30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăTechUPDATE. PNL discută cu toată lumea pentru voturi la moţiunea de cenzură

UPDATE. PNL discută cu toată lumea pentru voturi la moţiunea de cenzură

UPDATE 12:10  Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL:  Pentru noi este foarte clar că domnul Victor Ponta şi-a pierdut autocenzura, deci nu mai sperăm să ia o decizie unilaterală de retragere din fruntea Guvernului (….) O să discutăm şi cu cei de la UNPR şi cu cei de la ALDE, din cercul Puterii şi bineînţeles cu cei de la UDMR şi PSRO, din Opoziţie. Sunt suficiente voturi la aceste partide ca o moţiune de cenzură să treacă. De asemenea, eu am încredere că sunt şi parlamentari PSD, care simt cum le fuge pământul de sub picioare şi văd cum pierd procente zi de zi cu Victor Ponta în fruntea Guvernului.

******

La finalul săptămânii trecute, PNL a anunţat că luni vor depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Şi asta nu e tot. Liberalii vor să organizeze şi un miting în Bucureşti, aşa cum susţine Vasile Blaga. Este cea de a patra moţiune de cenzură cu care se confruntă Guvernul Ponta de la învestitură.

CITEŞTE ŞI  Începe procesul premierului Ponta la ÎCCJ

Vineri, copreşedintele PNL, a delclarat că “Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupţie care refuză să facă un gest elementar, igienic, acela de a-şi da demisia. (…) PNL a decis să depună, luni, o moţiune de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a guvernlui Ponta“. Ba mai mult, Gorghiu consideră această moţiune de cenzura va fi, în opinia sa, cea mai scurtă şi cea mai de impact moţiune de cenzură de la revoluţie şi până acum. Alina Gorghiu a mai afirmat că PNL a avut discuţii cu toate forţele parlamentare, inclusiv UNPR, încă de la prima moţiune depusă, însă, a refuzat să facă publice rezultatele discuţiilor purtate.

CITEŞTE ŞI  PNL anunţă că discuţiile pentru moţiunea de cenzură au început, inclusiv cu UNPR

Sâmbătă, Gorghiu şi-a nuanţat declaraţiile şi a spus că liberalii au început deja discuţiile cu partidele politice parlamentare pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, afirmând că săptămâna viitoare vor avea negocieri inclusiv cu UNPR. Vreau să vă spun că discuţiile privitoare la votul pe moţiunea de cenzură deja au început, le vom face toată săptămâna viitoare şi le vom avea inclusiv cu Gabriel Oprea, cu UNPR”.

CITEŞTE ŞI  PNL depune luni MOŢIUNE DE CENZURĂ împotriva Guvernului Ponta

Ce spune Liviu Dragnea despre moţiunea de cenzură

În schimb, liderul interimar al PSD, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că o eventuală moțiune de cenzură a PNL nu are șanse să fie votată, el susținând că “nu moțiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta”. “E dreptul lor constituțional. (…) Nu moțiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta. Vom discuta în partid. Dar nu cred că ne putem permite să intrăm într-o aventură politică. Cred că și colegii din coaliție susțin în continuare lucrul ăsta“.

PSD nu renunţă la Ponta 

Însă, Dragnea recunoaşte că PSD se află într-o situaţie “delicată“, dar este important ca partidul să rămână în continuare la guvernare, pentru a-și pune în practică programul politic. Dragnea a menționat că își dorește ca premierul Victor Ponta să “aibă capacitatea să treacă cu bine prin aceste momente foarte grele” și să simtă că are sprijinul partidului. 

CITEŞTE ŞI  Dragnea, despre Victor Ponta: Nu ştiu unde este. Şi nici nu mă interesează foarte tare  

Guvernul este condus și de iure și de facto de premierul Victor Ponta. Este o situație nedorită în care ne aflăm și noi ca partid și coaliția, dar, în primul rând, Victor Ponta. Va fi importantă decizia lui, dar pentru PSD este extrem de important să rămână la guvernare. (…) În Comitetul Executiv, care e convocat luni, vom discuta pe lângă măsurile de organizare pentru congres și situația actuală, pentru că este firesc să o discutăm acolo și cred că PSD va susține în continuare ca Victor Ponta să rămână prim-ministru, pentru că e important să rămânem la guvernare. (…) Va trebui să discutăm și în coaliție. (…) Sper ca astăzi sau mâine să pot vorbi cu premierul. (…) Eu nu întreb unde este, nu știu unde este și nu mă interesează foarte mult, e important să-și pună ordine în gânduri și să aibă capacitatea să treacă cu bine prin aceste momente foarte grele pentru el și să simtă, totuși, că de la partid are un suport. (…) Nu discutăm de variante de rezervă, nu discutăm de planuri bazate pe anumite ipoteze, ci în funcție de realitățile care vor fi. (…) Atât vă spun că PSD nu este un partid atât de mic care să poată fi luat prin suprindere“, a susținut Liviu Dragnea.

Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi “pentru”, faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind “împotrivă”, iar 7 anulate.

 

Cele mai citite

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...

Coșul zilnic de cumpărături ar putea să se scumpească, estimează antreprenorii români

Coșul zilnic de cumpărături este predispus scumpirilor în următoarea perioadă, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Țara noastră a avut cele mai accelerate creșteri ale...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă