Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA. Propunerea va fi supusă la vot săptămâna viitoare, într-o altă ședință a comisiei. Maior este acuzat că a contestat scrisoarea lui Rudolph Giuliani împotriva protocoalelor SRI, fără a avea mandat de la MAE, fapt care nu corespunde uzanțelor diplomatice. Potrivit Constituției, ”preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României”. Cu alte cuvinte, după votul din Parlament, MAE ar urma să elaboreze un memorandum, care să fie însușit de Guvern și trimis președintelui Klaus Iohannis.
”Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. Aceste declaraţii (cu privire la scrisoarea lui Giuliani – n.r.) au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a afirmat Tăriceanu, la începutul audierilor din Comisia de politică externă.
Acuzațiile lui Tăriceanu
”Apreciez că domnul ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apăra şi a promova politica guvernului român. În schimb v-aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, aţi implicat SUA în politica internă din România şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul audierilor lui Maior la Comisia de politică externă a Senatului. ”Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.
Explicațiile ambasadorului
În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat ”excepțional” şi că este fals că s-a implicat în politica externă. ” Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior. ”Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată, o persoană privată care a emis o opinie şi spunând adevărul în faţa opiniei româneşti cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc”, a continuat Maior.
”Am avut o discuţie foarte civilizată cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie (scrisoarea lui Giuliani – n.r.) a unui oficial american”, a spus George Maior, întrebat la audieri dacă a discutat cu MAE despre această situaţie.
El a declarat că nu a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a da explicaţii despre afirmaţiile ce îl vizau pe Rudolph Giuliani şi scrisoarea sa către autorităţi, dar a avut discuţiile uzuale despre parteneriatul strategic.
Evoluția scandalului
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York s-a adresat, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acţiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea. La audierile de ieri, Maior și-a menținut poziția. ”A recunoscut domnul Giuliani că a fost plătit”, a afirmat ambasadorul.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ”să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu (membru ALDE, partidul condus de Tăriceanu), a declarat, marți, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri.