ALDE și-a exprimat rezervele față de taxa de solidaritate de 2%, anunțată de ministrul Finanțelor. Partidul lui Tăriceanu vrea să-și conserve electoratul și s-a opus, în ultima perioadă, mai multor măsuri propuse de social-democrați.
Nemulțumirea ALDE a fost oficializată de vicepreședintele Varujan Vosganian. Acesta a declarat că partidul său are rezerve în legătură cu contribuția de solidaritate socială de 2% propusă recent de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
„Alaltăieri a mai apărut o idee privind contribuția de solidaritate, precizez nu e vorba de taxa de solidaritate, ci e vorba de o contribuție de solidaritate, de 2%. Din cauza acestui anunț, eu mi-am anulat ieri o întâlnire pe care o aveam cu sindicatele și cu patronatele la Iași, pentru că nu am vrut să spun în fața sindicatelor și patronatelor lucruri pe care trebuie să le spun partenerilor de alianță. Avem rezerve în legătură cu acest procent de 2% și vrem să știm exact de unde provine“, a comentat Vosganian. Liderii coaliției vor avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni pentru a decide soarta taxei, a anunțat vicepreședintele ALDE.
Vosganian a recunoscut că între partidul din care face parte și PSD au existat mai multe neînțelegeri, dar foarmațiunea sa nu vrea să iasă de la guvernare. „Vreau să spun un lucru clar: noi nu dorim să rupem alianța cu PSD. Este o chestiune de onoare politică. Nici nu mai știu de câte ori am fost întrebat când rupeți alianța și când începeți conflictele dintre voi. ALDE nu este un partid conflictual. De fiecare dată când au existat nepotriviri, noi le-am soluționat și fără să abandonăm principiile noastre“, a arătat Varujan Vosganian.
Nu este primul episod tensionat dintre ALDE și PSD. Deputatul a amintit „acele decalaje de atitudine și nepotrivire“ cu PSD pe tema impozitării gospodăriilor, a taxei de solidaritate și a impozitului pe cifra de afaceri, la care, în urma demersurilor ALDE și cu sprijinul mediului de afaceri, s-a renunțat.
Tăriceanu la președinție
Tensiunile dintre PSD și ALDE au apărut în contextul informațiilor neoficiale despre planurile liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale. Acesta se teme că măsurile preconizate de PSD îi vor afecta cota de popularitate.
Astfel, după ce liderii PSD au vorbit, în repetate rânduri, despre introducerea unui impozit pe gospodărie, Tăriceanu s-a detașat de prejudiciile de imagine, anunțând că „nu va fi aplicat prea curând“. În vară, șefii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au găsit o nouă propunere – introducerea unei taxe de solidaritate pentru toate persoanele cu venituri lunare de peste 10 salarii minime pe economie (14.500 lei). Taxa ar fi afectat electoratul ALDE, iar Varujan Vosganian a anunțat că partidul său nu susține o astfel de măsură, pe motiv că „nu există nicăieri în UE“.
Instalarea Guvernului Mihai Tudose a provocat noi controverse, după ce în programul de guvernare a apărut o prevedere pe baza căreia impozitul pe profit urma să fie înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri. Și în acest caz liderii ALDE s-au opus, facilitând refuzul premierului Mihai Tudose, care se opunea și el demersului.
O declarație care a turnat gaz peste foc a fost cea a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE). El a afirmat, în august, că partidele de dreapta – ALDE, PNL, USR și PMP – vor susține la alegerile prezidențiale din 2019 un candidat comun împotriva PSD.
„Prin gesturile noastre, ale fiecăruia dintre noi, parlamentari, președinți de organizații, simpli membri de partid, cu toții încercăm o apropiere față de PNL“, a mai adăugat ministrul ALDE. Ulterior, într-o ședință a conducerii coaliției de guvernare, declarația a fost „tradusă“ pentru colegii de la PSD: Viorel Ilie a dat această declarație pentru că ALDE vrea să atragă parlamentari PNL.
Însă, suspiciunile reciproce au rămas.
Joc de glezne pe legile justiției
Între PSD și ALDE sunt divergențe și în ceea ce privește conținutul legilor justiției, chiar dacă ambele partide au decis ca acestea să fie discutate de Parlament. Călin Popescu Tăriceanu este un partizan declarat al eliminării președintelui României din procedura numirii procurorilor-șefi. Tăriceanu a inițiat chiar un proiect de lege în acest sens, iar prevederea se regăsește și în textul pregătit de Ministerul Justiției, care va fi preluat de parlamentarii PSD și ALDE.
În schimb, Liviu Dragnea s-a pronunțat pentru păstrarea acestei atribuții prezidențiale. „Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială – pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen – ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia. Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, preşedintele şi CSM“, a declarat Liviu Dragnea.