10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechFOTO+VIDEO. PNȚCD se autodistruge, pe mâna lui Marian Munteanu. Propunere unică în...

FOTO+VIDEO. PNȚCD se autodistruge, pe mâna lui Marian Munteanu. Propunere unică în perioada postdecembristă

Pentru prima dată după 1989, PNȚCD ar putea să nu participe la alegerile parlamentare. Decizia a fost luată de actuala conducere a partidului. Adrian Țapliuc, liderul PNȚCD Constanța, a explicat strategia în cadrul unei conferințe la care ar fi trebuit să participe și Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu, care au plecat însă din sediu când mai mulți membri vechi ai partidului și-au făcut apariția. Soluția Pavelescu este următoarea: PNȚCD îi va sprijini pe Marian Munteanu și partidul său, Alianța Noastră România.

”PNȚCD va avea oameni, doi sau trei, care vor candida din partea Alianței”, a explicat Țapliuc. Acesta a confirmat că, pentru a face acest lucru, membrii PNȚCD trebuie să-și dea demisia din partid și să se înscrie în partidul lui Munteanu. ”Dacă vor ajunge în parlament își vor da demisia din partidul lui Marian Munteanu și vor fi neafiliați, dar vor reprezenta și susține PNȚCD”, a explicat Țapliuc. Întrebat cum crede că ar comenta membrii fondatori ai PNȚCD această soluție, Țaplicu a bătut în retragere: ”Nu știu, este hotărârea comitetului național. Eu personal îmi doresc ca PNȚCD, prin colegii noștri, să intre în Parlament”, a încercat să explice acesta.

Scandal aplanat de poliție

Semnarea protocolului între PNȚCD Constanța și ANR ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă. Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu ar fi trebuit să susțină și o conferință de presă, dar la fața locului au venit doi din liderii vechi ai partidului, Tudorel Chesoi, din Constanța, și Marian Popa, din Galați, cu circa zece susținători. Pavelescu și Munteanu au părăsit sala fără să mai discute cu presa și cu cei doi, care doreau să discute despre o decizie a Curții de Apel. La fața locului a intervenit un echipaj de poliție pentru a face ordine. ”Echipa Pavelescu crede că mai reprezintă PNȚCD. Exclus. Este o grupare care slujește în mod orb un om care vrea să distrugă PNȚCD, și acesta este Aurelian Pavelescu”, a spus Tudorel Chesoi, care se consideră adevăratul președinte al PNȚCD Constanța. ”Din 2013 Aurelian Pavelescu nu mai reprezintă partidul. El este ca sinucigașul care se agață, în ocean, de ultima scândură. În ultima zi el se va înscrie în partidul lui Marian Munteanu”, a spus Marian Popa, PNȚCD Galați.

Hotărâri importante ale instanței

Războiul pentru conducerea PNȚCD, care durează de aproape patru ani, este pe cale să se încheie. Partidul este rupt acum între aripa Pavelescu, cea care conduce de facto partidul, și cei care îl contestă și care au fost excluși. Cele două tabere se luptă în instanță, iar conflictul pare să se apropie de final. Curtea de Apel București a admis, în dosarul 33274/4/3/2014, apelul formulat de Marian Popa, vicepreședinte al partidului în epoca de ante-Pavelescu. ”Ceea ce consfințește această decizie, în special, este faptul că orice modificare a statului sau a organelor de conducere a partidului, precum și orice adunare generală a partidului, pot fi organizate doar în condițiile legii și ale statutului înregistrat în Registrul Partidelor Politice în anul 2012, pornindu-se de la componența Biroului Național de Conducere înregistrat în Registrul Partidelor Politice în 2012, în prezent fiind valabil cel înregistrat conform Sentinței Civile nr. 35/12.05.2010, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 39239/2/2010. Așadar, orice demersuri pe care dl. Pavelescu le va întreprinde fără respectarea normelor legale și statutară, similar tuturor celor organizate anterior, nu vor putea fi înregistrate în Registrul Partidelor Politice”, spune avocatul Adina Careja.

”Instanța a decis neînregistrarea congresului lui Pavelescu, pentru că a lucrat cu organe de conducere nestatutare, adică a ignorat Biroul Național înscris în Registrul partidelor Politice, birou care în ședința din 30 iunie 2013, de la Iași, l-a exclus pe Pavelescu din partid pentru nerespectarea partidului și a forurilor de conducere.  Cu alte cuvinte, instanța a decis că el a acționat abuziv”, a spus Tudorel Chesoi, vicepreședinte în vechiul PNȚCD (îl numim așa pentru a nu crea confuzii). Art 46 din statutul PNȚCD, la art. 1, litera i, spune clar: ”Biroul Politic Național validează sau invalidează alegerile forurilor de conducere ale organizațiilor județene, de sector și ale municipiului București.”

CONSECINȚE. Nul de drept

În aceste condiții, toate organizațiile din țară, desemnate prin numire de către Pavelescu și chiar rezultate ale unor așa-zise conferințe județene de alegeri, sunt nule de drept, întrucât ele nu au fost validate de Biroul Național de Conducere. Orice înființare de organizație județeană sau desemnarea unor comisii interimare, așa cum se numesc în statut, nu se poate decât prin hotărârea Biroului Național de Conducere.

Conflictul dintre cele două aripi PNȚCD nu s-a încheiat. Pe 3 octombrie are loc un nou termen pentru radierea lui Aurelian Pavelescu din Registrul Partidelor Politice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă