5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialMAI: 96 de infracţiuni la turul doi al alegerilor. O persoană reținută

MAI: 96 de infracţiuni la turul doi al alegerilor. O persoană reținută

Ministerul Afacerilor Interne a raportat un număr de 96 de infracţiuni constatate în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Astfel, o persoană a fost reţinută şi alte 86 sunt cercetate, în cele mai multe cazuri pentru coruperea alegătorilor şi vot multiplu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, duminică au fost înregistrate 124 de sesizări privind săvârșirea unor fapte penale.

"În urma verificărilor efectuate până în prezent, s-au constatat 96 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 87 de persoane, una în stare de reținere. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de doă sau de mai multe ori și pentru violarea confidențialității votului. În toate cazurile, cercetările se fac sub coordonarea unităților de Parchet competente. Precizez că la alegerile din 2009, în cel de-al doilea tur de scrutin, s-au efectuat cercetări cu privire la 160 de persoane", a spus Monica Dajbog, potrivit Mediafax.

Persoana reţinută este bărbatul din judeţul Gorj care duminică a lovit un bătrân în apropierea unei secţii de votare.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au fost sesizate 504 situații privind încălcări ale legii, de două ori mai puţine decât la alegerile din 2009, când au fost înregistrate 986 de sesizări. În urma verificărilor efectuate până în prezent, jumătate dintre sesizări nu s-au confirmat, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dintre sesizările confirmate, 65 au fost contravenții, pentru care s-au dat 16 avertismente scrise și amenzi în valoare de 32.600 de lei.

Cele mai multe sesizări privind fapte contravenționale au vizat continuarea propagandei electorale, consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare şi sfătuirea alegătorilor cu privire la candidatul pe care ar trebui să-l voteze.

"În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, putem concluziona că alegerile pentru Președintele României s-au desfășurat într-un climat general de normalitate, fără evenimente care să pună în pericol siguranța cetățenilor sau legalitatea exercitării votului", a mai spus Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în ziua votului din 16 noiembrie, au fost organizate 513 filtre rutiere, cu 80 mai multe decât în primul tur de scrutin, fiind verificate 4.144 de autoturisme, din care 284 de autocare, 835 de autobuze și 1.773 de microbuze. Polițiștii au verificat respectarea prevederilor legale referitoare la transportul public de persoane, dar și sesizările de turism electoral, mai scrie Mediafax.

Monica Dajbog a mai spus că, duminică seară, au fost asigurate măsurile de ordine și siguranță publică pentru 28 de manifestări publice, cele mai importante fiind în Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov și Constanţa.

"Precizăm că la aceste adunări publice nu au fost înregistrate incidente în planul ordinii publice și nu au fost dispuse măsuri sancţionatorii", a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

Cele mai citite

Obezitatea și riscul de polipi endometriali – Ce trebuie să știi?

Obezitatea este una dintre principalele probleme ale lumii actuale și poate reduce șansele de a concepe un copil. Astăzi, aproximativ 30% din întreaga populație...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...

Transalpina, închisă între județele Alba și Gorj

Traficul va fi reluat, dacă prognoza meteo se va îmbunătăți Circulaţia rutieră se închide pe DN 67 C, pe Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă