3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAlegeri prezidenţiale. Organizatorii devin arbitri în judeţul lui Dragnea

Alegeri prezidenţiale. Organizatorii devin arbitri în judeţul lui Dragnea

 

Secretarii de primării din nouă comune au făcut parte din conducerile secţiilor de votare, deşi s-au aflat în conflict de interese.

Mai multe primării din Teleorman au decis să interpreteze legea electorală în folosul propriu, în ciuda unei recomandări date încă din aprilie de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Deşi instituţia a avertizat că o astfel de situaţie duce automat la un conflict de interese, în nouă comune din judeţ secretarii primăriilor locale au ocupat în acelaşi timp şi funcţia de preşedinte sau locţiitor de preşedinte al secţiilor de votare.

„Din interpretarea sistematică a prevederilor legale, opinăm că exercitarea funcţiei de secretar al unităţii administrativ-teritoriale concomitent cu funcţia de preşedinte sau locţiitor al biroului electoral al secţiei de votare generează o situaţie de incompatibilitate”, se arată într-o adresă a ANI, remisă anul acesta la solicitarea Prefecturii Maramureş. Deşi reprezentanţii instituţiei au menţionat că afirmaţiile de mai sus reprezintă doar „punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate, şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege amintite”, mai multe prefecturi din ţară au adoptat poziţia ANI ca obligatorie. Prefectura Alba, de exemplu, a comunicat primăriilor din judeţ, înaintea alegerilor europarlamentare, că „secretarii unităţilor administrativ-teritoriale nu pot fi desemnaţi preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, având în vedere participarea acestora la organizarea procesului electoral”.Altfel spus, e un conflict de interese dacă aceiaşi oameni care organizează alegerile sunt implicaţi direct în arbitrarea lor.

Principiul acesta nu a avut nici o semnificaţie în mai multe primării din Teleorman, judeţ dominat de vicepremierul PSD Liviu Dragnea. Astfel, în nouă comune secretarii de primării au fost, la alegerile pentru preşedinţie de duminică, fie preşedinţi, fie locţiitori ai secţiilor de votare, iar unii dintre ei nici nu au considerat că încalcă legea. „M-am documentat şi nu e nici o problemă. Vă daţi seama că nu mă băgam în aşa ceva dacă nu era legal”, a răspuns, pentru România liberă, Florica Vasilică, locţiitor al Secţiei de votare 115 din comuna Brânceni. Un răspuns aproape similar a avut şi Andreea Chelu, preşedinte al Secţiei de votare 218 din Neciuleşti. „M-am consultat cu jurişti şi mi-au spus că totul este în regulă. Să vă spun sincer, pe mine mă interesează banii pe care-i primesc pentru funcţie, nu partea politică”, a declarat aceasta.

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei electorale a PSD Teleorman, Victor Drăguşin, în acelaşi timp primar al Alexandriei, a admis că situaţia de mai sus nu este normală. „Din ce ştiu eu, secretarul organizează alegerile şi de aia nu ar putea fi preşedinte. La Alexandria nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. În oraşe nu se întâmplă nereguli, în mediul rural ar putea exista”, a afirmat, pentru România liberă, Victor Drăguşin.

Matematica, învinsă în Teleorman

RL a relatat în ediţiile sale anterioare şi o altă situaţie care a ridicat suspiciuni cu privire la modul cum s-a desfăşurat scrutinul pentru alegerea preşedintelui în Teleorman. Astfel, deşi au fost desemnaţi prin tragere la sorţi, preşedinţi şi locţiitori ai acestora la 32 din cele 34 de secţii de votare câte există în Alexandria au ajuns exact aceleaşi persoane care au fost implicate şi la alegerile europarlamentare din mai anul acesta, ba, în unele cazuri, şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012.

Atraşi la vot cu fanfara

Primăria Alexandria a încercat ieri să-i scoată din case pe localnici prin organizarea unui concert susţinut de fanfară. În acelaşi timp, organizatorul a distribuit participanţilor baloane cu inscripţia „Primăria Alexandria”. Edilul local, Victor Drăguşin, a afirmat că respectivul concert nu a fost pregătit special. „Avem contract cu fanfara Dealu Spirii şi ce s-a întâmplat astăzi este ceva obişnuit în Alexandria”, a susţinut primarul. Totuşi, unii localnici ne-au declarat că nu au mai asistat la concerte de fanfară ­decât atunci când au avut loc zilele oraşului.    

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă