După opoziția fermă a UDMR și avertismentele primite, în spatele ușilor închise, din partea UNPR, social-democrații par să se fi răzgândit în ceea ce privește cooptarea la guvernare a PP-DD. Rămâne în discuție formarea de alianțe în teritoriu și „un eventual acord parlamentar“.
Împotriva atragerii la guvernare a partidului lui Dan Diaconescu s-a pronunțat răspicat, ieri, și liderul senatorilor UDMR, Marko Bela. Arătând că vede la PP-DD „o demagogie, un populism“ de care politica românească nu are nevoie, fostul președinte al UDMR a lansat, la RFI, și un avertisment pentru social-democrați: PSD nu decide singur asupra Guvernului. „În acest moment, Guvernul nu este format în exclusivitate de PSD. Guvernul este al unei coaliții, inclusiv UDMR. (…) Deci invitarea unei noi formațiuni într-un astfel de Guvern de coaliție este posibilă numai prin acordul tuturor formațiunilor (…) Dacă UDMR nu va fi de acord cu o astfel de intrare, atunci intrarea nu va avea loc, după părerea mea“, a precizat Marko Bela. Declarația acestuia poate fi interpretată drept un răspuns la afirmațiile de marți ale vicepremierului Liviu Dragnea, potrivit cărora „PSD nu e un partid de mâna a doua“, căruia să îi ceară partenerii de coaliție întreruperea negocierilor cu PP-DD.
Tot Marko Bela i-a mai transmis, voalat, un mesaj premierului Victor Ponta: UDMR l-ar putea susține în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Personal, eu îl consider pe Victor Ponta un prezidenţiabil bun din partea coaliţiei, dar probabil că sunt şi alţii, se va discuta şi în PSD acest lucru, vom vedea ce candidaţi vor mai fi şi după aceea vom decide“, a precizat fostul lider al Uniunii.
PSD, atacat de UDMR la Diaconu
„Bogdan Diaconu și PSD trebuie să decidă dacă UDMR este partener sau adversar în coaliția de guvernare“, a cerut ieri, public, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus, pe 2 iunie, un proiect de lege privind „interzicerea autonomiei teritoriale și a oricărei forme de secesionism“. Ulterior, social-democratul a declarat că UDMR ar fi trecut „la șantaj și la amenințări“ împotriva sa, invocând un demers pe care l-ar fi făcut liderii UDMR în sensul excluderii sale din PSD.
Ponta, la ședința UNPR
Liderii UDMR nu au fost singurii nemulțumiți de eventualitatea cooptării partidului lui Dan Diaconescu la guvernare. O poziție fermă au avut, pe acest subiect, și reprezentanții UNPR, doar că ei s-au abținut de la declarații publice și au trecut la racolări. Este vorba de deputatul de Ialomița Mario Caloianu, a cărui înregimentare în „oastea“ lui Gabriel Oprea a fost anunțată ieri, în plenul Camerei, de Viorel Hrebenciuc. Lovitura dată de UNPR formațiunii lui Dan Diaconescu vine în contextul în care liderii PP-DD erau optimiști că-și vor recupera parlamentarii pierduți când partidul va finaliza negocierile cu PSD și, eventual, va intra la guvernare. Un astfel de transfer în sens invers s-a produs tot ieri, senatorul de Iași Ionel Agrigoroaei anunțând că părăsește UNPR și se întoarce în PPDD, formațiune din care plecase acum aproape șase luni.
Pentru a calma nemulțumirile din UNPR, premierul Victor Ponta a participat, ieri, în premieră, la ședința de lucru a UNPR. Potrivit progresiștilor, șeful PSD și-ar fi exprimat convingerea că UNPR va fi un partener „pe termen lung“ pentru social-democrați și „pentru guvernare“.