Traian Băsescu :"Niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii"

de Iulian Budușan , 13 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 23:57, 13 noiembrie 2017
Traian Băsescu :"Niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii"

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor privind proiectului UDMR referitor la 15 martie, că nu va permite niciunei minorități naționale să-și bată joc de români. În replică, senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a spus că în cei zece ani cât a fost președintele României a trimis felicitări oficiale în fiecare an pe data de 15 martie reprezentanților minorității maghiare. 

"Nu voi relua argumentele de la intervențiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilința pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia sa se facă mare pe seama Ardealului. V-aș mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneați că pentru voi Ziua Națională a României nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreți sa ne faceți nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naționale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aștept răspuns", a spus senatorul PMP Traian Băsescu în timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestei propuneri legislative.

În replică, senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a spus: "Ne-ați întrebat de ce vrem să îi umilim pe români. Aș putea și eu să vă întreb, domnule președinte, dumneavoastră de ce i-ați umilit timp de 10 ani când ne-ați trimis mesaje de felicitare de 15 martie. Eu cred că nu i-ați umilit pe români atunci când ne-ați trimis mesaje de felicitare în cei 10 ani cât ați fost președinte și cred că abordarea relației româno-maghiare și climatul în care se desfășoară relația româno-maghiară depinde foarte mult de conducătorii celor două comunități și mesajele pe care le dau acești conducători. Președintele Traian Băsescu timp de 10 ani a dat mesaje coerente, corecte față de comunitatea maghiară de 15 martie. Din păcate senatorul Traian Băsescu a stricat tot ce a făcut pe acest domeniu președintele Traian Băsescu".

Băsescu a subliniat însă că nu a avut niciodată vreo înțelegere cu UDMR ca șef al statului.

"Cât am fost președinte nu am avut nicio înțelegere cu voi, cu UDMR. Aduceți-vă aminte că la toate alegerile și la toate referendumurile ați susținut bolșevismul biruitor. Și acum faceți același lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii. Iar voi, cu propunerea de a face zi națională în România din ziua voastră, de 15 martie, asta urmăriți, să umiliți românii în timp ce le spuneți de la vârful partidului că voi urâți ziua națională a românilor. Vreau să știți că nu puteți să păcăliți pe nimeni. Știu că vă așteaptă Viktoraș (n.r. — premierul Ungariei, Viktor Orban), căruia i-am spus la Tușnad 'atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal'. Vă așteaptă să rânjiți: 'I-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie și ziua lor națională. Mulțumiți-vă că vă spunem: 'La mulți ani!' de zilele pe care vi le autodeclarați ca fiind zilele voastre naționale. Nu ni le dați și nouă, că avem ziua noastră", a mai spus Băsescu.

Cseke Attila i-a reproșat lui Traian Băsescu că nu a citit proiectul de lege și că a promulgat, în calitate de președinte, proiecte de lege prin care sunt consacrate zile ale comunităților tătare și rome, așa cum este și acest act normativ pentru comunitatea maghiară.

"Așa cum ați spus tot felul de chestiuni care nu sunt adevărate legate de 15 martie și acum ați enunțat ceva. Nu ați citit nimic din proiectul legislativ, nu se propune zi națională în România în 15 martie, așa cum nici ziua comunității tătare și a comunității rome, pe care le-ați promulgat dumneavoastră ca și președinte al statului, nu sunt zile naționale. Sunt zile ale comunităților naționale respective", a adăugat Cseke Attila.

Senatul a respins, în ședința plenului de luni, inițiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, iar angajații maghiari să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări. În favoarea respingerii au votat 82 de senatori, 11 s-au abținut și 8 au fost împotrivă. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

Comentarii

 • valeanu

  18 noiembrie 2017 22:24

  Ascult la radio - Romani de pretituidini - cer acele drepturi ce cer si ungurii si restul din Romania!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • george

  18 noiembrie 2017 21:34

  Bravo nea Base!!

  raspunde comentariului
 • un roman

  14 noiembrie 2017 9:51

  Iara,apare incendiatorul,Piromanul,alt Pirat,iara scoate,dopul la curaj si glasul alt mare patri-hot, Nea Hopa- Hopa

  raspunde comentariului
 • Daniel

  14 noiembrie 2017 7:12

  Foarte.bine Băsescu-le nici inscripții pe indicatoare sau orice altcevaîn maghiară nu trebuie doar limba oficiala e l.romana,ce englezii sau americanii sau alti europeni din occident au chestii bilingve așa că noi?

  raspunde comentariului
 • Mere parsiv

  14 noiembrie 2017 6:56

  Decât tu și acolitul Boc aveți dreptul legitim sa-i umiliți pe romani.

  raspunde comentariului
  • Cine zice, acela este!

   15 noiembrie 2017 16:46

   Pricepe odata pentru totdeauna ca premierul Boc nu a umilit romanii, cum calomniezi tu, profitand de anonimat! A fost o criza economica dura, generata in parte de iresponsabilul Tariceanu, fost premier si pe de alta parte de conjunctura internationala, adica de criza globala! In loc sa concedieze sute de mii de bugetari, cum s-a facut in alte state, echipa Boc-Basescu a adoptat o masura mai putin dura, anume taierea temporara a lefurilor bugetarilor - mult prea numerosi - altfel Romania ajungea ca Grecia, in imposibilitate de plata! Ce a facut pesedeul tau in acele momente? A iesit CU LASITATE de la guvernare, ca sa poata critica si clampani de pe margine!

   raspunde comentariului
 • Konchita Wurst

  14 noiembrie 2017 5:28

  Iar eu prin decret prezidential propun ca 8 Martie sa fie de acum inainte Ziua Femeii cu Barba. Nu mai putem lasa o minoritate de pizderi sa continue sa ne umileasca, a ajuns!

  raspunde comentariului
 • Kuminecaturile Gemene

  14 noiembrie 2017 4:28

  Ca capitan expirat asezat cuminte pe scaunelul de rezerva, doresc insa sa rup tacerea si sa zic ca ecce o minoritate strategica pe care o invit orificial la masa... sa sedem la o inbucatura si sa ne mandrim impreuna cu parteneriatul nostru. A priori sau a posteriori, cuminecatura ecce importanta nimic altceva.

  raspunde comentariului
 • Nagy

  14 noiembrie 2017 0:27

  De o suta de ani va zbateti sa va reintregiti cu Ungaria si de o suta de ani o luati sub coada. Respect rabdarea voastra sau poate va place sa o luati sub coada. Eu am plecat din Romania in loc sa ma miorlaiesc ca voi. Cei mai buni dintre voi nu mai sunt in Romania.

  raspunde comentariului
 • costica

  14 noiembrie 2017 0:11

  -oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani.Trimite un e-mail cu textulinfola pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design