-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechPNL are un plan de rezervă pentru Marian Munteanu

PNL are un plan de rezervă pentru Marian Munteanu

Cursa pentru Primăria Capitalei s-a dovedit, până acum, una cu numeroase răsturnări de situație, dar și cu posibilitatea unor noi mișcări până pe 26 aprilie, ultima dată de depunere a candidaturilor.

Sorin Oprescu (independent susținut de PSD) este suspendat din funcția de primar general al Capitalei. În septembrie 2015, acesta a fost acuzat de DNA și trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz și constituire de grup infracțional.

Cea mai mare agitație a fost în PNL, care l-a desemnat pe Marian Munteanu, după ce doi candidați, Cristian Bușoi și Ludovic Orban, s-au retras. Ieri, însă, un grup de şapte ONG-uri, printre care IPP şi SAR, au făcut apel la PNL să retragă candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei pe motiv că acesta „a avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată”.

În replică, președintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu Quintus, a anunțat că aceștia au un plan de rezervă. „De data asta, însă, pot să vă spun că dacă se întâmplă ceva suntem pregătiţi cu un plan de rezervă, dar Doamne fereşte să se întâmple ceva. Dacă cumva domnul Marian Munteanu ar dori să se retragă, o ipoteză care mi se pare foarte îndepărtată, noi avem imediat ce pune la loc”, a declarat Mircea Quintus, afirmând că liberalii vor alege un candidat din partid. La ședința PNL de marți, prin care a fost validată candidatura lui Marian Munteanu, președintele de onoare a susținut „trei doamne din PNL”, nominalizând în public pe una dintre acestea – Adriana Săftoiu.

Adriana Săftoiu a spus că luni a acceptat să reprezinte PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar că ulterior, conducerea partidului a fost cea care a decis că este nevoie de un candidat din afara formațiunii și a optat pentru Marian Munteanu. Săftoiu a mai spus că nu împărtăşeşte soluţiile pe care le propune Marian Munteanu pentru România, atunci când vorbeşte despre „insurecţie”, ea precizând că, cel mai probabil, liderii PNL vor avea o discuţie cu el pentru că este nevoie de clarificări.

 Afirmațiile lui Quintus au venit în condițiile în care au apărut noi detalii despre modul în care s-a produs apropierea între Marian Munteanu și PNL. Potrivit noilor informații, Marian Munteanu a participat, alături de Mihai Gâdea, la vizita pe care Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a întreprins-o în Statele Unite. Prezența lui Munteanu în această vizită a fost confirmată într-o emisiune de la Antena 3, unde Mihai Gâdea și Marian Munteanu au vorbit despre întâlnirea avută împreună cu alți ”frați care cred în Hristos”. Scenariul a fost confirmat și de o declarație a copreședintelui PNL, Alina Gorghiu. ”Dânsul a discutat cu noi în mai multe momente, inclusiv cu Ludovic Orban, pe nevoia susţinerii unor proiecte a platformei civice. Am discutat cu Marian Munteanu chiar în minunata vizită în SUA. Am avut mai multe discuţii. Nu despre candidatură, pentru că atunci nu era cazul”, a spus Gorghiu, la „Adevărul Live”.

PSD îl susținea, inițial, pe Sorin Oprescu, însă problemele acestuia cu DNA au determinat conducerea partidului să se îndrepte către senatorul Gabriela Vrânceanu-Firea. Ea este prima clasată în sondajele de opinie, în condițiile în care există mai mulți candidați care se adresează electoratului anti-PSD.

În cursa pentru Primăria Capitalei a intrat și Nicușor Dan din partea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB). Acesta mizează pe un mesaj antisistem și a refuzat atât cooperarea  cu PNL cât și cu M10, formațiune din partea căreia candidează Ciprian Ciucu, fostul președinte al Consiliului Național de Integritate.

Bătălia pentru Capitală poate fi, însă, influențată și de doi lideri politici care cochetează cu candidatura, pentru a-și promova propriile partide. Este vorba de fostul președinte Traian Băsescu, primar al Capitalei între 2000 și 2004, și care ar putea candida din  partea PMP. La rândul său, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, ar putea candida din partea ALDE. Atât PMP cât și ALDE își propun să depășească pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare și au nevoie de vizibilitate începând chiar din timpul campaniei pentru alegerile locale.   

Bătălia pentru Capitală poate fi influențată de doi lideri politici care cochetează cu can­didatura, pentru a-și promova propriile partide. Este vorba de fostul președinte Traian Băsescu, care ar putea candida din  partea PMP, și de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care ar putea intra în cursa electorală din partea ALDE.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă