel, în primele zile ale sesiunii parlamentare, șase deputați PSD și-au anunțat susținerea față de Gabriela Firea. Au lipsit și parlamentarii UDMR, de obicei fidei coaliției de guvernare. A fost un prim semnal că pentru PSD va fi greu să adune 165 de voturi, majoritatea necesară în Camera Deputaților pentru a aproba un proiect de lege. În Senat, PSD și ALDE au 79 de voturi, față de 68 cât este majoritatea.  

La nivelul întregului Parlament (Senat plus Camera Deputaților), PSD și ALDE au împreună 247 de mandate iar majoritatea este 233. O majoritatea fragilă poate bloca multe proiecte legislative anunțate Liviu Dragnea ca prioritare în sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără legile justiției, legea privind desecretizarea protocoalelor SRI, legile siguranței naționale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă