4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăTechTrei candidați oficiali pentru șefia liberalilor. Cine va câștiga președinția PNL

Trei candidați oficiali pentru șefia liberalilor. Cine va câștiga președinția PNL

Ludovic Orban și Cristian Bușoi sunt principalii concurenți pentru șefia partidului. Rezultatul final va fi influențat de deciziile pe care le vor lua Ilie Bolojan sau Raluca Turcan, care ar putea să intre în cursă.

Candidatura lui Cristian Bușoi la șefia PNL, anunțată recent, dinamizează competiția pentru funcția de președinte al liberalilor, la congresul care va avea loc pe 17 iunie. Până acum, s-au mai înscris în competiție, în afară de Bușoi, Ludovic Orban și Cătălin Predoiu.

La lansarea candidaturii sale, Bușoi a pus pe tapet problema relației PNL cu președintele Klaus Iohannis. „Dacă nu recuperăm electoratul câștigat de Klaus Iohannis, nu vom învinge PSD niciodată”, a comentat Cristian Bușoi. „Trebuie să revenim la România lucrului bine făcut” a mai susținut acesta, relansând astfel sloganul folosit de Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014. Mesajul lui Bușoi a venit în condițiile în care relațiile sale bune cu președintele erau un element al campaniei sale.

Însă e de menționat că, atunci când și-a lansat candidatura, adversarul său Ludovic Orban s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, care i-a dat garanții că nu se va implica în bătălia internă din PNL. De altfel, după lansarea candidaturii, Bușoi a revenit cu un comentariu pe o rețea de socializare. „Numele președintelui nu trebuie să fie implicat în competițiile interne din PNL”, a afirmat acesta.

 

Bătălia la firul ierbii

 

Dincolo de relația cu șeful statului, bătălia se dă pentru obținerea voturilor celor 5.000 de delegați la congres. Ludovic Orban a vizitat până acum aproape toate filialele județene, întâlnindu-se cu activul de partid – primari, consilieri județeni și locali. Chiar dacă el este popular la baza partidului, faptul nu rezolvă ecuația congresului. O influență importantă o au președinții de filiale, care controlează desemnarea candidaților la congres, iar aici Cristian Bușoi beneficiază și de faptul că este secretar general interimar. Chiar dacă la congresele anterioare s-a demonstrat că șefii de județe nu controlea-ză toate voturile din filiala lor, sprijinul acestora va cântări greu.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care Cătălin Predoiu este cotat cu șanse reduse. Majoritatea președinților de filiale provin din vechiul PNL, la fel ca Ludovic Orban și Cristian Bușoi, iar sprijinul acestora se orientează către cei doi. Aproape trei sferturi din organizațiile județene sunt conduse, în urma alegerilor interne din filiale, de către vechii liberali. Dincolo de retorica privind fuziunea dintre cele două partide, vechii liberali nu vor accepta un președinte de partid provenit din fostul PDL. Deo-camdată, Orban pare a fi în avantaj în Ardeal, iar Bușoi în Moldova sau Oltenia.

 

Bolojan, în stand-by

 

Rezultatul final va fi influențat de deciziile pe care le vor lua în următoarea perioadă Ilie Bolojan și Raluca Turcan, ale căror nume sunt vehiculate pentru o posibilă candidatură, fără ca ei să fi luat vreo decizie. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 17 mai.

Astfel, reprezentanți din 17 filiale din zona Transilvaniei s-au întâlnit, recent, la Cluj–Napoca pentru a-și pregăti strategia în vederea congresului. Majoritatea celor prezenți i-au cerut să candideze lui Ilie Bolojan, primarul din Oradea, dar acesta a amânat luarea unei decizii. În cazul în care acesta nu va candida, filialele din Ardeal îl vor susține pe Ludovic Orban, preferat lui Cristian Bușoi. Interesant este că strategia a fost acceptată inclusiv de primarii proveniți din fostul PDL, precum Mircea Hava (Alba Iulia) sau Emil Boc (Cluj-Napoca), un semn clar că aceștia nu mizează pe Predoiu. Și fosta șefă a PNL Alina Gorghiu îi cere lui Bolojan să candideze, în încercarea de a-și conserva influența la vârful PNL.

 

Turcan ar vrea

 

Pe de altă parte, este posibil să candideze și Raluca Turcan, președintele interimar al PNL. În cea mai recentă declarație, aceasta a lăsat deschisă posibilitatea de a intra în cursă. „Nu aș putea să nu iau în calcul lucrul acesta, dacă oameni din partid și-ar dori ca o persoană ca mine să fie președintele partidului”, a spus Turcan. Inițial, aceasta urma să candideze pentru un post de prim-vicepreședinte, în tandem cu Cristian Bușoi, însă este posibil să renunțe la această variantă și să atace șefia partidului. O candidatură a Ralucăi Turcan ar afecta atât baza electorală de care beneficiază Cristian Bușoi, dar și imaginea că el este candidatul susținut de președintele Klaus Iohannis.  

 

REVENIRE

 

Crin Antonescu îl susține

pe Cristian Bușoi

Candidatura lui Cristian Bușoi a marcat și prima poziționare clară a fostului președinte al PNL Crin Antonescu, retras din politică de mai mulți ani de zile.  Acesta a declarat că îl va susţine la șefia partidului.

„Cred că este timpul ca în fruntea PNL să vină un politician mai tânăr, în toate sensurile. Cred că domnul Cristian Bușoi are și suficientă tinereţe și experienţă. A crescut în partid sub ochii mei, are o bogată experienţă politică la nivel european. În toate bătăliile politice pe care le-am avut în calitate de președinte al PNL, Cristian Bușoi a fost un partener onest. Cred că am obligaţia morală să fiu lângă el“, a explicat Crin Antonescu.

El s-a retras din politică în 2014, după fuziunea dintre PNL și PDL, urmată de desemnarea lui Klaus Iohannis drept președinte al PNL și candidat la prezidențiale în dauna lui Antonescu. Printre cei care au cerut retragerea lui Antonescu s-a numărat și Ludovic Orban, care a invocat faptul că electoratul PDL nu l-ar fi votat pe Antonescu la prezidențiale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă