10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechSCANDAL în PSD. Zgonea și Dragnea, război al declarațiilor. Șeful social-democraților: Este...

SCANDAL în PSD. Zgonea și Dragnea, război al declarațiilor. Șeful social-democraților: Este puțin probabil să rămân în fruntea partidului după alegerile locale

UPDATE 14.28:  Senatorul PSD, Șerban Nicolae, face un apel la social-democraţi şi le cere să lase deoparte „tentaţia unui câştig facil de imagine personală”, să renunţe la declaraţiile „contondente” şi să se concentreze asupra temelor cu adevărat importante, „pentru a da exclusivitate deplină câştigării alegerilor locale şi pentru a dovedi, încă o dată, că PSD este şi rămâne cel mai important partid românesc”, scrie Agerpres.

„Declaraţiile publice ale unor lideri ai partidului ţintesc mai degrabă conflicte personale, ambiţii individualiste şi revanşe sterile. Toate, în mod evident, neinspirate şi contraproductive. Străine de interesul PSD şi, mai ales, de aşteptările oamenilor, ale electoratului, ale membrilor şi simpatizanţilor noştri. (…) Vă cer public să lăsaţi deoparte tentaţia unui câştig facil de imagine personală, să renunţaţi la obişnuinţa unor declaraţii contondente, pentru a vă concentra asupra temelor cu adevărat importante, pentru a da exclusivitate deplină câştigării alegerilor locale şi pentru a dovedi, încă o dată, că PSD este şi rămâne cel mai important partid românesc”, se arată în apelul transmis conducerii PSD. 

UPDATE 13.42: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că miercuri, la ora 12.00, va începe ședința Biroului Executiv al partidului. 

„O să discutăm și despre situația politică actuală, generată de decizia instanței de vineri”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă i-a cerut lui Valeriu Zgonea demisia, Dragnea a precizat că nu a cerut acest lucru. „Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Avem ca prioritate 0 pregătirea și câștigarea alegerilor locale”, a spus el.

Totodată, el a declarat că este „puțin probabil” să rămână în fruntea partidului după alegerile locale.

UPDATE 13.29: Valeriu Zgonea a declarat, la ieșirea de la ședința PSD, că a fost o discuție normală, „ca între prieteni” și că o decizie va fi luată, miercuri, la CEx.

„Dacă opinia publică e un delict, eu mă supun ei”, a spus Zgonea.

El a mai precizat că până miercuri se va abține de la orice comentariu și că își respectă toți colegii. „Ei trebuie să decidă dacă părerile mele coincid cu ale lor. Nu mi-am manifestat niciodată, în ultimii 20 de ani, dorința de a candida pentru conducerea acestui partid”.

UPDATE 13.25:  Preşedintele PSD Neamţ, deputatul Ionel Arsene, a declarat, luni, că Liviu Dragnea este cea mai potrivită persoană să conducă PSD în cele două alegeri din acest an. 

„Nu trebuie să ne grăbim cu solicitări ce pot duce la destabilizarea partidului în perioada premergătoare alegerilor din luna iunie. Cunoaştem cu toţii contextul în care a apărut dosarul preşedintelui Liviu Dragnea, dar şi faptul că nu a făcut altceva decât să-şi îndeplinească sarcinile de organizare pe care le-a primit de la PSD într-o campanie în urma căreia 7,4 milioane de români au votat pentru suspendarea unui preşedinte toxic pentru ţară. Dacă la momentul respectiv nu am considerat că Liviu Dragnea face ceva greşit conducând acea campanie, este nedrept faţă de preşedintele partidului să i se ceară demisia acum”, a spus preşedintele PSD Neamţ. 

UPDATE 13.10: Liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, a afirmat, luni, că Valeriu Zgonea aduce „prejudicii uriaşe” partidului şi ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, cât şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

„În calitatea de preşedinte al PSD Prahova, consider că domnul Valeriu Zgonea aduce prejudicii uriaşe Partidului Social Democrat şi cred că ar trebui să demisioneze atât din funcţia de preşedinte executiv al PSD, cât şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Declaraţiile domnului Zgonea nu fac altceva decât să destabilizeze partidul înaintea alegerilor locale”, afirmă Bogdan Toader, el adăugând că partidul „are nevoie de linişte pentru a putea trece cu bine testul alegerilor locale din 5 iunie”. 

Mai mult, Toader consideră  că Liviu Dragnea ar trebui să rămână la conducerea PSD. „Sunt de părere că domnul Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea PSD, pentru că trebuie să ne concentrăm pe desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale şi nu pe luptele interne din partid. Partidul Social Democrat trebuie să funcţioneze ca o echipă în această perioadă pentru a câştiga alegerile locale”, mai spus liderul PSD Prahova, potrivit comunicatului menţionat. 

UPDATE 12.55: Senatorul PSD Liviu Marian Pop consideră că Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea ar fi trebuit să aibă o discuţie înaintea unor declaraţii publice, potrivit Agerpres.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD ar fi trebuit să stea la o discuţie în doi, o discuţie internă, care apoi să fie urmată de un mesaj extern. Dacă totuşi o asemenea discuţie a avut loc, înseamnă că cineva n-a respectat termenii acelei întâlniri şi doreşte să destabilizeze partidul acum în preajma campaniei electorale. E o situaţie neplăcută momentul prin care trecem”, a afirmat el.

UPDATE: Întrebat inainte de ședință despre o suspendare sau excludere a lui Zgonea din partid, Liviu Dragnea a răspuns: “Discutam miercuri in CEx.”

—- 

Vicepreședintele PSD, Valeriu Zgonea, i-a dat, luni, replica șefului social-democraților, Liviu Dragnea, care l-a criticat duminică seară, pentru că l-a contestat, după condamnarea în dosarul Referendumului. Liderii social-democrați s-au reunit în ședința Biroului Permanent Național, urmând ca miercuri să aibă loc Comitetul Executiv Național al PSD. 

Astfel, Valeriu Zgonea a declarat, înainte de a intra în BPN, că PSD ar trebui să fie condus de oameni „decenți, integri și responsabili”subliniind că există suficient de mulți oameni „cinstiți și corecți care pot, astăzi, să preia conducerea interimară a partidului”.

Totodată, Zgonea a precizat că, în prezent „PSD se îndreaptă cu pași repezi și ochii închiși către prăpastie”. „Funcția mă obligă să blochez moartea partidului sub povara problemelor unor lideri”, a mai spus el, precizând că nimeni nu îl poate opri de la „această credință” pe care o are.

Totodată, Zgonea a transmis colegilor social-democrați că ei pot lua o decizie, cu privire la funcția pe care o deține în partid.

„Principiile și valorile mele, când am fost ales, au concis cu cele ale PSD. Dacă astăzi nu mai coincid, mă supun deciziei colegilor mei. Dacă opinia mea nu corespunde cu opinia sutelor de mii de membri, cei care mi-au dat această funcție pot decide”, a spus Zgonea.

Citește și: Zgonea a vorbit de situaţia din PSD

Întrebat ce va face dacă va fi exclus, Valeriu Zgonea a afirmat că „Viața merge înainte”. Totodată, el a evitat să răspundă dacă ar fi dispus să preia interimatul conducerii partidului, reiterând că există suficient de mulți oameni „cinstiți și corecți” care pot face acest lucru.

Preşedintele executiv al social-democraţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că în PSD, spre deosebire de alte partide, un lider are responsabilitatea destinului politic a peste jumătate de milion de suflete, cărora trebuie să le insufle încredere şi speranţă, nicidecum să le arunce în spate propriile sale probleme. 

„Am luptat împreună, am câştigat împreună şi am suferit împreună de multe ori. Împreună am dus campanii chiar împotriva unora care astăzi sunt în partidul nostru (PD, PRM, PDL etc) şi ne dau lecţii despre ce înseamnă să fii social-democrat. Care ne spun nouă că trebuie să înălţăm ziduri cât mai înalte, care să ne apere de realitatea de afară. Eu cred că acest lucru este profund greşit. Şi că social-democraţia înseamnă tocmai să dărâmăm zidurile dintre noi şi oameni. Să fim aproape de ei şi să găsim soluţii la problemele lor. Acesta este motivul pentru care am acceptat, anul trecut, să fac echipă cu Liviu Dragnea. Pentru că amândoi am fost de acord să venim în faţa Congresului cu o promisiune fermă, din suflet: modernizarea stângii din România. Şi reaşezarea ei pe trei principii fundamentale: decenţă, integritate şi responsabilitate. Să dăm un semnal clar pentru întreaga clasă politică că e timpul să se schimbe şi că PSD – cel mai mare şi important partid din România – va fi vârful de lance al acestei schimbări. Acea promisiune să ştii că o respect, Liviu!”, a scris Zgonea, duminică, pe Facebook. 

Citește și: Dragnea îl atacă pe Zgonea: Începe să fie perceput că are o agenda nu neapărat aceeaşi cu agenda partidului

În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, duminică seara, la Antena 3, despre afirmațiile făcute de Zgonea pe Facebook, precizând că a generat niște reacții „destul de puternice” împotriva sa. Totodată, Dragnea a mai adăugat că Zgonea a început să fie perceput ca având o agendă care nu coincide cu cea a partidului.

„A generat nişte reacţii împotriva lui destul de puternice, pentru că oamenii, mă rog, am înţeles, nu ştiu dacă bine sau greşit, că are alte gânduri. Şi, ceea e cel mai rău, din punctul meu de vedere, este că Vali Zgonea a început să fie perceput acum că are o agenda nu neaparat aceeaşi cu agenda partidului. Pentru că am citit ce a scris pe Facebook. În primul rând eu niciodată nu am făcut asemenea gesturi – să am puncte de vedere despre un coleg pe care să le exprim public. Am avut discuţii, am avut păreri, le-am exprimat în BPN”, a spus Dragnea, într-un interviu.

Anterior, fostul președinte PSD, Victor Ponta, a anunțat, pe Facebook, că Liviu Dragnea trebuie să rămână în fruntea partidului, după condamnarea de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului, întrucât un ofițer acoperit urmărește să ia conducerea PSD. El a făcut, ulterior, precizarea că nu este vorba de Valeriu Zgonea, așa cum se vehicula în spațiul public, ci despre o persoană care este vicepreședinte PSD și care a fost ministru. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă