După consultările de ieri de la Cotroceni, președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că are o relație foarte bună cu președintele Klaus Iohannis și că își propune ca aceasta să devină mai strânsă pe viitor.
“Vreau ca acest parteneriat cu președintele să continue și să îl aprofundăm”, a declarat Oprea. Liderul a spus că UNPR îl va susține „necondiționat” pe președinte pe teme care țin de siguranța națională, dar a evitat să spună în ce va consta colaborarea în alte domenii.
Rămâne de văzut cum va evolua relația dintre șeful statului și liderul UNPR. Klaus Iohannis și-a exprimat, de mai multe ori, dorința de a înlocui Guvernul Ponta cu un executiv PNL. În această ecuație, rolul UNPR, care are 53 de parlamentari, este esențial într-o eventuală schimbare a majorității parlamentare. Totuși, Oprea a afirmat de mai multe ori că îl susține pe Victor Ponta pentru funcția de premier, lăsând să se înțeleagă că UNPR își va schimba atitudinea față de PSD doar dacă premierul va fi scos din joc. La rândul lor, liderii PNL au anunțat că UNPR se numără printre partidele cu care vor negocia pentru sprijinirea moțiunii de cenzură pe care o vor depune în această sesiune parlamentară.
Pentru a-și securiza sprijinul UNPR, Victor Ponta are propria strategie: să le promită acestora că le va garanta intrarea în noul Parlament. Ponta a anunţat, ieri, că a propus membrilor de partid ca social-democraţii să participe pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare şi locale de anul viitor. Propunerea urmează să fie discutată în Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru data de 7 mai, atunci când social-democrații vor discuta strategia pentru alegerile locale din 2016. Oferta lui Ponta poate cântări greu în decizia finală a UNPR.
Formațiunea condusă de Gabriel Oprea nu ar trece pragul electoral, potrivit sondajelor de opinie. Pentru liberali ar fi mai greu să facă o ofertă similară, greu de digerat pentru propriul electorat. Premierul a adăugat că va trebui stabilit şi modul în care social-democraţii vor colabora în alegeri cu PC şi PLR. Și în acest caz se poate spune că Ponta încearcă să preîntâmpine acțiunea PNL, partid care intenționează să reprimească o serie de parlamentari plecați la PLR, o altă formațiune care nu ar depăși pragul electoral, potrivit sondajelor de opinie.