Nicuşor Dan: Aşteptarea mea de la preşedinte – o soluţie pentru întreg sistemul de justiţie
Deputatul independent Nicuşor Dan a declarat luni, după revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că aşteptarea sa de la preşedintele Klaus Iohannis este o soluţie de ansamblu pentru întreg sistemul de justiţie, care este „sub stare de asediu în momentul acesta”.
„Preşedintele a dat impresia că va amâna mai mult această decizie. Aşteptarea mea de la preşedinte este pentru o soluţie de ansamblu pentru întreg sistemul de justiţie, care este sub asediu în momentul acesta”, a precizat Nicuşor Dan, la Palatul Parlamentului, răspunzând unei întrebări pe această temă.
El a adăugat că decizia Curţii Constituţionale de acum câteva săptămâni este una „injustă”, ce contrazice deciziile sale anterioare cu privire la rolul preşedintelui.
„Decizia Curţii Constituţionale de acum câteva săptămâni este injustă, ea contrazice decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care vorbesc de rolul preşedintelui şi pe chestiunea numirii procurorilor dă atribuţii mai mari ministrului Justiţiei faţă de preşedinte, care are o legitimitate mult mai mare, fiind votat în mod direct de cetăţenii României. Deci decizia Curţii Constituţionale este injustă”, a afirmat deputatul independent.
Pe de altă parte, el a subliniat că statul de drept presupune ca deciziile instanţelor, iar în cazul acesta cele ale CCR, să fie respectate.
„Acum sunt două mize mari. Prima miză este ca DNA-ul să funcţioneze în continuare şi să se ocupe de marea corupţie aşa cum a făcut-o, dacă se poate fără acele derapaje pe care presa le-a semnalat şi uneori le-a dat o importanţă mult mai mare decât contextul macro, şi preşedintele care are legitimitatea dată de votul cetăţenilor să vină în faţa cetăţenilor şi să spună care este soluţia pentru aceste atacuri sistematice care se dau la sistemul de Justiţie, dacă soluţia aceasta este un referendum sau care este soluţia pe care omul care are cea mai mare legitimitate în urma votului trebuie să o propună cetăţenilor”, a mai spus Nicuşor Dan.
Orban: Dacă nu ar fi pus în practică decizia CCR, România putea fi expusă riscului unor evenimente care să creeze tulburări sociale
“PNL a luat act de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a pune în practică decizia CCR. Suntem convinşi că în spatele acestei decizii preşedintele a analizat situaţia şi a avut motive puternice pentru a lua această decizie. Din punctul nostru de vedere, preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României, a ales interesul României, pentru că în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia CCR, România putea fi expusă riscului declanşării unor evenimente care să creeze tulburări sociale, care să separe societatea (…)”, a spus Ludovic Orban.
Orban a mai susţinut că preşedintele a fost, este şi va fi un luptător împotriva corupţiei, iar PNL va lupta în continuare cu “clanul Dragnea”.
“Klaus Iohannis a fost, este şi va fi un susţinător al luptei împotriva corupţiei, al independenţei justiţiei, al democraţiei, al traiectoriei euroatlantice a României şi a susţinerii drepturilor şi libertăţilor fundamentela ale cetăţenilor români corecţi, cinstiţi, oneşti, care respectă legea. (…) PNL va continua lupta cu clanul Dragnea, cu majoritatea guvernamentală actuală, care vrea să îngroape România. (…) PNL se va bate pentru menţinerea fermă a României în familia naţiunilor dezvoltate, va milita ferm pentru menţinerea angajamentelor nostre ca stat al UE, NATO şi pentru punerea în pratică a Parteneriatului Strategic cu SUA”, a adăugat liderul PNL.
Alina Gorghiu: Respectarea Deciziei CCR era impusă de regulile cuprinse în Constituţie
”Preşedintele a luat o decizie după ce a cumpănit atent toate nuanţele cuprinse în Decizia CCR. Cu siguranţă se sprijină pe o analiză făcută cu maximă atenţie a tuturor aspectelor juridice. Nu este în niciun caz o reacţie şi nici nu ar fi fost oportună o astfel de reacţie. Şi în niciun caz nu este o decizie politică, nu aşa funcţionează lucrurile la un astfel de nivel de responsabilitate. Cunoaştem integritatea Preşedintelui Iohannis şi ştim că pentru el niciun calcul politic nu trece înaintea regulilor de funcţionare ale statului. S-a văzut că numai Preşedintele a arătat acum că este factorul absolut necesar de echilibru şi de stabilitate într-un mediu politic românesc extrem de agitat şi de imprevizibil. De aceea, nimic din ce au spus politicienii din partidele politice în ultimele săptămâni nu a avut importanţă. Ştim ce scopuri personale urmărea fiecare dintre ei”, a scris senatorul de Timiş, Alina Gorghiu, pe Facebook.
”Respectarea Deciziei CCR prin emiterea Decretului de astăzi era impusă de regulile cuprinse în Constituţie. Ar fi cea mai mare eroare politică ca de la nivelul opoziţiei să înceapă atacuri sau să fie voci care să exprime dezamăgire faţă de această decizie. Să nu uităm, pârghiile sale au fost amputate rând pe rând. Apoi s-a format o anumită majoritate în interiorul CCR”, a mai spus senatorul de Timiş.
Gorghiu mai crede că linia politică impusă de şeful statului şi anume ”toleranţă zero la corupţie” nu se va schimba.
”Linia politică impusă şi garantată la nivelul conducerii statului de către Preşedintele Iohannis, cea de toleranţă zero la corupţie, nu se va schimba nici cu un milimetru, pentru că este susţinută de toată suflarea românească. Lupta anticorupţie trebuie să continue, iar activitatea instituţiilor din sistemul judiciar şi a mgistraţilor trebuie să rămână independente faţă de orice fel de ingerinţă. Am încredere în DNA şi cred că va funcţiona profesionist în continuare, că va arăta maturitate şi faptul că nu depinde de o singură persoană”, a mai scris Alina Gorghiu.
”Noi, juriştii din PNL, vom continua lupta parlamentară pentru a determina aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia pe coduri şi pe legile justiţiei. Am mai spus, am toată convingerea că modificările operate de majoritatea PSD – ALDE nu vor intra în vigoare în forma în care le doreşte puterea, pentru că într-o ţară europeană corupţia nu poate fi legalizată. Profit să reamintesc CCR să rezolve toate problemele legate de mandatul judecătorului Lăzăroiu”, a scris, în încheiere Gorghiu.
Turcan: Preşedintele României a respectat Constituţia. PSD o sfidează în continuare
„PSD aplică deciziile Înaltei Curţi pe incompatibilităţile unor parlamentari de-ai lor? Preşedintele României a respectat Constituţia. PSD o sfidează în continuare. Mingea e acum la Dragnea 100%”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Turcan spune că este obligatoriu ca Liviu Dragnea să demisioneze, modificările la Codurile penale să fie respinse şi formarea unei noi majorităţi parlamentare.
„Cerinţe obligatorii: Demisia! Respingerea Codurilor! O nouă majoritate parlamentară care să respecte Constituţia. Şi un singur articol din Codul Penal dacă este neconstituţional, ar trebui să ducă la îndepărtarea lui Dragnea de pe scena politică. Această ţară, viitorul european al românilor nu stau în Liviu Dragnea, dublu condamnat, care de pe a treia funcţie în statul român va merge direct în puşcărie”, a mai scris aceasta.
Hunor: O instituție puternică funcționează aproape indiferent de cine este condusă
„De câte ori am răspuns, am spus că sunt convins că preşedintele va respecta decizia Curţii Constituţionale. Indiferent dacă ne place sau nu ne place, dacă nu respectăm deciziile Curţii Constituţionale pornim cu paşi repezi spre anarhie. Deci, eu eram convins că va respecta această decizie, era o chestiune de timp. O instituţie puternică funcţionează aproape indiferent de cine este condusă, deci nu trebuie să personalizăm, să spunem că doar o singură persoană este capabilă să conducă o instituţie. DNA fiind o instituţie importantă, dacă regulile sunt clare, dacă legile sunt, dacă funcţional construcţia este foarte bine făcută, atunci nu am ce să zic, că se va întâmpla o mare tragedie. Deci, atât pot să vă spun, că a respectat decizia Curţii. Punct”, a declarat Kelemen Hunor pentru AGERPRES.
Tomac: Revocarea lui Kovesi, o decizie regretabilă
„Preşedintele Klaus Iohannis trebuie înţeles corect în decizia pe care a luat-o astăzi. Este o decizie regretabilă revocarea procurorului-şef DNA, dar preşedintele trebuie să fie garantul respectării legilor în România, implicit a deciziilor CCR. În Uniunea Europeană orice se poate negocia mai puţin deciziile Curţii Constituţionale, prin urmare preşedintele nu a făcut decât să respecte principiile care stau la baza statului de drept, iar actuala majoritate PSD-ALDE nu face decât să îndepărteze cetăţenii de actul de justiţie, promovând în Parlament legi pentru interesul lor. Deci, nu este o victorie a PSD-ALDE, dar preşedintele avea această sarcină extrem de dificilă de a se poziţiona de partea statului de drept chiar dacă decizia este una regretabilă”, a declarat Tomac, pentru Agerpres.
Vosganian: Preşedintele Klaus Iohannis nu avea de ales
„ALDE consideră că decretul de revocare este o consecinţă firească a deciziei Curţii Constituţionale. Preşedintele Klaus Iohannis nu avea de ales, pentru că, în ciuda tuturor ezitărilor şi tergiversărilor sale, ştia că nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale nu ar fi fost privită cu ochi buni de nicio instanţă juridică sau politică din ţară sau din străinătate. Din acest motiv, considerăm că această decizie de revocare trebuia luată imediat după pronunţarea deciziei Curţii, pentru că asta ne-ar fi scutit de o perioadă de dispute şi de ipoteze care nu au avut alt rost decât să agite spiritele şi să irosească energiile politice ce pot fi canalizate în altă parte”, a susţinut Vosganian.
Deputat USR: Nu mă simt reprezentat de decizia preşedintelui de revocare a şefei DNA. Domnule Iohannis, îmi retrag like-ul
Deputatul USR Iulian Bulai spune că nu se simte reprezentat de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a şefei DNA şi îi transmite acestuia că îşi retrage like-ul şi rămâne dezamăgit.
”Nu mă simt reprezentat de decizia preşedintelui de revocare a şefei DNA – Laura Kodruţa Kovesi. Domnule Iohannis, îmi retrag like-ul. Şi rămân dezamăgit”, a scrie Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.
El mai spune că USR în Parlament îi dă speranţă.
”Nu şi preşedintele în acest moment”, încheie deputatul USR.
Dacian Cioloş: Ştiu că multora dintre voi vă vine în gând să vă luaţi câmpii
”Ştiu că multora dintre voi vă vine în gând să vă luaţi câmpii, să plecaţi unde vedeţi cu ochii. Eu unul nu vreau să plec nicăieri cu fruntea plecată. Nu putem schimba situaţia de fapt, dar putem schimba ce va să vină dacă rămânem şi gândim şi lucrăm împreună. Dezamăgirea e cel mai nociv lucru. Încrederea că putem mai mult şi mai bine ne poate susţine. Haideţi să rămânem Împreună”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Codrin Ştefănescu: Dacă s-a luat abia astăzi decizia de revocare a şefei DNA, nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului
„Decizia asta trebuia luată acum 31 de zile şi atunci era Constituţia respectată. Dacă s-a luat abia astăzi (luni – n.r.), nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului, a celor care îi fac punctajul domnului Iohannis, iar aceştia, după un calcul, la fel cum ne-am făcut şi noi în coaliţie privind suspendarea, au calculat şi ei ce înseamnă suspendarea şi ce se poate întâmpla după cu ei. Au preferat să îi sacrifice un om de pe tabla de şah, urmând să îşi ia revanşa vizavi de coaliţie. Nu ştiu în ce constă această revanşă. Poate să fie dosarul de la DIICOT deschis pe numele Guvernului, poate să fie Codul penal. În orice caz, această pierdere a lor nu este făcută doar pentru respectarea Constituţiei, ci e făcută de nevoie într-un moment în care astrele nu erau favorabile pentru ei”, a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, pentru News.ro.
El a criticat faptul că nu a ieşit preşedintele Klaus Iohannis personal să facă anunţul, ci şi-a trimis purătorul de cuvânt şi „s-a spălat pe mâni”.
„Mai mult, se vede cu ochiul liber lucrul ăsta, pentru că Iohannis nici măcar nu a venit personal la conferinţa de presă, ci a trimis-o pe doamna Puşcalău (Mădălina Dobrovolschi – n.r.). El era obişnuit că avea punctaje foarte bune pentru el să iasă de la Cotroceni şi să îl înjure şi pe Dragnea, şi pe Tăriceanu, şi PSD, ALDE, coaliţie şi Guvernul. De data asta, când e vorba de revocare, trimite purtătorul de cuvânt şi s-a spălat pe mâni, conform altui punctaj pe care îl are de bifat”, a adăugat acesta.
Iordache: Preşedintelui i-a luat cam mult timp să citească, dar decizia e un semn de normalitate
”Nu a avut un dialog cu noi. I-a luat cam mult preşedintelui să citească, dar e un semn de normalitate faptul că preşedintele, care e garantul respectării Constituţiei, a respectat această decizie a Curţii Constituţionale”, a declarat pentru Mediafax Florin Iordache.
Marton Arpad: Orice cetăţean al României se spune deciziilor general obligatorii ale CCR
”Eu cred că decizia domniei sale (a preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.) este în consonanţă cu decizia Curţii Constituţionale şi cu modul de funcţionare a unui stat de drept”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
El a mai spus că nu vede o problemă faptul că anunţul privind semnarea decretului de revocare a fost făcut de purtătorul de cuvând al Preşedintelui.
”Domnul preşedinte poate să anunţe orice prin purtătorul său de cuvânt, pentru că de aceea există un purtător de cuvât”, a afirmat Marton Arpad.
Zegrean: Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, luni, că în ceea ce priveşte revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Antucorupţie, preşedintele a făcut ceea ce trebuia să facă, pentru că nu putea să nu respecte decizia CCR. ”Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme”, spune Zegrean care este convins că lupta antocorupţie în România nu se va opri aici.
”Cred că preşedintele a făcut ceea ce a fost obligat să facă, nici el nu ar fi vrut să facă asta, dar decizia este definitivă, este obligatorie, nu putea să nu respecte decizia Curţii. Eu cred că nu se termină lumea aici, nu se termină lupta antocorupţie”, a declarat, luni, la Digi 24, Augustin Zegrean.
Potrivit acestuia, instituţiile statului sunt puternice şi au legislaţia necesară pentru a continua această luptă, fiind ”bine consolidate”.
”Îmi pare rău pentru Laura Codruţa Kovesi este persoana care şi-a făcut datoria aclo cu prisosinţă şi merita să-şi ducă mandatul la capăt, dar, dacă politicienii asta au vrut, asta au avut. Nu cred că se va opri aici lupta antocorupţie, instituţia este mare, este puternică, are legislaţie suficientă pentru a-şi face treaba în continuare. Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo, se bucură prea devreme şi degeaba pentru că, sigur, se va găsi un procuror care să-i ţină locul şi care să ducă treaba mai departe. Este prea susţinută lipta antocorupţie de o parte din societate şi de partenerii externi ca să se oprească aici”, a mai spus Zegrean.
Acesta a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis a făcut bine că a respectat decizia CCR ”pentru că dacă nici deciziile justiţiei nu se respectă, lucrurile se încurcă rău de tot”.
USR „forţează” un referendum pe Justiţie
Liderul USR, Dan Barna, a declarat, luni,după anunţul privind revocarea Codruţei Kovesi de la şefia DNA, că, deşi preşedintele a respectat cadrul constituţional, este nevoie de organizarea unui referendum pe Justiţie.
”Din păcate nu mai este vorba de bine sau de rău. Preşedintele a respectat cadrul constituţional aşa cum îl avem şi a respectat decizia CCR. Lucrurile sunt mult mai grave însă. Din perspectiva noastră, pentru că în acest moment e nevoie de mult mai mult, poziţionarea asta de implicare destul de limitată şi de lăsare a PSD-ului sa facă tot ce se poate face cu ţara s-a dovedit falimentară. Avem de un an şi jumătate cetăţeni în stradă şi în acest moment este nevoie de referendumul pe justiţie”, a declarat pentru Mediafax Dan Barna.
În opinia sa, decizia preşedintelui Iohannis nu a fost luată ca urmare a ameninţărilor cu suspendarea.
”Sunt convins că preşedintele a avut considerentele sale în decizia pe care a luat-o. Nu cred că a fost o chestiune de frică. Cred că a fost mai degrabă o chestiune de oportunitate politică”, a adăugat preşedintele USR.