Consiliul Național al PSD din 20-21 martie va analiza activitatea lui Victor Ponta în fruntea partidului și modificările la Statut pe care el și Liviu Dragnea le propun. În lipsa unei competiții pentru șefia PSD, social-democrații își canalizează atenția spre locul lăsat liber de Adrian Năstase.
La aproape patru luni de la pierderea prezidențialelor, Victor Ponta își vede liniștit, în continuare, de șefia PSD. Nu doar că a reușit să împiedice convocarea unui congres extraordinar în prima parte a anului 2015, dar și-a redus la tăcere puținii contestatari (unii au fost excluși în noiembrie 2014, alții au plecat, ulterior, de bună voie) și a pus presiune pe baronii locali, amenințându-le funcțiile și influența. Pentru a oferi colegilor, totuși, sentimentul democrației în partid, Ponta le va prezenta, la Consiliul Național, raportul de activitate.
Tot el i-a provocat pe social-democrați să se prindă în competiția pentru șefia Consiliului Național, funcție exercitată de Adrian Năstase înaintea celei de-a doua condamnări la închisoare pentru corupție. Candidaturile la șefia CN al PSD pot fi depuse până pe 15 martie, urmând să fie validate de Biroul Permanent al partidului. Condiții pentru intrarea în cursă sunt susținerea a cinci filiale și o vechime de trei ani în partid.
Cine ar dori să conducă CN al PSD
La bursa zvonurilor, erau creditați cu șanse în cursa pentru șefia Consiliului Național Rovana Plumb, Valeriu Zgonea, Constantin Niță, Marian Oprișan și Gheorghe Nichita. Între timp, primarul de la Iași a clarificat situația, negând că ar avea în plan depunerea unei candidaturi. „Este o funcție care necesită o foarte mare implicare și responsabilitate la nivel central, iar eu am încă foarte multă treabă la Iași“, a declarat Nichita, pentru presa locală. Acesta, care mai deține și funcțiile de lider al PSD Iași și vicepreședinte al partidului la nivel național, a candidat în 2010 la șefia CN, dar a pierdut în fața lui Adrian Năstase.
Din celelalte nume vehiculate pe surse, cele mai mici șanse pare să le aibă Marian Oprișan, aflat în conflict deschis, în ultima vreme, cu actuala conducere a PSD. Motivul? Modificările la Statutul partidului pe care vor să le impună Victor Ponta și Liviu Dragnea (limitarea numărului de mandate pentru șefii de CJ-uri și delimitarea funcțiilor administrative de cele politice), respectiv schimbările aduse Codului electoral (președinții de consilii județene să nu mai fi aleși de electorat, într-un singur tur de scrutin, ci indirect, de către consilierii județeni, din rândul membrilor CJ). În acest moment, Oprișan este șef al CJ Vrancea, președinte al Uniunii Naționale al Consiliilor Județene din România, lider al PSD Vrancea și vicepreședinte al PSD la nivel național.
Răspundere politică pentru corupți
Tot Consiliul Național din 20-21 martie va discuta modificările la Statut pe care vrea să le aducă actuala echipă de conducere a PSD. Premierul a dat asigurări că își va susține propunerea ca membrii de partid acuzați de fapte de corupție să răspundă politic.
„Orice persoană, începând cu mine până la cel mai nou membru al partidului, în măsura în care este vizat în mod direct de către o cercetare legată de fapte de corupție, că despre asta vorbim, nu mai poate ocupa pe acea perioadă anumite funcții“, a declarat Ponta, în fugă, fără a intra în detalii.
Șeful PSD a precizat că va veni „exact“ la ședința de la Sinaia a Consiliului Național cu forma pe care o propune. De unde putem înțelege că se poartă încă discuții și negocieri în interiorul PSD pe marginea așa-zisei reforme a partidului și că, de unde se vorbea, în prima fază, inclusiv de excluderea celor arestați preventiv sau trimiși în judecată, s-ar putea ajunge doar la suspendarea din unele funcții din partid a celor intrați în vizorul procurorilor.
Oricum, pentru ca modificările la Statut să devină aplicabile, este nevoie și de aprobarea Congresului PSD.