7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăPaul Bummell: "Marea Britanie este alături de România pentru securitatea europeană şi...

Paul Bummell: “Marea Britanie este alături de România pentru securitatea europeană şi a aliaţilor”

“Cred că prezenţa grupărilor navale permanente ale NATO la Constanţa, SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) şi SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), în a căror componenţă se regăsesc distrugătorul HMS Duncan şi nava multirol de supraveghere hidrografică şi oceanografică HMS Enterprise, transmite un semnal foarte puternic, un mesaj de siguranţă, că Marea Neagră va rămâne o mare liberă, o mare pentru toţi, că Marea Britanie este alături de colegii din România pentru a asigura securitatea europeană şi a aliaţilor”, a precizat ambasadorul britanic, la bordul distrugătorului Duncan.

Paul Brummell a spus că sâmbătă, când a vizitat HMS Enterprise în Portul Constanţa, şi-a amintit că ultima vizită la bordul navei a făcut-o în precedentul său mandat diplomatic din Caraibe.

“Este un semn că flota maritimă britanică este cu adevărat una cu misiuni globale. Sunt foarte bucuros că mulţi cetăţeni din Constanţa au profitat de această ocazie pentru a vizita Duncan şi Enterprise şi navele turceşti pentru a vedea cum îi pot proteja aceste forţe NATO pe toţi din România şi toţi din teritoriul NATO”, a apreciat diplomatul britanic.

Ambasadorul Brummell a remarcat că anul 2017 a fost cel mai intens în istoria relaţiilor bilaterale în privinţa colaborării în domeniul apărării, enumerând cele două vizite ale distrugătorului HMS Duncan la Constanţa, prezenţa a o mie de soldaţi britanici care au participat la exerciţii cu camarazii români şi dislocarea la Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu” a unui detaşament de patru avioane Eurofighter Typhoon, pentru a contribui la asigurarea spaţiului aerian al NATO.

“Deci suntem împreună cu voi şi urez tuturor o vizită foarte plăcută la aceste nave”, a încheiat ambasadorul.

La rândul său, comandantul SNMG2, comodorul Mike Utley, a detaliat specificul misiunilor pe care le desfăşoară gruparea sa navală şi contextul în care evoluează aceasta în bazinul Mării Negre şi al Mediteranei.

“Misiunea mea aici, în funcţia de comandant al Grupării Navale NATO – SNMG-2, are trei aspecte. În primul rând, trebuie să reasigurăm aliaţii din NATO şi partenerii, naţiunile partenere, că NATO este pe mare în zona aceasta, că asigură libertatea pe mare şi susţinem, contribuim la prosperitatea economiei şi populaţiei din zonă. Apoi, în al doilea rând, să dovedim că suntem pregătiţi pentru operaţiuni contingente. Sunt două grupări ale NATO, una în nord, alta în sud. Noi facem parte din gruparea de sud şi aceasta poate acţiona independent, în funcţie de deciziile politice ale NATO, de a desfăşura operaţiuni într-o direcţie militară sau, de securitate, ori pentru a răspunde unor nevoi umanitare. Aceste două grupări navale se pot alătura pentru a constitui o flotă maritimă, de o excepţională capacitate, pentru a descuraja şi a se opune agresiunilor contra aliaţilor NATO. Şi, în al treilea rând, vreau să vă mărturisesc că, în prezent, jumătate din gruparea mea (SNMG2) operează în Marea Egee, conducând operaţiuni de siguranţă şi salvare pe mare pentru acordarea de asistenţă umanitară în cazurile de emigraţie clandestină. Acţionăm pentru ca oamenii aflaţi în situaţii disperate să nu îşi piardă viaţa pe mare. De asemenea, acordăm suport operaţiunilor UE, atunci când suntem solicitaţi, aşa cum este cazul în problema Libiei”, a precizat comodorul Mike Utley.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă