O nouă platformă politică de stânga, avându-i ca fondatori pe Mircea Geoană și Marian Vanghelie, ar putea fi anunțată până la sfârșitul acestei luni și ar urma să se bucure de o consistentă reprezentare parlamentară. Dacă și Sebastian Ghiță își duce amenințarea până la capăt, PSD riscă să se sfâșie în trei bucăți.
Mircea Geoană pare să-și fi dat seama că nu are cum să candideze la șefia PSD din afara partidului și a schimbat macazul: invită public pe foștii colegi, dar și pe toți simpatizanții stângii să i se alăture într-un nou proiect politic. „Nu doresc să provoc o ruptură a partidului pe care l-am condus. Dacă însă frica, comoditatea sau complicitatea unora vor face ca PSD să rămână prizonierul aceleiași clici corupte și dictatoriale de la vârful său, atunci voi avea datoria de a chema alături de mine într-un nou proiect politic pe toți acei oameni integri care cred într-o stângă adevărată, modernă și europeană, deschis colegilor din PSD, dar și oamenilor de stânga care se simt nereprezentați de actualul PSD și de clasa politică românească“, este mesajul scris de Geoană pe pagina sa de socializare. Cum va arăta, în viziunea sa, noul PSD? Va fi „un partid profund democratic, modern și deschis către societate, eliberat de minciună, corupție și impostură“. Exclus din PSD la sfârșitul lunii noiembrie, alături de Marian Vanghelie și Dan Șova, Geoană spunea, până de curând, că nu exclude să încerce o revenire în echipa de conducere a PSD.
Planurile lui Geoană și Vanghelie
Partea în care Mircea Geoană amenință să-și facă partid nu este chiar nouă. Am mai văzut-o și în 2011-2012, când fostul ministru de Externe a pierdut un prim război cu Victor Ponta și a fost exclus din partid. Și atunci Geoană a amenințat că va construi o nouă platformă politică, dar, pe măsura scurgerii timpului, intențiile sale de a se război cu echipa de la șefia PSD s-au diluat, astfel că, în martie 2012, vorbea doar de o mișcare apolitică, de „un rezervor de soluții“ la care să participe profesioniști de o probitate „fără cusur“. Ulterior, Geoană a acceptat o funcție guvernamentală inventată special pentru el de către premierul Ponta.
Acum, însă, situația pare să fie diferită. În primul rând pentru că Marian Vanghelie se implică concret și apăsat, din afara PSD, în creionarea unui nou proiect politic. „Am avut întâlniri foarte multe cu foarte mulţi parlamentari. Cred că am avut cu 50-60 de parlamentari. Să nu zic majoritatea – 90% cred – din organizaţia din Bucureşti sunt scârbiţi de ce se întâmplă în partid. (…) Am discutat în proporţie de 90% cu colegi de-ai noştri din ţară, care îşi manifestă supărarea şi nu ştiu care este soluţia“, și-a explicat Vanghelie demersurile din ultima perioadă, într-o emisiune la Digi 24. Potrivit edilului sectorului 5, discuții ar fi fost purtate și cu lideri social-democrați din Timiș, Arad, Alba, Cluj, Giurgiu și Călărași, iar viitorului proiect politic i s-ar putea alătura și parlamentari de la UNPR, PC și PP-DD. De altfel, planul lui Geoană și Vanghelie ar fi ca noua construcție să se închege în Parlament, după care să se extindă spre teritoriu.
Oricum, nemulțumiții nu sunt tocmai puțini în PSD. Unii ar fi vrut să fie schimbată rapid echipa care a pierdut alegerile prezidențiale. Alții se declară nemulțumiți de „social-democrația made in Dubai“ sau de faptul că filiale care nu au performat au primit funcții guvernamentale. În fine, baronii au și ei tot mai multe motive de nervozitate. Premierul Ponta nu doar că nu i-a protejat de procurori, dar acum vorbește de o reformă a PSD care fie va presupune scoaterea lor pe tușă, fie îi va lăsa fără influență și bani (vezi propunerile ca șefii de consilii județene să nu fie și lideri de filială, respectiv, de limitare a numărului de mandate pentru aleșii locali și pentru parlamentari). Cel mai bun test pentru noua construcție a tandemului Vanghelie-Geoană ar putea-o constitui moțiunea de cenzură pe care intenționează să o depună PNL, cel mai probabil în luna martie.
Al treilea partid de stânga
O nouă formațiune de stânga are în lucru, potrivit propriilor declarații, și ex-deputatul PSD Sebastian Ghiță. După ce l-a atacat dur pe Ion Iliescu și a demisionat din partid, patronul de televiziune a anunțat că începe strângerea de semnături pentru înființarea unei noi formațiuni, care se va prezenta drept opusul PSD-ului comunist, al baronilor și al corupților. Voci din politică nu exclud varianta ca Victor Ponta să se alăture lui Ghiță dacă va eșua la congresul din luna martie.