1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialAlegeri prin corespondență. Votul fiecărui român din diaspora ar costa 33 de...

Alegeri prin corespondență. Votul fiecărui român din diaspora ar costa 33 de cenți

Există două modalități pentru ca românii din diaspora să poată vota simplu și fără să stea la cozi uriașe. Una dintre ele, votul prin corespondență, ar avea un cost redus – sub un milion de euro, spun specialiștii.

La alegerile de duminică au votat doar puțin peste 160.000 de români, un număr infim în comparație cu cei 3 milioane de compatrioți care trăiesc în afara granițelor țării. După cum s-a văzut și din cozile uriașe surprinse în Germania, Italia, Spania sau Anglia, votul românilor din străinătate este îngreunat dar și descurajat de numărului mic de secții de votare dar și pentru că autoritățile nu au apelat la soluții alternative precum votul prin corespondeță și electronic – adoptate de state europene.

Semnătură electronică sau parolă

Adrian Moraru, director adjunct la Institutul de Politici Publice ne-a precizat că există trei modalități prin care români din disapora pot vota. Poate părea paradoxal, dar cea mai ineficientă metodă o reprezintă sporirea numărului de secții de votare: ar trebui implicat un mare număr de personal administrativ, iar amenjarea secțiilor costă bani. Mai ales dacă s-ar respecta proporțiile existente în țară unde vorbim – în zonele rurale – de o secție de vot la 2.000 de alegători.

În cazul votului electonic acesta este posibil prin crearea unui soft. “Alegătorul nu trebuie decât să acceseze pagina de Internet aferentă acestui soft și cu ajutorul unei semnături electronice își exprimă votul. Sau autoritățile pot distribui alegătorilor, prin poștă, un user și o parolă (așa cum primești în cazul unui card). Cu ajutorul acestora, alegătorul se loghează la respectivul  program de Internet și votează”, explică Moraru. Acest tip de vot se practică în statele care au aparținut fostului spațiu iugoslav – Sebia și Bosnia – și a fost implementat de către OSCE încă din timpul conflictelor interetnice.

Votul, un chilipir

Votul prin corespondeță este mai ieftin. Adrian Moraru susține că nu ar costa autoritățile române mai mult de un milion de euro (infim raportat la o populație de 3 milioane de români care trăiesc în diaspora). Procedura este foarte clară: cu o lună înainte de vot, alegătorul înștiințează personal ori trimite un document la primărie sau la consulat (în cazul în care este plecat cu forme legale din țară) în care arată că în ziua votului nu se află pe raza localității respective, oi se află în străinătate. Autoritatea în cauză ia act de această cerere și cu o săptămână înainte de vot, indiferent unde se află – la Londra, Paris, în SUA – trimite un plic cu un buletin de vot și alături de un plic retur. Respectiva persoană votează, împachetează votul  și îl trimite  autorităților, fie că e vorba de ambasadă, primărie sau o entitate special creată pentru colectarea acestor voturi. Trebuie spus că în Elveția, partidele și candidații au dreptul să trimită și mici broșuri de prezentare o dată cu plicul care conține buletinul de vot.

În Ungaria nu există vot prin corespondență în schimb este în vigoare o măsură care reduce traseismul politic. În cazul în care nu te afli în oraș în ziua votului trebuie să anunți în ce localitate vei vota și la ce secție de vot. Astfel, se va ști cu acuratețe numărul maximal al persoanelor care vor vota în fiecare secție și fiecare persoană va putea vota într-o singură secție anume. Potrivit Deutsche Welle, “votul de la distanţă, în diferite forme, este foarte răspîndit în Uniunea Europeană. Sînt astăzi în UE 17 ţări (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia) care îngăduie cetăţenilor lor stabiliţi în străinătate să participe la alegerile naţionale. Recent, după o dezbatere prelungită, Franţa a permis votul prin corespondenţă (inclusiv prin mijloace electronice) şi în cazul alegerilor prezidenţiale şi referendumului, pînă atunci procedeul fiind limitat la alegerile parlamentare”. De asemenea, în SUA se poate vota electronic sau prin corespondență.

Cele mai citite

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă