15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechUltimele lovituri electorale. Cum au continuat trusturile lui Dan Voiculescu și Ghiță...

Ultimele lovituri electorale. Cum au continuat trusturile lui Dan Voiculescu și Ghiță campania și în ziua alegerilor

România Tv și Antena 3, precum și site-urile afiliate, au transmis, în ziua alegerilor, știri negative sau sondaje parțiale care urmăreau să-i demoralizeze pe competitorii PSD.

Cea mai dură anti-campanie a fost la România Tv, care a difuzat, de mai multe ori, informația că Nicușor Dan a provocat incidente în secția în care a votat. În schimb, declarația făcută de liderul USR după ieșirea din cabina de vot a fost difuzată cu mare întârziere. Avocatul Liviu Bolcaș, candidat PRU, a fost mediatizat pe larg, înaintea liderului USR. RTV a susținut că Nicușor Dan i-a enervat pe ceilalți alegători aflați la secția sa de votare, întrucât a vorbit cu presa în secție, în loc să iasă în curtea școlii. „De ce nu merge afară”, a protestat o alegătoare. Presupusul incident a fost imediat preluat de către site-urile care, de obicei, mediatizează mesajele date de televiziunea lui Sebastian Ghiță, în frunte cu stiripesurse.ro. Același site îl acuza pe Nicușor Dan că „face spectacol”, întrucât a reclamat „turismul electoral” din Teleorman.


Citește și: Ce se poate întâmpla mâine dacă nu ieșiți astăzi la vot. Ne explică fantoma lui Ion Iliescu | OPINIE

Știu, mulți dintre voi sunteți scârbiți de politică. Multora vi se pare că toți politicienii sunt, cum zice o vorbă din popor, o apă și-un pământ. Și vi se face lehamite să mai votați când vedeți ce-au făcut cu țara pe care le-ați dat-o pe mână. Absenteismul nu e însă o soluție. În democrație, lipsa încrederii poate naște monștri. Sau, după cum constată, cu limba-i de lemn, însuși tovarășul Iliescu: “Este un aspect negativ al evoluției noastre”… citește mai departe aici


În schimb, în cazul Gabrielei Firea, Antena 3, PSNews și alte site-uri au pus complet altfel problema: ea a fost compătimită pentru că presa nu a fost lăsată să o urmărească în interiorul secției de votare. „Preşedinta secţiei de votare de la Liceul „Tudor Vianu” nu a permis accesul presei în interiorul secţiei de votare. Consider că este un abuz”, s-a plâns Firea.

„Femeie atrăgătoare” alături de Iohannis

O altă țintă a RTV a fost, pe întregul parcurs al zilei de duminică, președintele Klaus Iohannis.  Pe burtieră au rulat în permanență titluri precum „Imagini din biroul președintelui de la Cotroceni și din vilele sale, ce și-a cumpărat înainte de vot și de ce se teme”. Un alt titlu anunța „două dosare care creează panică la Cotroceni” sau „Urlete, șantaj și ordinul de salvare”. În tot acest timp, în studiourile televiziunii se discutau cu totul alte teme, precum o posibilă fraudare a scrutinului, sau se difuzau cântece religioase, din strana unei biserici.

Evenimentul Zilei a menționat faptul că președintele Iohannis a venit la vot fără soția sa. „Şeful Statului a venit la urne fără soţia domniei sale, Carmen, alături fiindu-i însă o altă femeie atrăgătoare, şefa Protocolului de la Palatul Cotroceni”, s-a arătat pe site-ul evz.ro, care a publicat și o fotografie în care apăreau Iohannis și șefa protocolului, imaginea ei fiind încercuită cu un cerc roșu. EVZ mai menționa că șefa protocolului de la Cotroceni, Delia Dinu, are 40 de ani și este necăsătorită. De altfel, Carmen Iohannis a explicat chiar ieri de ce a votat la Sibiu, și nu alături de soțul ei: fiindcă nu și-a făcut mutație pe cartea de identitate.

Nici premierul Dacian Cioloș nu a scăpat de atacurile RTV: el a fost acuzat că se folosește de site-ul Guvernului pentru „a transmite un mesaj în ziua votului”.

Nunmele lui George Soros nu a lipsit: RTV a anunțat că acesta pregătește „mișcări masive”, iar ulterior a apărut mesajul „Fraudă uriașă la alegeri”.

Antena 3, darnică cu sondajele

În paralel, site-ul Antenei 3 și pagina de Facebook a postului au promovat insistent informații privind datele parțiale ale exit-pollului care urma să fie difuzat la ora 21.00. Astfel trustul lui Dan Voiculescu susținea că, la ora 11.30, rezultatele erau: PSD -54%, PNL – 18%, ALDE – 6%, PMP – 6%, UDMR – 6%, USR – 5% și PRU – 3%. „Pe surse” era citat un alt exit-poll, care credita PSD cu un scor de 45%. PSNews, care era partener cu Antena 3 în efectuarea exit-pollului CURS-Avangarde, a difuzat și la 14.30 date care arătau că PSD va obține un scor zdrobitor.

Efectul difuzării acestor date putea fi demobilizarea electoratului PNL sau USR, căruia I se transmitea mesajul că alegerile sunt deja pierdute. De altfel, chiar un comentariu de pe PSNews arăta că: „Pe 16 noiembrie 2014, la ora 10:30, Victor Ponta era cotat la 61%, iar Iohannis se situa la 39%. Până la ora 14, fostul lider PSD se menținea în fruntea exit poll-urilor cu 59%, în timp ce Iohannis se mulțumea cu 41%. De la ora 15, actualul președinte al României începea să recupereze din diferență”. Site-ul Antenei 3 nu a făcut aceste mențiuni. Pe post, Mircea Badea se bucura: „Se anunță un măcel”, iar pe burtieră scria „Bătălie electorală dură”. Pe fondul presupuselor rezultate parțiale, și RTV a renunțat să mai dezbată o presupusă fraudă masivă, iar invitații susțin că „votul este relevant”.

Concurență între aliați

Antena 3 și RTV au avut o dispută legată de sondajele de la ieșirea de la urne. Trustul lui Dan Voiculescu a anunțat public că efectuează acest sondaj cu ajutorul companiilor CURS și Avangarde și a acreditat operatorii de sondaj. În schimb, RTV a anunțat că va efectua un exit-poll cu ajutorul companiei Sociopol, dar nu avea operatori acreditați. Antena 3 a sugerat că RTV vrea să fure date de la alte televiziuni și să le prezinte ca fiind ale sale. BEC a mai acreditat operatorii de la Digi 24, care va prezenta un exit-poll efectuat de către compania IRES, care i-a aparținut lui Vasile Dîncu. Însuși Mihai Gâdea s-a plâns de atitudinea RTV, fără să pronunțe însă numele postului. „ Spre deosebire de celelalte televiziuni care spun că au exit poll-uri și care vor să fure datele de la noi, noi vom face acest exit poll împreună cu CURS, cu Avangarde, vă vom oferi primii cele mai bune informații”, a spus Gâdea. Cu toate acestea, RTV a anunțat pe parcusrsul întregii zile că va prezenta un sondaj la ieșirea de la urne, sub titlul „Câștigă poporul sau sistemul”.

 

Năstase, supărat că nu a putut vota

 

Fostul premier Adrian Năstase s-a limitat la o postare pe Facebook în care s-a plâns că nu poate să voteze. „De aceea, dragi prieteni, vă rog să votați și pentru mine. Eu aș fi votat cu PSD. La ambele Camere”, a scris el. Năstase și-a lăudat colegii și a susținut că Dacian Cioloș este „din alt film”. „Alină Gorghiu și Nicușor Dan sunt neconvingători ca lideri, artificiali, dintr-un alt film. Prezența unor personaje teleportate în campanie a fost jenantă. Dacian Ciolos, prin implicarea în campania electorală a PNL, și-a pierdut virginitatea tehnocrată și a brevetat o formulă de parteneriat public/privat în politică. Alianța între o persoană fizică, cu o naivă Platformă 100 și partidul Brătienilor va rămâne însă în istorie, ca mezalianță. Recunosc, sunt curios să văd și câți vor vota, încă o dată, cu Băsescu. Vom putea judeca, în felul acesta, și procentul de masochism din societatea noastră”, a scris fostul premier.

 

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă