7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăTechZiariști înstăriți și ziariști modești vor să devină parlamentari

Ziariști înstăriți și ziariști modești vor să devină parlamentari

Deși mai multe nume celebre, precum Denise Rifai, au refuzat să candideze, în aceste alegeri s-au implicat și jurnaliști mai mult sau mai puțin cunoscuți. Pe listele USR sunt mai mulți jurnaliști, însă aceștia au avut câștiguri modice. În schimb, patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, are o avere impresionantă, însă cei mai mulți bani au fost plasați în Evenimentul Zilei.

Potrivit declarației de avere depuse de acesta, care candidează pentru PMP în județul Giurgiu, a împrumutat Editura Evenimentul Zilei și Capital cu peste 1,6 mi­lioane de euro. Pe de altă parte, el are datorii de 2,3 milioane de euro. O sumă de 1,9 milioane de euro a fost împrumutată de la compania Strategicom, la care Dan Andronic este acționar cu 30%. Suma de 400.000 de euro a fost împrumutată de la o persoană fizică pe care jurnalistul nu o identifică. În 2015, principalul său venit a constat în dividendele firmei sale de consultanță: 107.000 lei pentru el, 122.000 pentru soția sa.

În 2011, când a preluat, oficial, Evenimentul Zilei, Dan Andronic declara că dorește să se retragă din consultanță și să se ocupe doar de jurnalism. În plus, Andronic mai are patru apartamente și două terenuri agricole, dintre care unul de 6,5 hectare la Răcari, în Dâmbovița.

Tot pentru PMP candidează un alt fost jurnalist, Robert Turcescu, dar averea acestuia este cunoscută din campania de la locale. El are aproximativ 1.300.000 lei, 173.279 euro şi 12.170 de dolari, acţiuni la OMV Petrol, Romgaz, Oil Terminal, Albalact, SNTGN Transgaz şi la alte apro­ximativ zece companii.

Robert Turcescu a declarat venituri de 2.811 de lei, provenite din salariul de administrator la SC Camera 1 SRL, 370 de lei, din drepturi de proprietate intelectuală, 11.400 de lei din chirii, dividende din acţiunile de la Fondul Proprietatea de 6.680 de lei, dobânzi de 13.253 de lei şi tranzacţii bursiere de 236.858 de lei.

Un candidat USR câştigă 1.000 de lei pe lună

Pe listele USR se află mai mulți jurnaliști, dar nici unul dintre aceștia nu are averea celor de la PMP. La București, candidează pe locul cinci de pe lista pentru Camera Deputaților – poziție considerată eligibilă – Dobrovie Matei, de la publicația Epoch Times. El a câștigat în medie 1.000 de lei pe lună, în 2015, puțin peste salariul minim pe economie. Soția sa, jurnalist în trustul Ringier, a câștigat dublu, adică 25.200 de lei. Ei nu dețin terenuri, vreo locuință sau mașină. Dobrovie  este membru al Consiliului Director al Asociației Ziariștilor Independenți din România, filiala Asociației Jurnaliștilor Europeni.

La Cluj, primul pe lista pentru Camera Deputaților este Ungureanu Emanuel, care a obținut 6.000 de lei, pe parcursul întregului an 2015, din activitatea de ziarist. El și-a rotunjit veniturile predând istorie la liceul adventist, precum și în calitate de agent de vânzări. Această ultimă activitate i-a adus 250 de lei. Ungureanu este membru al Asociației Jurnaliștilor Profesioniști din Cluj.

Soția sa, medic, a câștigat circa 60.000 de lei. Tot la Cluj, primul pe lista USR pentru Senat este Mihai Goțiu, care a coordonat site-ul romaniacurata.ro, gestionat de Societatea Academică Română (SAR), ONG-ul Alinei Mungiu-Pippidi. Goțiu a fost plătit cu suma de 54.545 de lei, încasată pe întregul parcurs al anului trecut.

Tot jurnalist se declară și fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia. Ea deschide lista de candidaţi PRM la Bucureşti pentru Ca­mera Deputaţilor. Ea a moștenit partidul și averea tatălui ei: pensie de urmaş de 11.000 de lei, un teren intravilan de 105 mp şi o casă, ambele în Bucureşti. Spune că mai are un autotu­rism Chrysler din 2010 dobândit prin „necesitate“ şi două conturi, unul în euro, altul în lei, ambele goale.   

Fosta corporatistă vrea să salveze Moldova

Un personaj inedit pe listele USR este Cosette Chichirău, care deschide listele din Iași și care anul trecut a trăit din chiria obținută pentru un apartament din Cambridge, Massachusets, în Statele Unite. Din chirie, ea a câștigat 18.000 USD. Totuși, Cosette Chichirău nu este o persoană săracă: ea are în conturile din SUA circa 240.000 de dolari, dar are și o datorie de 212.400 USD, plătibilă până în 2042, la MassHousing.

În anul 2000, ea a plecat la studii în Statele Unite, unde a obținut un MBA (2002) și un doctorat în finanțe (2007) de la University of Massachusetts Amherst. Ulterior, Chichirău a lucrat ca analist cantitativ și de risc la mai multe companii din SUA. Ea a spus că a dorit să se întoarcă în România pentru a ajuta la dezvoltarea antreprenoriatului în Iași, orașul ei natal.

Cele mai citite

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...

Maratonul guvernării: au fost primele discuții tehnice, dezbaterile continuă joi

Discuțiile de până acum au fost „exploratorii”, fără nimic concret Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri, la Parlament, primele dezbateri tehnice,...

Avantajele aderării României la spațiul Schengen: beneficii începând cu 1 ianuarie 2025

Spațiul Schengen, zona europeană de liberă circulație, elimină controalele la frontierele interne între statele membre. România va deveni membră deplină Schengen de la 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă