Deși s-au opus din răsputeri tuturor inițiativelor de majorare a alocațiilor pentru copii, social-democrații s-au repezit să-și aroge, în frunte cu premierul Ponta, meritul dublării acestora. Legea privind creșterea alocațiilor a fost promulgată, ieri, de președintele Klaus Iohannis.
Legea prin care alocația ajunge la 84 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, respectiv la 200 lei pentru copiii cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, a plecat spre Monitorul Oficial, ca urmare a promulgării de către șeful statului. Pentru a se aplica efectiv mai este nevoie de emiterea unor norme de aplicare, dar și de o rectificare bugetară, astfel încât majorarea să fie operată de la 1 iulie.
Potrivit premierului Ponta, impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi de 900 milioane lei pentru anul în curs și de 1,8 miliarde lei pe an în continuare.
Firea: „Ne ținem de cuvânt!“
Nici nu a apucat să se usuce cerneala prezidențială pe decretul de promulgare a legii privind alocațiile, că social-democrații s-au repezit să-și aroge, prin declarații de presă și pe rețelele de socializare, meritul majorării alocațiilor.
„Actualul Guvern este singurul în timpul căruia TVA a scăzut și alocațiile s-au dublat!“, a declarat, de exemplu, senatorul PSD de Ilfov Gabriela Firea. Potrivit acesteia, majorarea alocațiilor pentru copii ar fi un efect al rezultatelor economice „ale guvernării Ponta“, inclusiv al creșterii „constante“ a PIB în ultimii trei ani. „Ne ținem de cuvânt!“, și-a încheiat Firea declarația de presă.
La rândul său, pe conturile de Facebook și Twitter, premierul Victor Ponta s-a grăbit să inducă ideea, printr-o serie de mesaje, că Executivul ar fi cel care a majorat alocațiile. „Copiii merită mai mult! De la 1 iunie, toate alocațiile se dublează!“ este primul mesaj al lui Ponta, pentru ca la circa două ore distanță să scrie: „Azi – zi importantă: TVA redusă și alocații duble!“. Premierul a precizat și că există fondurile necesare pentru a începe plata alocațiilor majorate.
Mesajele de Ziua Copilului nu sunt, de altfel, primele prin care Ponta își arogă un merit în dublarea alocațiilor pentru copii. Săptămâna trecută, la începutul ședinței de Guvern, premierul a spus: „Dublăm alocațiile, reducem TVA și singurul nemulțumit este domnul Teodorovici (ministrul de Finanțe – n.r.)“.
Realitatea arată însă cu totul altfel: miniștrii și parlamentarii PSD s-au opus constant oricărei încercări de majorare a alocațiilor. Pe 20 mai, când opoziția a reușit să impună amendamentul referitor la dublarea alocațiilor, deputații social-democrați au votat masiv contra raportului care conținea modificarea (71 voturi „împotrivă“, 5 voturi „pentru“ și două abțineri). Ulterior, în urma presiunii societății civile și a mass-media, puterea s-a răzgândit și, în prezența premierului, deputații PSD au votat alături de opoziție.
Anterior datei de 20 mai, mai multe proiecte de lege care vizau majorarea alocațiilor au fost respinse, în comisii și/sau plen, prin votul majorității.
Șeful PC vrea și el un pic de glorie
Aflat ieri în Parcul Herăstrău, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Copilului, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și șef al PC, s-a apucat să vorbească și el de alocații. Pentru nou-născuți, mai precis, care ar putea fi reintroduse prin viitoarea Lege a familiei. Întrebat care ar putea fi cuantumul acestor alocații, Constantin a evitat să dea un răspuns, arătând că trebuie văzut de câți bani are nevoie o familie pentru a crește un copil, dar și ce poate susține statul.
Potrivit șefului de la Agricultură, proiectul unei Legi a familiei, care să cuprindă toate facilitățile pe care le au în România copiii, părinții și persoanele de vârsta a treia, ar fi fost lansat în dezbatere publică. Pe pagina de internet a Ministerului Muncii, ultima postare la rubrica „Transparență decizională“ datează însă din 22 mai și se referă la o hotărâre de Guvern.