Ziua de 15 martie nu va fi, oficial, sărbătoare a comunității maghiare

de Iulian Budușan , 13 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:50, 13 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Senatul României a respins propunerea UDMR ca ziua de 15 martie să fie, oficial, sărbătoare a comunității maghiarilor. Senatul a respins, în ședința plenului de luni, inițiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, iar angajații maghiari să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări.

"În localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie. Fondurile necesare organizării manifestărilor pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităților publice locale și județene și ale instituțiilor publice. Angajatorii acordă o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare pentru participarea la manifestările menționate", se stipulează în propunerea legislativă inițiată de un grup de parlamentari UDMR.

De asemenea, actul normativ prevede că Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestări.

Inițial, proiectul a primit, în luna iunie, raport de admitere din partea comisiilor de specialitate din Senat. În octombrie, plenul Senatului a retrimis propunerea legislativă comisiilor de resort. Comisiile de administrație și drepturile omului au acordat raport suplimentar de respingere, însușit luni de plen.

În favoarea respingerii au votat 82 de senatori, 11 s-au abținut și 8 au fost împotrivă. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

Comentarii

 • Mirela Antonescu - Brasov

  13 noiembrie 2017 23:40

  Noi, romanii, ne-am bucura daca Ucraina - unde avem o comunitate romaneasca semnificativa si un fost teritoriu national romanesc - ar permite romanilor sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Romaniei, fiind ajutati si cu o mica suma de la bugetul Ucrainei, ca in fond si ei sunt platitori de impozite si merita acest lucru ! Si, daca noi am fi bucurosi de acest lucru, de ce sa nu le facem aceasta bucurie si prietenilor nostri maghiari din Transilvania, alaturi de care traim de 1000 de ani ? Parlamentul tarii nu a fost capabil sa creeze locuri de munca prin legi care sa aduca implicarea statului ca jucator pe piata muncii sau ca partener in firme mixte stat-privat ,ba din contra, s-a implicat, prin intermediul hotzilor din Parlament in distrugerea industriei romanesti dupa 1989, dovada cele 5 milioande de romani plecat in afara tarii , din lipsa locurilor de munca in Romania, in cadrul celui mai mare exod de populatie din istoria tarii ! Singura preocupare a `parlamentarilor` romani - si din pacate si a unora fosti sau actuali din UDMR - - excluzand din discutie USR -- este sa FURE, de 28 de ani ! Sa ne fure pe noi, cetatenii, statul si tzara noastra. In schimb, cand e vorba sa ne irite conationalii nostri maghiari din Ardeal, iaca, se `trezesc ` brusc la activitate., redescoperindu-si `` patriotismu` `` de mucava si sforiala nationalist sovina. Ii rog pe vecinii mei din Brasov sa incerce sa inteleaga ca nu totzi romanii suntem la fel precum acesti sinistri parlamentari care fura si apoi urla ca sunt mari patrioti.

  raspunde comentariului
  • Bogdan

   14 noiembrie 2017 10:26

   Mirela scumpi, partial sunt de acord cu comentariul tau - mai ales acolo unde zici de hotiile pe care le fac guvernantii nostri. Totusi de ce sa fim de acord cu sarbatorirea zilei nationale a maghiarilor cand acestia - fac referire la conationalii nostri maghiari - nu vor sa sarbatoreasca ziua nationala a Romaniei, tara in care si ei sunt cetateni, argumentand ca pt. ei este o zi de mare tristete. Dupa mine, mai bine sarbatorim ziua nationala a republicii Burkina Faso decat a Ungariei, intelegi ce zic?

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design