Partidul Popular Maghiar din Transilvania i-a cerut lui Iohannis să discute problema autonomiei, pe motiv că Bucureștiul ar fi un centru corupt și ineficient de putere. Cum reacționează alte formațiuni politice

de Mihai Diac , 17 iulie 2017 - stire actualizata la ora 09:17, 17 iulie 2017
Szilágyi Zsolt

Partidul Popular Maghiar din Transilvania i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere șefului statului să iniţieze şi să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrativă.

"Am convingerea că, şi dumneavoastră aveţi interesul de a reforma în aşa fel relaţiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere, şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara. Acum e greu de crezut că se poate", susține preşedintele PPMT, Zsolt Szilágyi.

În replică, deputatul PMP Marius Paşcan a declarat că solicitarea PPMT de a iniţia un dialog cu președintele Iohannis pe tema autonomiei este ”o mojicie”, informează Mediafax.

Marius Paşcan subliniază că, de fapt, în Transilvania, românii au ajuns să fie trataţi drept cetăţeni ”de rangul doi” de către unguri.

”Este o mojicie, pur şi simplu, şi traducând ceea ce spune acest Szilágyi Zsolt, îi transmite preşedintelui, transmite României, transmite capitalei: ”Sunteţi nişte hoţi, nişte corupţi şi noi vă chemăm să dialogaţi cu noi”, adică este şi o fractură de logică. Pe de o parte, insultă, pune nişte etichete deloc onorante şi, mai apoi, cheamă la dialog. (...) Cum, din moment ce sunt corupţi, infractori şi promovează o politică destructivă, cum îi mai chemi apoi la dialog. Implicit pe preşedintele României îl consideră în această tagmă a capitalei, pentru că şi preşedintele României îi reprezintă pe români din capitală, de la Palatul Cotroceni”, este replica deputatului de Mureş Marius Paşcan, după ce preşedintele PPMT Zsolt Szilágyi a spus, în scrisoarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis că Transilvania consideră Bucureştiul ”un centru corupt şi ineficient de putere”, însă doreşte ca şeful statului să iniţieze şi modereze un dialog româno-maghiar pe tema autonomiei.

Paşcan a afirmat că tema autonomiei este ”resuscitată” din când în când de toate partidele politice ungureşti, catalogând această cerinţă o ”pretenţie teritorialistă cu caracter xenofob”.

”Vedeţi aşa resuscitate din când în când aceleaşi mesaje care, într-un fel sau altul, privesc toate partidele politice care reprezintă maghiarimea din Transilvania, câtă vreme şi PPMT, şi UDMR, şi Consiliul Naţional Secuiesc, şi celelalte formaţiuni politice ale maghiarimii, toate au un ţel comun: Ruperea României pe enclave etnice. Şi se validează din când în când această pretenţie teritorialistă, cu caracter xenofob”, a mai spus Paşcan.

Deputatul de Mureş a mai afirmat că în judeţul pe care îl reprezintă, maghiarii şi românii au drepturi egale, însă mai degrabă românii ajung să fie consideraţin cetăţeni ”de rangul doi”, de câtre maghiar, care sunt învăţaţi, de mici, să trăiască divizaţi.

”Cu certitudine au drepturi egale cetăţenii de etnie maghiară cu toţi ceilalţi cetăţeni. Problema este că mai degrabă sunt de rangul doi cetăţenii români. Toată politica pe care o promovează partidele maghiare, PPMT, dar şi UDMR şi celelalte este de a separa etnic copii. Sunt învăţaţi să trăiască separat, li se spune că sunt superiori. Se izolează, ca nu cumva să se infecteze, să nu aibă parte de o infecţie etnică, coabitând în şcoli şi învăţând împreună, respectându-se reciproc”, a conchis Paşcan.

Comentarii

 • valeanu

  18 iulie 2017 1:17

  Nu a inceput lupta pt. Palatul Cotroceni sau nu sant alegeri dar - cartea ungureasca - s-a scos deja. A devenit plictisitor. Ar fii bine sa vedem ceva concret ce duce inainte ROMANIA!

  raspunde comentariului
 • Nu vorbiti voi de coruptie!

  17 iulie 2017 10:21

  Ati avut si aveti in continuare politicieni corupti, asa ca nu va mai pretindeti neprihaniti! Vreti exemple, iata cateva - Verestoy Attila, Laszlo Borbely, Antal Arpad, Laszlo Tokes,si multi altii! Nu sunteti cu nimic mai corecti, ati fost dispusi sa faceti un troc cu PSD, despre care ziceti ca este olin de corupti. Pai atunci, UDMR este de asemenea corupt!

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design