UPDATE: PSD nu va retrage Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, au declarat surse politice pentru Rl.
Corespondentul RL, Romulus Georgescu: Curentul majoritar la ședință este să nu se organizeze contramanifestație, până la această oră, au declarat, pentru Rl, surse din PSD.
Liviu Dragnea i-a înjurat pe parlamentarii USR aflați în Parlament, care strigau ”Hoții, hoții!”.
”Fac și pe mă-ta”, i-a transmis Dragnea unuia din parlamentarii USR, care i-a cerut retragerea ordonanței.
La ședință participă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea a declarat, joi, despre demisia ministrului pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, că acesta „a primit ordin de reîncorporare”.
„Ce părere să am? A primit ordin de reîncorporare”, a spus Vasilescu, fără să mai facă alte precizări, întrebată, înainte de ședința conducerii PSD, despre demisia lui Jianu. Lia Olguța Vasilescu a mai spus că după ședință își va exprima poziția în ce privește protestele din stradă. „M-am exprimat aseară în poziție publică și o să vorbesc mai multe după ședință”, a adăugat Olguța Vasilescu.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat joi, la Parlament, că Guvernul nu retrage ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. „Nu, de retras nu retragem nimic. Mergem până la capăt, avem un vot în spate, am promis românilor că vom scoate cătuşele din România, vom face pensii, salarii, locuri de muncă, lucruri pentru care ne-au votat oamenii. Cum să dăm înapoi un pas?”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD, la Parlament.
Președintele PSD Liviu Dragnea a sosit la ședință, după o întârziere de 30 de minute, timp în care a stat în Biroul său de la Camera Deputaților. Parlamentarii-protestatari au strigat „Hoții” și i-au cerut lui Liviu Dragnea să retragă Ordonanţele de Urgenţă care produc modificări în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. „Petardele nu le aveţi la voi?”, a replicat Dragnea, cu referire la violenţele de aseară din Piaţa Victoriei.
UPDATE La uşa grupului PSD au venit un grup de parlamentari USR şi PNL care protestează. Ei le-au spus miniştrilor care au venit până acum la şedinţă: „Aveţi curaj să-i spuneţi NU lui Dragnea”. Protestatarii au avut o dispută cu președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău care a avut propria replică la afirmațiile acestora. „Aveți curaj să îi spuneți nu lui Soros”.
„Colegul meu deputat USR Cristian Seidler e la grupul PSD cu un îndemn: <<ÎNDRĂZNEȘTE SĂ-I SPUI NU LUI DRAGNEA>>. Acolo e reuniunea conducerii PSD. Dragi alegători PSD, nu pt asta i-ați votat. Recitiți programul PSD pe justiție. Nu scrie nimic acolo de ce au făcut acum. Ba chiar pot spune că sunt multe lucruri benigne în programul acela cu care toți suntem de acord (informatizarea instanțelor, soluții pentru reducerea blocajelor, asistentă juridică gratuită pentru oamenii săraci și multe altele). Ieri au fost Aurelia Cristea și Ciprian Necula care au ieșit din PSD. Azi Jianu. Mai găsim oameni la PSD?”, a scris el pe Facebook.
Comitetul Executiv Naţional al PSD se întrunește, joi, la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre OUG privind modificarea Codului penal și proiectul de lege privind grațierea.
Şedinţa de joi a Comitetului Executiv Naţional al PSD este prima de după cea convocată pentru validarea de către acest for a lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru şi a membrilor Cabinetului, ca miniştri.
Mesajul unui consilier județean PSD pentru protestatari: ”Cu ce ați cotizat voi la stat? Putorilor?”
Mai mulți social-democrați au demisionat, în ultimele zile, din partid, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului de a aproba OUG privind grațierea și modificarea Codului Penal și de procedură penală. Cea mai recentă demisie este cea a lui Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, care a denunțat „minciuna și impostura” din Cabinetul Grindeanu. Aceștia sunt secretarii de stat Ciprian Necula și Daniel Șandru, fosta deputată Aurelia Cristea și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Aurelia Cristea a explicat că a decis să renunțe la PSD, deși a făcut parte din formațiune mai bine de 20 de ani. „Am crezut și cred în continuare că, atâta timp cât ești consecvent cu tine și cu principiile tale și atâta timp cît nu încerci să înșeli încrederea celor din jur, nu există barieră insurmontabilă. Există, însă, un moment clar în care este necesară delimitarea- acela în care principii, valori și credințe care stau la fundația construcției unui popor sunt sacrificate pentru interese personale meschine. În toată activitatea mea de om politic și parlamentar, am acționat conform câtorva principii personale de neclintit- acelea ale respectului pentru lege și cetățean, ale dialogului, verticalității, congruenței între vorbe și fapte, al integrității. Am simțit direct efectele nepotrivirii dintre aceste principii și abordarea unora dintre oamenii politici, dar am rămas fidelă lor indiferent de consecințe. Într-un astfel de moment, cred că avem fiecare datoria morală să nu rămânem indiferenți. Iar eu nu pot acorda girul meu, chiar din calitatea de membru, unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și , din păcate, al țării”, a scris Aurelia Cristea, într-un mesaj postat pe Facebook.
Ea a continuat exprimându-și convingerea că în PSD sunt numeroși membri PSD care se ghidează după aceleași principii. Contactată de Europa FM, Aurelia Cristea a afirmat că, în Guvernul Grindeanu sunt miniștri „extrem de confuzi”, însă a evitat să dea nume. „Nu am să vă dau eu nume, vorbiți cu ei, dar sunt miniștri care sunt extrem de confuzi la momentul acesta, pentru că nu le vine să creadă că, în spatele unor măsuri economice pe care ar putea să le implementeze foarte bine, putem să ne folosim de o asemenea manieră de guvernare și de actul guvernamental și de mandatul primit de la cetățeni (…). Acum nu am vorbit cu tot Cabinetul ca să pot să spun despre câte persoane este vorba. Sunt miniștri care sunt extrem de confuzi și care sunt extrem de dezamăgiți de modul în care le-a fost înșelată încrederea”, a afirmat ea, la Europa FM. Fosta deputată a lansat și critici dure la adresa Guvernului Grindeanu și șefului PSD, Liviu Dragnea.
„Eu am simțit că nu pot să mă mai trezesc dimineața cu gândul că fac parte dintr-un activ de partid care susține sau care girează niște persoane care legalizează hoția sau, pur și simplu, să confiște România la propriu (…) Dacă era atât de sigur (n.r – Liviu Dragnea) pe sine nu făcea și nu dădea dispoziție ca ordonanțele să se aprobe în miez de noapte, ci exista o dezbatere serioasă, transparentă și în care toată lumea cred că putea să fie de acord și cu anumite grațieri și cu anumite modificări ale codului penal, dar nu așa”, a mai spus Aurelia Cristea, miercuri. Joi dimineața, printr-un discurs similar, ministrul pentru Mediul de Afaceri și-a anunțat demisia, motivând că decizia este legată de integritatea personală. „Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?”, a scris Florin Jianu, joi, pe Facebook.
El a continuat afirmând că nu poate accepta „impostura sau minciuna”. Citiți continuarea aici: Guvernul-marionetă al condamnatului Liviu Dragnea începe să se dezintegreze. Prima demisie a unui ministru din Cabinetul Grindeanu: O fac pentru copilul meu, pentru cum o sa ma uit in ochii lui si ce anume o sa ii spun peste ani „Mă gândesc la viitorul țării mele, țării noastre, a tuturor, viitor pe care trebuie să îl scriem cu onoare și cinste, nu cu impostură și minciună. România nu merită ce i se întâmplă acum, românii nu merită ce li se întâmplă acum!”, a continuat el.
Și secretarul de stat Daniel Șandru, coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României a anunțat că va demisiona joi. Decizia sa vine după ce Guvernul a apropat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. El a postat pe pagina sa de Facebook cererea prin care îl înștiințează pe premierul Sorin Grindeanu de decizia sa, cu descrierea: „Gata. În seara asta voi fi în stradă.” Într-un alt document, el explică motivele pentru care a renunțat la funcție. Citiți continuarea aici: FOTO: Secretarul de stat Daniel Șandru, demisie de onoare, după ce Guvernul a aprobat OUG privind grațierea: România nu poate progresa prin minciună, dispreț fățiș față de cerințele românilor. Abuzurile nu pot fi îndreptate prin abuzuri mai flagrante. „Recurg la acest gest de onoare întrucât din poziția pe care o dețineți ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, a explicat Daniel Șandru.
Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului.
Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară. Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.