Primarii corupți, în topul preferințelor alegătorilor

de Romulus Georgescu , 08 aprilie 2016 - stire actualizata la ora 12:08, 08 aprilie 2016
Primarii corupți, în topul preferințelor alegătorilor

Majoritatea aleșilor locali cercetați de DNA au în continuare cote ridicate de popularitate și ar putea obține noi mandate, dacă nu ar exista obstacole juridice în calea candidaturii lor.

Sondajele de opinie dau rezultate paradoxale în ceea ce privește raportarea românilor la lupta anticorupție. Direcția Națională Anticorupție (DNA) are cote de încredere de peste 60% , în ciuda atacurilor sistematice ale unor posturi de televiziune la adresa acestei instituții. În schimb, românii i-ar vota, din nou, dacă ar avea posibilitatea să o facă, tocmai pe primarii care au fost acuzați de către procurorii anticorupție.

Cazul cel mai elocvent este cel al lui Marian Vanghelie, edilul suspendat al sectorului 5, care a anunțat, ieri, că va candida pentru un nou mandat la primăria sectorului 5. Acesta a făcut anunțul chiar la Parlament și a spus că în aproximativ trei săptămâni va organiza la Sala Palatului un congres al unei noi mișcări politice de stânga, întâlnire la care vor participa 6.000 de persoane. Marian Vanghelie (exclus din PSD) a fost trimis în judecată de DNA pentru 25 de infracțiuni, a fost arestat preventiv și plasat în arest la domiciliu. Cu toate acestea, potrivit unui  recent sondaj Sociopol,  Vanghelie este primul clasat în lupta pentru Primăria Sectorului 5 cu 33% din voturi. El este urmat de Daniel Chiriță (PSD) cu 30% și Ovidiu Raețchi (PNL) – 25%. Un sondaj de uz intern al PNL a dat rezultate similare.

Arestul nu scade popularitatea

Situația din sectorul 5 se regăsește și la nivelul Primăriei Generale și al altor sectoare.

Sorin Oprescu (independent susținut de PSD) este suspendat din funcția de primar general al Capitalei. În septembrie 2015, acesta a fost acuzat de  DNA și trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz și constituire de grup infracțional. Potrivit unui sondaj IRES, realizat în aceeași perioadă, 53% din respondenții bucureșteni afirmau că ar vota cu Sorin Oprescu, dacă acesta ar câștiga procesul. 98% din cei intervievați aflaseră că primarul Bucureștiului este arestat preventiv. Accentuarea problemelor juridice a determinat eliminarea lui Sorin Oprescu din sondaje (pentru că partidele nu sunt interesate de scorurile celor care nu le mai pot fi adversari).

Aceeași gândire a alegătorilor se regăsește și atunci când vine vorba de primarii de sector. Astfel, un recent sondaj Sociopol relevă că 54% din cei chestionați au apreciat activitatea primarului suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), iar 45% au afirmat că au încredere în el. Și acesta cu toate că Andrei Chiliman a intrat în atenția DNA încă din iunie 2015 și este plasat sub control judiciar. Nici unul dintre cei care și-au anunțat candidatura pentru Primăria Sectorului 1 nu are o cotă similară de încredere. Printre candidați se numără Dan Tudorache (PSD), Alexandru Na­zare (PNL), Laura Chiriac (ALDE) sau Eugen Tomac (PMP).

Revine Piedone?

De asemenea, 64% din locuitorii sectorului 2 cred că primarul suspendat Neculai Onțanu a făcut o treabă bună.  Menționăm că pe 25 martie Neculai Onțanu (UNPR) a fost arestat pentru 30 de zile pentru luare de mită. În acest caz, este necesară o observație: sondajul Sociopol a fost dat publicității pe 30 martie, dar datele au fost strânse între 10 și 20 martie, înainte ca Onțanu să fie arestat. Totuși, cercetările neoficiale ale partidelor, efectuate după data arestării, au confirmat acest trend.

La câteva luni după scandalul din Clubul Colectiv, fostul primar al sectorului 4, Cristi­an Popescu Piedone, are o cotă ridicată de încredere – 48%, în condițiile în care toate informațiile publicate de presă au dovedit implicarea lui Piedone în acordarea autorizațiilor pentru clubul care a ars, în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile. Totuși, fostul edil a anunțat inițial că se retrage din politică. Ulterior, liderii UNPR au anunțat că Piedone s-ar putea răzgândi și să candideze din partea lor. Deja în sector a început o operațiune „independentă” de strângere de semnături pentru susținerea candidaturii lui Piedone la Primăria Sectorului 4.

În București există doar doi primari de sector care nu au dosar penal, iar aprecierile la a­dresa acestora sunt diferite. Astfel, Robert Negoiță (PSD), primarul sectorului 3 are o cotă de încredere de 50%. În schimb, Rareș Mănescu (PNL) are o cotă de încredere de doar 8%.  Mănescu este acuzat de locuitorii sectorului 6 că este absent și că nu se implică în problemele sectorului. Practic, absenteismul este, în acest fel, taxat mult mai dur comparativ cu corupția. Mănescu a anunțat că va mai candida pentru un nou mandat. 

 

Alegerile locale sunt programate pe data de 5 iunie 2016. Săptămâna viitoare „România liberă“ va inaugura un serial special dedicat prezentării candidaților la alegerile locale din toată țara.

Comentarii

 • Negru Vasilica

  10 aprilie 2016 22:15

  Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit! Cereti acum mai multe informatii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • ??????

  10 aprilie 2016 14:01

  Considerati ca o decizie a Curtii Constitutionale privind organizarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin ar trebui sa amane organizarea alegerilor locale cu un an de zile, avand in vedere si din decizii anterioare ale Curtii Constitutionale ?Considerati ca pana atunci s-ar putea finaliza si procesele primarilor acuzati sau procesele celor ce si-au anuntat intentia de a candida si impotriva carora s-a pornit intre timp urmarirea penala, pentru ca aceia care s-ar constata ca ar fi nevinovati sa poata candida la alegerile locale ?Considerati ca o astfel de situatie ar duce la incalcarea unor legi cum ar fi cea a alegilor locale si cea a administratiei publice locale, legi care stabilesc duratele mandatelor alesilor locali ?

  raspunde comentariului
 • rammstein

  08 aprilie 2016 21:09

  tara decacat !!!!...asa primari asa electorat !!.....sa vedeti la parlamentare !!...vor castiga din puscarii !!!....singura solutie !...o dictatura militara !...cu inchiderea pe loc si exterminarea tuturor infractorilor...numai asa scapam de astia ....poate ca nu erau exagerate executile pe stadioanevadim....astia sunt mai rai ca evreii ....

  raspunde comentariului
 • Misu

  08 aprilie 2016 20:51

  Asta se datoreaza excesivei mediatizari din partea A3 si Ghita tv. Zilnic in platourile celor 2 tv-uri sunt invitati ca un facut numai penali si puscariabili, parlamentari, primari, de unde ne dau lectii de cinste si corectitudine. Si ce frumos manipuleaza, nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase. "Procurorii si Kovesi raspund la comenzi politice" este tema preferata a celor doua canale Tv. Romani treziti-va, din vina celor doua canale insalubre, urat mirositoare, bolnave, "pleaca ai nostri, vin ai nostrii" cu WC in fundul curtii.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  08 aprilie 2016 17:49

  Dragi nostri aveti incredere, in sondajele sitemului, organizatilor OCTOPUS.Ba v-a zis cineva vreodata ca sunteti mai gretosi decit comunisti, le vine romanilor sa vomite pe voi si pe manipularea voastra scumpa, vorbesc de media mainstrimul asta dictat de sistemul corupt de sus in jos vorba rasfatatului asta prost si incult un gunoi neosocialist de capitala.

  raspunde comentariului
 • altul

  08 aprilie 2016 17:44

  iara-si scoate glasul , afara prostavanul incultul asta de jepcar de-al statului. Ia prins bine la domiciliu, oSA VINA VREMEA CIND O SA-I CUPRINDA MAINILE BRATILE DE OTEL, INCA DIN ALEA CARE SE STRING, BAGAT LA OCNA PINA ISI ADUCE AMINTE DE TOATE CONTURILE, OFSHORURILE SI AVERILE, FACUT PAPER CLIP PINA TOARNA TOT SI SE INTORC SI AVERILE BANI RDETURNATI, EVAZIONATI, DELAPIDATI, PREJUDICUL ADUS STATULUI., PREA MULTE DREPTURI , UMANITATE CU MAFIA CORUPTA CARE UCIDE DIN CULPA ZI DE ZI.

  raspunde comentariului
 • tot ala

  08 aprilie 2016 17:38

  comunisti ne-au intoxicat cu doctrina lor, urmasi lor ne intoxica, cu ideologia lor. sistemul lor neosocialist globalist. CORUPTIA ESTE PTOBLEMA ELITEI, AI NOSTRI CEI DE SUS DE MAI SUS SI STAPINI LOR DE MAI DE SUS, BAI VANCHELIE SI PRINTI VAMPIRI DIN CARPATI.,GENILE GOLATELE DE NEBUNI IRESPONSABILI CARE SE LUPTA INTRE EI PRT PUTERE CARE CRED CA TOTI ROMANII SUNT PEROSTI LOR, CREDIN MINCIUNILE FARIASEIZMUL CETELOR DE TALIBANI AUTOHTONI. ARE DREPTATE PRIETENUL, PATRIOTUL ALEX,www.youtube.comwatch?v=CMwRlKaSOs8

  raspunde comentariului
 • Greuceanul

  08 aprilie 2016 16:52

  Oameni cinstiti sunt inlaturati din massa amorfa de corupti cum ar fi Parlament, Administratie, Primarii, SRI, etc. Toate aceste organizatii sunt satanice pentru ca numai dracii se inteleg bine intre ei la crima, jaf, hotie, etc. In USA prin anii 1930 n-aveai nici o sansa in politica daca nu erai membru satanist KKK, acum nu mai e la fel doar putin schimbat.....Iar poporul alege ce le este pus pe tava sau liste aceeasi draci corupti si strikati ce ne distrug viata.

  raspunde comentariului
 • gancea

  08 aprilie 2016 16:08

  HOTIA si PROSTIA,sint cele mai mari calitati ale iubitilor nostri conducatori...iar de la ei,trebuie sa invete si poporul. Asa ca ,,VIITOR DE AUR,TARA NOASTRA N-ARE

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  08 aprilie 2016 13:35

  Cand romanul e PROST din nascare genetic leacnu are !!!.Romanii n-au fost prosti ca natie !!!,dar au fost prostiti an de an ,mandat de mandat alegeri de alegeri !!!.Cand trebuie sa alegi din doua rele te uiti care din ele poate deveni un dezastru !!!.Sa vii dupa tot circul cu Oprescu,Vanghelie,Ontanu,Piedone sa vrei sa-i alegi tot pe ei !!!,NU MAI AI LEAC, ESTI PROST DE BUBUI !!!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  08 aprilie 2016 13:35

  Cand romanul e PROST din nascare genetic leacnu are !!!.Romanii n-au fost prosti ca natie !!!,dar au fost prostiti an de an ,mandat de mandat alegeri de alegeri !!!.Cand trebuie sa alegi din doua rele te uiti care din ele poate deveni un dezastru !!!.Sa vii dupa tot circul cu Oprescu,Vanghelie,Ontanu,Piedone sa vrei sa-i alegi tot pe ei !!!,NU MAI AI LEAC, ESTI PROST DE BUBUI !!!

  raspunde comentariului
 • La Cosa Nostra

  08 aprilie 2016 12:52

  In tara hotilor Iohannis e presedinte!

  raspunde comentariului
 • rarl marius

  08 aprilie 2016 10:56

  Cum poate fi CONTRACARATA,PROSTIMEA ? Trebuieste gasit repede ceva pentru a anihila puterea celor care in loc de Creer in cap,au doar PROSTIE ! Cred ca daca,Intelectualii adevarati,nu Doctori ,de alde,ponta,nu ar mai tine cont de Culoarea politica,s-ar uni,puterea in Numar a Prostimii,ar putea fi Invinsa !!!

  raspunde comentariului
 • rodax

  08 aprilie 2016 10:17

  conducatorii sunt aidoma cu cei care ii aleg.

  raspunde comentariului
 • LUTE

  08 aprilie 2016 9:36

  DE CE VA MIRATI DE ACESTE SONDAJE, ACESTA ESTE REZULTATUL A 26ANI DE PROPAGANDA FACUTA DE ACTIVISTII DIN MEDIA ROMANA, UITATIVA LA POSTACI TELEVIZIUNOLOR PRIVATE, CE DEZBATERI FAC SI CE INFORMATII DAU PUBLICULUL AUDITOR, ASA CA CE VA INTELEGA OMUL DE RAND CU O PREGATIE PRECARA, ASA CA ACUM CULEGAM REZULTATUL PROPAGANDEI A 26 ANI.CU TELEVIZORUL PACALIM POPRUL ESTE UN ADEVAR BRAVI HOTILOR TINETI-O TOT ASA CA VA MERGE BINE

  raspunde comentariului
 • musetel

  08 aprilie 2016 9:33

  Este expresia moralei publice a culturii balcanice endemice, a sistemului de valori de iarmaroc. Iar aceastea sunt cultivate si intretinute grijuliu, deliberat, cinic, profitabil, de catre media de masa, anume de catre televiziuni. O natiune care se autodezmembreaza cu patima. Vedem peste tot in jurul nostru ruinele acestui razboi civil sinucigas. Infrastructura la pamant, limbajul si atitudinile politice, coruptia omniprezenta si aparent imposibil de eradicat, de la parlament la "patrioti" la demnitari de la cei mai inalti la cei mai marunti, la functionari, la umili pensionari. Prostitutia, micile si marile infractiuni, toate cu rapida evolutie spre autoorganizare si premeditare. Bucatarii acestei mocirle sunt si patronii si jurnalistii de televiziune, gen Cristoiu, evident, venerati, cum sunt apreciati si coruptii primari din articol. Si evident, dreptatea umbla cu capul spart. Si emailul. MAgistratii la fel inhaitati, in frunte cu cei constitutionali au pus si ei, la greu, o piatra la aceasta institutie a coruptiei institutionalizate. Tariceanu, aia din CNA, gradinarii, peisagistii haznalei mediatice, huliganele justitiei din UNJR si din Europa, ca le-au cjhemat in ajutor si pe hoatele alea de peste granita. Fluturii, cum eclozeaza, cum zboara din mlastina, sa nu se intoxice. Nici macar o gura nu vor sa inspire din miasmele morale care sufoca aceasta minunata balta.

  raspunde comentariului
 • danut

  08 aprilie 2016 9:28

  si ce sa alegem? tehnocratii lu peste prajit sunt specialisti in pomeni electorale, presedintele isi pune neamurile in functii caldute. daca tot nu se schimba nimic in niciun minister, aceeasi atmosfera ca pe timpul lu impuscatu. incompetenta peste tot, iar romanii tac,ca sunt invatati sa rezolve totul prin spaga, pile.

  raspunde comentariului
 • keep walking

  08 aprilie 2016 9:17

  Islandezii au demonstrat impotriva PM-ului lor pe o chestie care nici nu este sigur ca ar fi fost ilegala, ci doar imorala. La noi - votam cu doua maini hotii si leprele. Cred ca nu este foarte mult de cand sper sa nu ma insel un primar a castigat alegerile din puscarie. Ce sa mai comentezi...? Cu astfel de votanti si cu astfel de mentalitati - viitorul nostru este sumbru.Pe de alta parte - situatia asta este creata si intretinuta tot de leprele asa-numite "alesii nostri", prin politica de distrugere a sistemului educational. Poate ca educatia nu este panaceul universal, dar sigur ca "primarul care este" ar aparea doar ca o gluma proasta care chiar asa si este.

  raspunde comentariului
 • Dr.ing.-L.L.M. Samarescu

  08 aprilie 2016 9:14

  Se dovedeste absolut necesara "resetarea clasei politice".Cu jumatati de masura nu se rezolva necazurile.Dupa 90,s-a continuat mentinerea "agatatilor" de rit vechi.In timpul comunistilor ,cei care se aflau sus ,nu erau alesi de cetateni.Dupa 90,fostii ,au devenit peste noapte democrati si reprezentanti.De atunci,fac mai departe pui..pui de "agatati".Iliescu a fost primul care a aranjat pepiniera "agatatilor"....Când se separa apele? Când vom avea oameni cu raspundere,energie si inteligenta la conducerea institutiilor locale?Nu alegeti corupti.

  raspunde comentariului
 • JURIST

  08 aprilie 2016 2:53

  SUFICIENT SA LE VEZI MUTRELE SI CONCLUZIA ESTE CLARA FURA PRIMARUL, FURA NOTARUL, FURA TOTI. SE SCHIMBA FOTOLIILE CA SA DEA LIBERTATE SI CELORLALTI. ALTRUISMUL ÎN DOMENIUL FURTULUI CELOR CARE VA CONDUC, POAATE, CU CEVA EXCEPTII POZITIVE, RESTUL, DE SUS SI PÂNA JOS, SE MINTE, SE INDUCE ÎN EROARE SI OROARE, SE FURA, SE TRIMIT ÎN INSTANTELE ZISE ALE JUSTITIEI SI...BOALA SE LUNGESTE PÂNA SE UITA SI VIN ALTII LA RÂND CA SA PROSTEASCA PE CEI NEINSTRUITI. ACEASTA ESTE , DIN PACATE, ROMÂNIA CONDUSA DE IMPOSTORI, PUSI NUMAI PE ÎMBUIBARE SI DEPUNERILE ÎN CONTURI BANCARE STRAINE, CA SI MUSTACILA SI SLINOSUL, CAMPIONII VOSTRI ÎN TENIS. JUSTITIA ESTE INEXISTENTA, IAR PRESEDINTELE SI PREMIERUL SE PLIMBA FARA ROST, INCAPABILI DE A PUNE CAPAT BANDITILOR, CARE AU FACUT SI CONTINUA SA DISTRUGA ROMÂNIA.

  raspunde comentariului
 • ANA

  07 aprilie 2016 20:46

  Nu stiu cine a facut sondajul acesta, dar fiti siguri Ca Nu Este Adevarat!!! eu cu cine vorbesc, toti spun ca PSD AR TREBUI SCOS IN AFARA LEGII, DEOARECE ESTE CEL MAI CORUPT PARTID DIN ROMANIA.

  raspunde comentariului
 • ANA

  07 aprilie 2016 20:46

  Nu stiu cine a facut sondajul acesta, dar fiti siguri Ca Nu Este Adevarat!!! eu cu cine vorbesc, toti spun ca PSD AR TREBUI SCOS IN AFARA LEGII, DEOARECE ESTE CEL MAI CORUPT PARTID DIN ROMANIA.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design