3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăTechUSR cere Guvernului Tudose să nu modifice legislația de acordare a indemnizației...

USR cere Guvernului Tudose să nu modifice legislația de acordare a indemnizației pentru părinți

Partidul Uniunea Salvați România dezaprobă intenția Guvernului Tudose de a modifica regulile pentru acordarea indemnizației pentru mame și tați în concediu de creștere a copilului, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

”Cred că suntem cu toții de acord că România are o reală problemă demografică, iar natalitatea trebuie impulsionată prin politici publice responsabile și consecvență, stabilitate, investiții în sănătate, educația, infrastructura. Indemnizațiile constituie doar un mic capitol în acest ansamblu, însă unul care contează în decizia tinerilor activi în piața muncii de a avea un copil. Nu este posibil să schimbăm anual regulile și să ne așteptăm ca românii să-și dorească să devină părinți, în ciuda acestui aspect”, a declarat deputatul USR Oana Bîzgan, președinte Comisiei pentru egalitatea de șanse. 

Această inițiativă se adaugă altora care vor conduce la creșterea poverii fiscale asupra angajaților, în condițiile în care guvernarea PSD în 2016 a dus până acum la creșterea deficitului bugetar, creșterea împrumuturilor pe piața externă, scăderea colectării de taxe și impozite la bugetul de stat, plus niveluri record ale cursului valutar în devafoavrea leului sau un nivel minim al investițiilor guvernamentale în ultimii 10 ani.

"Totodată, atragem atenția dnei Vasilescu, ministru și în Guvernul Grindeanu, și în Guvernul Tudose că indemnizația pentru mame și tați are un impact bugetar minor față de noua Lege a salarizării, susținută de dna ministru și votată în Parlament de coaliția majoritară PSD+ALDE (USR s-a opus) pe baza căreia unele administrații locale deja și-au dublat, triplat sau înzecit chiar propriile venituri salariale. Mai mult, pensiile speciale pentru parlamentari, pe care USR le-a contestat, de asemenea, au un impact fiscal important față de aceste indemnizații", se mai arată în comunicat.

În aceste condiții, îndemnăm Ministerul Muncii și pe doamna ministru să găsească soluții viabile alături de colegii din Guvern pentru gestionarea cu responsabilitate a bugetului de stat în așa fel încât să nu existe un impact direct nejustificat asupra indemnizațiilor pentru părinții și viitorii părinți din România. Mai mult, solicităm Ministerului Muncii și Protecției Sociale și întregului Guvern să se preocupe de problemele mamelor, taților și copiilor din România: sărăcie, lipsa accesului la infrastructură modernă de educație, sănătate, asistență socială, nu în ultimul rând, violență domestică, discriminare, potrivit sursei citate.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la 1800 de euro. Ea a menţionat că în maximum două săptămâni va fi finalizat un proiect de OUG în acest sens.

„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. Rândul trecut a apărut această poveste când noi nu eram pregătiţi cu legea, lucram la Legea salarizării, dar în acest moment s-au lucrat deja toate variantele. Am ajuns pe varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maximum cât este în Europa la ora actuală, adică 1800 euro, cât are Germania. Peste 1800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a spus Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul de resort a declarat, pe 28 mai, că, imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului, ea spunând că, de exemplu, dacă argentinianul Lionel Messi ar veni să joace la o echipă din România pentru un salariu de 30 de milioane euro şi ar avea un copil, statul român ar putea fi nevoit să îi plătească acestuia o indemnizaţie lunară de aproximativ 28 de milioane de euro.

”În luna iulie, imediat după ce finalizăm Legea salarizării unitare vom intra cu această indemnizaţie de creştere a copilului”, a anunţat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai susţinut necesitatea introducerii unui plafon pentru această indemnizaţie. Ea a spus că sunt în lucru trei variante şi că se analizează introducerea unui plafon situat între 5.000 şi 10.000 de lei. Astfel, Lia Olguța Vasilescu a prezentat şi cuantumul celor mai mari 12 indemnizaţii aflate în plată, de peste 40.000 de lei, cea mai mare fiind de peste 159.000 de lei.

”De la lună la lună cresc aceste sume, pentru că au prins care e ideea şi încep să facă tot felul de jonglerii”, a mai afirmat Olguţa Vasilescu, ea precizând că au fost cazuri în care s-a constatat că unele sume sunt necuvenite.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...

Un nou studiu sugerează o posibilă legătură între consumul de alimente ultraprocesate și creșterea ratei de cancer de colon

Un nou studiu sugerează o posibilă legătură între consumul de alimente ultraprocesate și creșterea ratei de cancer de colon, în special la adulții tineri....

Moment istoric pentru Grupa României din preliminariile CM 2026. Cea mai compactă geografic grupă din istorie

Grupa H din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2026, din care face parte și România, marchează o premieră istorică. Niciodată în preliminariile europene nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă