Potrivit calculelor liderilor liberali, alegerile pentru șefia Consiliului Județean ar putea avea loc până în 19 ianuarie.
Deși campania electorală pentru alegerile prezidențiale abia s-a încheiat, liderii PNL au început din nou să se pregătească pentru alegeri. De data aceasta, este vorba de alegerile parțiale pentru șefia Consiliului Județean Cluj. Postul de președinte a rămas vacant după ce liberalul Horea Uioreanu a demisionat, în contextul în care a fost arestat sub acuzații de corupție.
Consilierul județean Mihai Seplecan, cel care speră să obțină nominalizarea sa drept candidat la șefia Consiliului, dorește să profite de valul de simpatie generat de victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis. Noul președinte al României a obținut în județ peste 73 la sută din voturile exprimate, iar candidatul PNL ar porni ca favorit
într-o eventuală confruntare locală.
”Mulțumesc tuturor clujenilor care au ales să se prezinte la vot ieri, într-un număr impresionant, indiferent de opțiunea acestora. Este timpul să punem capăt segregării de orice fel. Mai ales noi, aleșii locali, care suntem chemați să ne vedem de treabă, iar treaba noastră este buna administrare a banului public, interesul cetățeanului.
Mobilizarea exemplară a clujenilor care, ieri, până la ora 21, au votat în proporție de 69,56% la nivel de judeţ, și 76,87 în municipiul Cluj-Napoca, ne arată că, în momentele în care drepturile cetățenești sunt încălcate sau minimalizate, românii știu să și le ceară înapoi, știu să nu se lase prostiți. De acest exemplu ar trebui să profite cei de la PSD Cluj și să înceapă să învețe că administrația publică locală nu este la cheremul lor discreționar. Să înțeleagă și să-și asume greșelile, să ceară alături de ACL Cluj alegeri anticipate pentru ocuparea funcției de președinte al Consiliului Județean Cluj, să se respecte legea.
Știu că cei de la PSD nu prea știu să respecte legea și să o aplice – s-a văzut în modul mizerabil în care au organizat aceste alegeri, demne de strămoșii lor, comuniștii anului 1946. Și asta în plin secol XXI. Dar orice învăț își are dezvățul – și un prim pas este acela de a cere respectarea legii și organizarea, conform legii, a alegerilor pentru președinția CJ Cluj. Sper că înțelege că este obligat să respecte legea inclusiv prefectul Vușcan numit apolitic de către PSD Cluj”, a spus Mihai Seplecan. Acesta a menționat că deja a trimis un document oficial prin care îi pune în vedere premierului Victor Ponta că trebuie să organizeze alegerile anticipate. ”Reamintesc faptul că, săptămâna trecută, prin Notificare am solicitat primului ministru ca, până la începutul lunii decembrie, să se adopte o hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/2001”, a spus Mihai Seplecan.
Somație de la Alin Tișe
Declarații asemănătoare a făcut și celălalt președinte executiv al PNL Cluj, senatorul Alin Tișe, care este și vicepreședinte la nivel național al acestei formațiuni politice. Alin Tișe a fost președinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2008 – 2012. ”Dacă PSD dorește să ajungă un partid de 5 la sută, va amâna aceste alegeri parțiale, cu consecințe grave asupra județului. Județul are nevoie de o conducere legitimă și certă, pentru a putea trage investitori și pentru a putea derula acele proiecte care îmbunătățesc viața locuitorilor”, a spus Alin Tișe. Actualul senator PNL ar putea fi aruncat în luptă pentru șefia Consiliului Județean Cluj dacă Mihai Seplecan va avea probleme cu ANI. Președintele TSD Cluj, Horia Nasra, l-a reclamat pe Mihai Seplecan la ANI după ce a descoperit că acesta a fost, concomitent, și consilier județean, și consilier juridic al comunelor Sânpaul și Beliș. ”Domnul Seplecan a avut beneficii materiale în schimbul asistenței juridice prestate pentru cele două primării, iar în calitate de consilier județean a participat la alocarea unor sume de bani de care au beneficiat aceste primării”, au spus liderii PSD Cluj.
PROBLEME. Vor fi sau nu alegeri?
După arestarea lui Horea Uioreanu, vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean, Istvan Valentin Vakar, a preluat conducerea instituției. În locul său a fost desemnat un vicepreședinte interimar al Consiliului Horațiu Catarig. PNL a încercat debarcarea vicepreședintelui PSD al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, și instalarea lui Mihai Seplecan în acest post, însă ambele tentative au eșuat.