Partidele îşi stabilesc, în această perioadă, candidații pentru alegerile locale din 5 iunie, prima competiție electorală a anului 2016.
La Iași, PSD l-a aruncat în cursă pe primarul interimar Mihai Chirică, care a preluat postul după ce Gheorghe Nichita, primar între 2003 și 2015, a fost suspendat din funcție, fiind urmărit penal în două dosare DNA. Liberalii l-au preferat pe șeful aeroportului din localitate, Marius Bodea, intrat în cursă după o recomandare a consilierului prezidențial Andrei Muraru. Candidatul PMP va fi deputatul Petru Movilă, iar ALDE va miza pe Radu Botez, un om de afaceri apropiat de președintele filialei, senatorul Varujan Vosganian. PNL l-a desemnat pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Acesta a fost ales prima oară în 2004, apoi reales în iunie 2008, dar nu şi-a dus mandatul până la capăt, deoarece a devenit prim-ministru al României.
În 2012, Emil Boc a candidat din nou la Primăria Cluj și a câștigat. Acum îi va avea contracandidați, din partea PSD, pe Aurelia Cristea, autoarea legii antifumat, și, din partea Partidului Mişcarea Populară, pe Adrian Gurzău, un apropiat al lui Emil Boc, care este în prezent deputat. După ce a fost desemnat candidat, Gurzău s-a remarcat prin declarații elogioase la adresa lui Emil Boc. Din partea UDMR va candida Horvath Anna, în prezent viceprimar.
Timișoara, candidați cu controverse
La Timișoara, PNL l-a desemnat candidat pe actualul edil Nicolae Robu, care ocupă funcţia de primar din 2012, când a câştigat alegerile din partea USL. PSD l-a desemnat pentru același post pe deputatul Florică Bîrsăşteanu, de profesie medic, care în 2014 a ocupat şi funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Timişoara. Ca independent mai candidează și fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza, care a fost, la alegerile din 2012, principalul contracandidat al lui Robu, participând din partea PNŢCD.
A obţinut atunci un scor de 23,39%, în timp ce Robu a câştigat alegerile cu 49,76%. Perioada în care Orza a ocupat funcţia de viceprimar a fost una destul de controversată, presa locală dezvăluind că, sub supervizarea lui, o firmă a primit aproximativ 100.000 de euro, în mai multe tranşe, pentru crearea portalului Primăriei Timişoara.
Constanța în era post-Mazăre
La Constanța vor avea loc primele alegeri locale după anul 2000 în care nu va candida Radu Mazăre. Din partea PSD va intra în cursă Decebal Făgădău, acum primar interimar al oraşului, după demisia fostului edil. Cei doi sunt considerați apropiați, dar, mai nou, Decebal Făgădău încearcă să schimbe această imagine, așa că a trimis o hârtie la Înalta Curte în care arată că Primăria se consideră prejudiciată de Mazăre din cauza contractului de salubrizare şi vrea recuperarea a 25 de milioane de euro de la fostul edil. PNL îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, contraamiral de flotilă în rezervă Vergil Chiţac. Fostul prefect al judeţului, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu.
Brașovenii îi caută succesor lui Scripcaru
Actualul primar al Braşovului, George Scripcaru (PNL), care îşi va încheia cel de-al treilea mandat, nu va mai candida. El este în prezent cercetat sub control judiciar pentru corupţie într-un dosar deschis de DNA Braşov. Filiala locală a PNL l-a desemnat drept candidat pe consilierul local Adrian Oprică. Acesta așteaptă însă validarea conducerii centrale.
PSD s-a decis deja și îl va susţine pe consilierul local Răzvan Popa. În perioada 2012-2014, a fost viceprimar al Braşovului, iar în prezent este consilier local şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale a PSD Braşov. PMP va intra în cursa pentru Primărie cu Costel Mihai (31 de ani), care este preşedintele PMP Braşov şi cel mai tânăr candidat. El este jurist de profesie şi a fost consilier local la nivelul municipiului Braşov.