0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechAnaliză. Proiectul USR, la răscruce: Socoteala lui Nicușor Dan nu se potrivește...

Analiză. Proiectul USR, la răscruce: Socoteala lui Nicușor Dan nu se potrivește cu legea electorală

Planul de a strânge partidele noi în proiectul Uniunea Salvați România (USR) se lovește de primele obstacole. O alianță riscă să nu treacă pragul electoral, dar formațiunile mai mici, majoritatea înființate în orașe din provincie, nu sunt încântate de perspectiva unei fuziuni. 

Imediat după alegerile locale, liderul Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan a anunțat că partidul său se va extinde la nivel național și se va transforma în Uniunea Salvați România (USR), prin ralierea tuturor formațiunilor similare din provincie. Încurajat de succesul din Capitală, unde USB a ieșit pe locul doi, înaintea PNL, Nicușor Dan configurase deja profilul viitorilor săi aliați: partide noi, formate din oameni noi. Planul a părut că merge ca uns, după ce, la sfârșitul lunii iunie, mai multe partide au decis să înființeze o platformă politică comună pentru participarea la alegerile parlamentare, urmând să decidă, ulterior, „detaliile tehnice” ale colaborării. Pe lângă USB, la eveniment au participat Dan Mașca și Partidul Oamenilor Liberi (POL), Andrei Postolache și Pentru Iași, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), Erwin Albu și Uniunea pentru Codlea (UPC), Vlad Alexandrescu – fost ministru al Culturii, candidații independenti la alegerile locale Tică Darie și Cristian Ghingheș și grupul civic „Mișcarea Uniți Realizăm”. Evenimentul a fost organizat de  Initiațiva România și fundația „Friedrich Naumann”. 

Socoteala USB nu se potrivește cu legea electorală

Discuțiile au continuat, însă, în ultimele zile, s-au împotmolit tocmai în „detaliile tehnice”. Nicușor Dan va înregistra, săptămâna viitoare, USR, după care USB va fuziona cu USR, pentru a fi radiat din lista partidelor politice. Însă, majoritatea partidelor de pe plan local nu vor să fuzioneze cu USR, pentru a nu-și pierde identitatea. Pe de altă parte, scenariul unei alianțe ridică probleme de ordin electoral. Potrivit legii electorale, pragul pentru un partid politic este de 5%. În cazul unei alianțe, pragul crește direct proproțional pentru numărul de partide: 8% pentru două partide, 9% pentru trei partide, 10% pentru patru sau mai multe. Cum platforma comună a fost semnată de mai mult de patru partide, o alianță a formațiunilor noi ar trebui să obțină 10% din voturi. Pentru a rămâne la pragul de 5%, Nicușor Dan a propus celorlalte partide să fuzioneze cu USR. Singura formațiune care s-a arătat dispusă să facă un asemenea pas este „Pentru Iași”, partid al cărui candidat, Andrei Postolache, un antreprenor local, a obținut 13,3% în cursa pentru primărie. În schimb, propunerea a fost, deja, refuzată de Dan Mașca (Partidul Oamenilor Liberi) care a obținut 9,26% din voturi pentru Primăria Târgu-Mureș.

Propunerea a fost respinsă și de M10, partidul înființat de Monica Macovei. „Dl. Dan nu a dorit să intre într-o alianţă electorală care urcă pragul la 10%, dar spune că îşi propune 10% pentru alegerile parlamentare cu USR, partid care încă nu există”, a comentat, pe o rețea de socializare, Ioana Constantin, noul președinte al M10.  „ Strategia domnului Dan nu ar duce în altă parte decât la dispariţia partidelor mici, prin înghiţire de către USR. De altfel, nu sunt prea multe iniţiative politice noi care vor să fuzioneze şi să îşi piardă identitatea. M10 este un partid naţional, cu structuri în teritoriu, care îşi cunoaşte şi asumă identitatea, fiind un partid reformist, de centru dreapta ”, a adăugat șefa M10. 

Planurile lui Nicușor Dan

Așa cum menționam, liderul M10 a remarcat unul dintre paradoxurile strategiei lui Nicușor Dan: acesta își propune să obțină 10% la alegerile parlamentare, dar se teme să își asume o alianță care să fie obligată să depășească acest prag. De la ce nivel pornește USB pentru listele de la alegerile parlamentare? La alegerile locale, lista de consilieri a USB din București a obținut 143.544 de voturi, adică 27,7% din voturile bucureștenilor care s-au prezentat la urne. Voturile obținute de USB în București pentru lista de consilieri reprezintă 1,73% din voturile exprimate la nivel național. Planul lui Nicușor Dan este să repete scenariul în marile orașe, înființând filiale în reședințele de județ.   Acest scenariu este, însă, plin de riscuri pentru că,  în unele orașe mari, USR ar putea intra în coliziune cu inițiativele locale, care se adresează unor alegători cu același profil. 

ALEGERI LOCALE 2016

Ce rezultate au obținut politicienii implicați în negocieri

 

Partid

Voturi Primăria

București

Voturi

primari

Mandate

primari

Voturi consiliul local

Mandate

consilieri locali

Voturi

consiliul județean

Mandate

consilii

județene

Uniunea Salvați Bucureștiul (USB)

175.119

96.789

 

121.099

39

143.544

15

M10

 

18.879

1

32.341

92

29.372

 

Andrei Postolache (Independent, Iași)

 

13.243

 

 

 

 

 

Partidul Oamenilor Liberi (Târgu-Mureș)

 

6.837

 

7.340

5

10.355

 

Alianța Electorală Pentru Craiova (M10+PNȚCD)

 

5.132

 

4.018

 

5.458

 

Cristian Ghingheș (Bacău)

 

3.980

 

 

 

 

 

Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT)

 

2.303

 

4.092

12

 

 

Uniunea pentru Codlea

 

1.952

 

1.208

3

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă