7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăTechPNL și USR se încurcă în deconturi. Cele două formațiuni politice nu...

PNL și USR se încurcă în deconturi. Cele două formațiuni politice nu reușesc să profite de o lege favorabilă partidelor

Liberalii nu vor primi aproape 1,8 milioane de lei din suma cheltuită la alegerile parlamentare, în timp ce USR înregistrează o pagubă de peste 600.000 de lei.    

PNL și USR nu reușesc să deconteze o parte din sumele folosite la scrutinul parlamentar din decembrie 2016. Potrivit unui raport întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentare s-au cheltuit peste 45 milioane de lei, iar peste 2,8 milioane nu vor fi rambursate pe fondul încălcării unor articole din legislația privind finanțarea partidelor. De menționat că AEP nu a particularizat motivele pentru fiecare -decizie, făcând doar o trimitere generală la articolele care vizează finanțarea campaniei, cheltu-ielile pentru materiale de propagandă electorală sau respectarea unor limite de cheltuieli.

Astfel, PNL nu va recupera 1,8 milioane de lei din cele 16,5 milioane cheltuite la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse din partid, ar fi vorba de unele greșeli în contractele semnate de unele filiale locale cu firma lui Felix Tătaru. Pentru aceşti bani, GMP a făcut campanie mai mult la nivel naţional. Drept urmare, şi documentele justificative  privesc  mai mult serviciile oferite în acest scop,  ne-au explicat sursele citate.

Cine sunt păgubașii din PNL

Printre filiale care sunt în această situație se numără Arad (31.200 de lei), Bihor (86.623) , Bistrița (44.150),  Dolj (47.618), Ialomița (69.136 de lei), Suceava (67.583 de lei). Pe contractul încheiat la nivel central, pentru a  cărui plată au cotizat peste 20 de filiale județene, alți 210.000 de lei sunt pierduți, mai susțin sursele citate. În fine,  alți 1,2  milioane de lei  ce  sunt refuzați la decontare de către AEP, privesc atât nereguli contabile la nivelul tuturor  filialelor județene, cât și amenzi, penalități pentru proasta întocmire a actelor de către mandatarii lor financiari, ne-au mai explicat sursele citate.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, menționează faptul că la momentul acestor întâmplări nu era în fruntea partidului. ”Eu îmi asum doar ceea ce s-a semnat de către organizația PNL Sibiu și acolo toate lucrurile sunt în regulă. Toate documentele oficiale au fost semnate de fosta conducere și trebuie discutat cu fostul mandatar financiar”, a declarat Raluca Turcan. Fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu, are propria explicație. ”În ceea ce mă privește, am să vă spun că tot ce a ținut de campania de care m-am ocupat este decontat de AEP.  Mai sunt câteva filiale care au semnat anumite contracte, care se semnează nu cu președintele de partid, ci cu firma de consultață și președintele filialei județene, care urmează să fie decontate de AEP, în măsura în care vor fi depuse documentele justificative”, a explicat Gorghiu.

USR contestă decizia

De asemenea, USR nu va primi înapoi 640.000 de lei din cele 1,9 milioane de lei folosite în campania pentru parlamentare. Liderul USR, Nicușor Dan, a anunțat că partidul său va contesta decizia AEP.  Cea mai mare parte a banilor o reprezintă donaţiile primite prin platforma „Finanţare Politică”, construită de Asociaţia G2, şi plăţi către Google şi Facebook, a explicat Nicuşor Dan.

„Motivul AEP este că toate acestea nu au semnăturile olografe ale donatorilor, Google şi Facebook! Decizia AEP ne întoarce în secolul trecut, într-o perioadă apusă, când plăţile electronice erau abia la început şi supuse neîncrederii. Din păcate, acţiunea acestei instituţii – pe care am considerat-o ca având un rol modernizator în procesul electoral – pune sub semnul întrebării, pentru viitor, posibilitatea ca un partid să fie susţinut, prin contribuţii, de către cetăţeni“, a scris Dan, pe Facebook. Potrivit preşedintelui USR, „decizia demonstrează că AEP, precum vechii politicieni, nu poate concepe că un partid poate strânge puţini bani de la mulţi donatori şi obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanţatori”.

ALDE a depus documente pentru cheltuieli de 5,1 milioane de lei, iar AEP a găsit nereguli de 157.569 lei. În schimb, celor de la PSD -le-au intrat deja banii în cont. Au cheltuit 13,8 milioane de lei, iar suma nerambursată este de doar 74.000 lei. „Partidul Social Democrat a primit încă de acum două săptămâni şi jumătate suma solicitată pentru rambursare. 99,3% s-au rambursat din suma solicitată”, a precizat Mircea Drăghici, trezorier PSD.  

Cum sunt finanțate campaniile electorale

Alegerile locale și parlamentare din 2016 au fost primele la care s-a aplicat noua lege a finanțării partidelor politice, votată de Parlament în 2015. Potrivit acestui act normativ, sumele cheltuite în campania electorală, provenite din cotizații, donații sau împrumuturi,  sunt rambursate de la bugetul de stat. Sumele cheltuite nu pot depăși anumite praguri, în funcție de tipul de scrutin, iar pentru a beneficia de rambursare un partid trebuie să obțină cel puțin 3% din voturi.

Autoritatea Electorală Permanentă verifică finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Pentru a verifica legalitatea veniturilor şi cheltuielilor partidelor politice, AEP poate solicita documente şi informaţii de la persoanele fizice şi juridice care au prestat servicii – gratuit sau contra cost – partidelor politice, precum şi de la orice instituţie publică. În cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, precum şi cele efectuate la nivel central. Nu se rambursează sumele de bani care depășesc plafoanele stabilite, care provin din alte surse de finanțare decât cele prevăzute de lege, sau cele care au fost cheltuite cu alte destinații decât cele legale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Intervenții record ale Salvamont în ultimele 24 de ore: 93 de persoane salvate, 26 transportate la spital

Salvamont reamintește importanța pregătirii, înainte de a porni pe trasee montane Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii montani au...
Ultima oră
Pe aceeași temă