5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăRelația politicieni-SRI: Multe acuzații, puține răspunsuri

Relația politicieni-SRI: Multe acuzații, puține răspunsuri

 

Numirile din perioada guvernării USL au devenit subiect de dispută între președintele PSD, Liviu Dragnea, și fostul premier Victor Ponta, aflați acum pe poziții adverse.

Astfel, Liviu Dragnea a susținut că fostul premier Victor Ponta a stabilit împreună cu fostul director al SRI George Maior componenţa guvernului USL în anul 2012. ”Până la urmă, Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut în noaptea aia guvernul cu George Maior şi cu alţii”, a afirmat Liviu Dragnea. Liderul PSD a mai spus că, în timp ce se deplasa, alături de Victor Ponta, într-o maşină, acesta l-ar fi sunat pe George Maior, care i-ar fi barat drumul spre postul de ministru de Interne. ”Mi-a zis că nu pot să fiu ministru de Interne, că e mai bine să mă ocup de partid, că vin alegerile locale şi parlamentare. Nu mai ţin minte exact cum i-am zis, dar ştiu că eram destul de nervos. Ştiu că i-am zis, cred: «De când e SRI consultantul PSD?»”, a susținut Dragnea.

În schimb, Ponta susține că formarea guvernului pe care l-a condus nu a avut nicio legătură cu SRI. În varianta sa, la Cornu, unde s-a discutat despre structura guvernului, au fost Crin Antonescu, Eduard Hellvig, Daniel Constantin şi Liviu Dragnea și au ”asistat” Ilie Sârbu şi Sebastian Ghiţă. ”Nu a fost prezent nici George Maior, nici altcineva în afară de cei menţionaţi mai sus!”, susține Ponta, care afirmă că Dragnea era supărat pentru că ”eu nu am fost de acord să fie ministru de Interne şi că i-am cerut să rămână la Partid, să îl organizeze pentru alegerile locale şi generale din acel an”. „Dragnea l-a sunat pe George Maior (cred că şi pe Florin Coldea) să îl roage să mă convingă pe mine că el e cel mai bun la Ministerul de Interne – şi a promis că, dacă îl sprijină, el va face acolo tot ce vrea SRI!”, este varianta lui Ponta. „Minte de nici nu respiră la cât minte. Nu ştia cum să îi intre sub piele lui George Maior. Îi ducea cadouri, tot ce credea el că vrea Maior“, susține fostul premier.

 

Cum a ajuns Kövesi
șefă la DNA

 

Un alt episod ar fi vizat numirea, în 2013, a procurorilor-șefi, despre care Dragnea susține că a fost negociată de Ponta cu președintele Traian Băsescu, avându-i ca intermediari pe George Maior, șeful SRI, și pe Elena Udrea. 

„Şedinţele de coaliţie se ţineau la Crin Antonescu în birou. La un moment dat, Ponta a scos din buzunar o hârtie mototolită şi mi-a zis să mă uit pe ea, să nu vadă ceilalţi. Erau scrise trei nume: Niţu, Bica, Kövesi. (…) La final, m-a tras într-o parte şi mi-a zis: «Asta s-a negociat: Niţu – la Parchetul General, Bica – la DIICOT şi Kövesi la DNA»”, a relatat Dragnea, în acel moment vicepremier în Guvernul Ponta. Dragnea susține acum că el s-ar fi opus acelui troc. ”A zis: «A negociat George Maior cu Băsescu». Cred că a zis şi de Elena Udrea. Eu i-am zis că e greşită procedura. L-am întrebat: «I-ai zis lui Crin?». Ponta: «I-am zis, dar nu e de acord»”, a relatat Dragnea. ”Asta e o parte din povestea numirilor. Numele i le-a dat lui Ponta George Maior“, a acuzat Dragnea.

La această acuzație, reacția lui Ponta a fost una sintetică. ”Nu. S-a rugat Dragnea de noi să o punem pe Kövesi (la DNA – n.r.) că îi rezolvă dosarul referendumului și pe Alina Bica (la DIICOT – n.r.) – pentru că îl ajută pe Ioan Nicolae!”, a comentat fostul premier.

 

Ponta se încurcă
în declarații

 

Însă alte mărturii contrazic varianta lui Ponta. În 2015, Elena Udrea a declarat că în 2013 a intervenit la premierul Victor Ponta pentru ca acesta să accepte nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al DNA. Udrea a susținut că ideea nominalizării lui Kovesi i-a aparținut lui Florin Coldea și a fost sprijinită de președintele Traian Băsescu. La momentul respectiv, Ponta nu a dezmințit afirmațiile Elenei Udrea.

În același timp, fostul președinte Traian Băsescu a confirmat declarația lui Florian Coldea, potrivit căreia SRI l-a informat, pe vremea în care era președinte, că nu ar trebui s-o numească pe Alina Bica la DIICOT. Băsescu a precizat că a ales să nu țină cont de ce i-a spus  SRI. ”Recomandarea a fost să n-o numesc, iar eu am numit-o”, a relatat Băsescu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a confirmat, parțial,  acuzațiile lui Dragnea în privința procurorilor-șefi. ”La un moment dat, domnul Ponta m-a informat că a negociat formula asta cu Traian Băsescu – nu mi-a spus de altcineva – şi că el doreşte să se meargă pe aceste numiri, adică numele amintite de domnul Dragnea şi care au şi fost până la urmă numirile respective”, a relatat Antonescu. ”Până aici, Liviu Dragnea spune adevărul şi nici Victor Ponta nu îl contrazice”, a declarat Antonescu, la Antena 3. El a adăugat că numele lui George Maior nu a fost menţionat niciodată în discuţiile privind numirea procurorilor-şefi.   

 

Subiectele amânate de Comisia SRI

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda (PSD), a declarat, marţi, după audierea fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, că au fost discutate doar o parte dintre subiecte, urmând ca acesta să mai fie invitat la comisie ”foarte repede”. Însă, comisia a ocolit subiectul presupusei relații dintre Dragnea și SRI, discutat anterior cu Maior. Întrebat de ce au avut nevoie membrii comisiei să discute despre funcționarea SRI, pe care se presupune că o cunosc, șeful comisiei a menţionat că a discutat cu Florian Coldea despre funcţionarea SRI, deciziile CSAT, protocoalele de colaborare dintre SRI şi ICCJ. El a subliniat că a înţeles ce înseamnă mandatele de securitate naţională care vizează nu infracţiuni, ci riscuri şi ameninţări, posibilitatea de a culege date şi informaţii. Potrivit acestuia, Florian Coldea a spus că nu-şi aduce aminte de mandate de securitate naţională pe zona de presă sau de justiţie. Coldea a negat că ar fi sprijinit partide politice sau anumiți demnitari. ”A spus doar că poate a avut informări cu lideri politici, dar aceşti lideri, întâlnirile erau în calitatea lor de beneficiari de informaţii sau funcţie de miniştri. Toate întâlnirile au avut loc în prezenţa directorului civil al SRI, dl George Maior. A fost întrebat dacă a pus umărul la construcţia unui partid politic şi a spus nu”, a mai spus Claudiu Manda. De asemenea, Florian Coldea a confirmat că din partea SRI a fost o discuţie cu preşedintele României, la iniţiativa SRI, privind motivele pentru care nu ar trebui să fie Alina Bica acceptată la DIICOT. Conform preşedintelui comisiei, Florian Coldea a spus că nici nu confirmă, nici nu infirmă dacă a fost la Gabriel Oprea acasă în seara alegerilor prezidenţiale din 2009. Florian Coldea a declarat, la finalul audierilor, că a oferit ”răspunsuri proactive” la toate întrebările şi că şi-a rezervat dreptul de a reveni la comisie cu noi detalii. El a spus că s-a discutat şi despre ”sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci” şi că nu înţelege această sintagmă, ci se poate referi doar la ”statul vertical”, pe care l-a ”servit puternic în slujba României“.

Acuzațiile USR

„Florian Coldea a declarat ieri, în cadrul audierilor din Comisia de control al SRI, că au existat politicieni care se declarau voluntari să ofere informații și solicitau pentru acest lucru întâlniri cu conducerea SRI”, a spus deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia SRI. „În acest context, l-am întrebat pe Florian Coldea dacă unul dintre acești politicieni voluntari era și Liviu Dragnea, însă am primit răspunsul clasic pe care îl oferă serviciul în momentul în care nu poate comenta sau dezvălui o informație, și anume celebrul «nici nu confirm, nici nu infirm»”, a adăugat acesta.

”Domnul Coldea a spus că se întâlnea cu beneficiari legali – și aici i-a dat ca exemple pe președintele României, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea -, cu şefi ai instituţiilor partenere, cu care SRI avea protocoale de colaborare, şi existau şi alte persoane care veneau la iniţiativa lor – domnul Coldea a folosit termenul de voluntari – să discute aspecte care au legătură cu zona de activitate a SRI. Dacă a înţeles cineva că era vreunul informator, atâta a putut el să înţeleagă”, a replicat Claudiu Manda.  

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...
Ultima oră
Pe aceeași temă