Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a promis încetarea blaturilor dintre liberali şi social-democraţi. Parlamentul și Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) sunt instituțiile vizate.
Ludovic Orban a fost ales preşedinte al PNL, în cadrul Congresului organizat, sâmbătă, la Romexpo. El a obţinut 3.518 de voturi, iar contracandidatul său, Cristian Buşoi, 952 de voturi.
Victoria lui Orban în sine nu este o surpriză, fiind anticipată, neoficial, de ambele tabere implicate în competiție. A surprins, totuși, proporția scorului final, diferența de voturi fiind extrem de mare. Explicația este legată de faptul că o parte dintre susținătorii lui Bușoi nu și-au mai exprimat votul, conștienți de faptul că europarlamentarul va pierde competiția. Așa se explică şi faptul că s-au înregistrat doar 4.491 de voturi, la un congres la care au fost invitați 5.000 de delegați.
Dosarul înțelegerilor subterane
În discursul pe care l-a ținut la congres, Ludovic Orban a promis încetarea blaturilor cu PSD, fără a oferi exemple concrete în acest sens. „Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a spus Orban. El îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare prin votul oamenilor, nu printr-un ”nou USL”, afirmând că PNL trebuie să susţină alegeri anticipate.
Totuși, pe culoarele congresului, cazurile concrete erau discutate neoficial. Cele mai vizibile înțelegeri subterane s-au petrecut în Parlament, acolo unde liberali precum Eugen Nicolăescu sau Teodor Atanasiu au obținut funcții bine plătite în BNR sau ANRE, negociind direct cu Liviu Dragnea. Sunt însă și alte cazuri. ”Unii dintre consilierii liberali din Consiliul General al Capitalei negociază cu PSD primirea de posturi în firmele înființate de Primăria Capitalei”, au afirmat surse liberale.
Pasivitatea PNL este dovedită și de faptul că nu s-au implicat în contestarea înființării firmelor în contencios-administrativ, deși acestea au fost aprobate în mod ilegal. Înființarea firmelor a fost aprobată cu majoritate simplă, chiar dacă legislația în vigoare menționează că deciziile privind patrimoniul se iau cu două treimi din voturi. Chiar dacă, inițial, PNL a anunțat că se va implica în acest demers, ulterior, consilierii USR au depus singuri contestația.
Prima decizie, legată de moțiune
Prima decizie luată de noul președinte PNL are, de asemenea, legătură cu PSD. Orban a anunțat că liberalii nu vor participa la ședința plenului parlamentului în care se va citi moțiunea de cenzură. El a adăugat că, în opinia sa, PNL nu trebuie să voteze împotriva lui Sorin Grindeanu, dar o decizie va fi luată de Biroul Politic al PNL în prima ședință, programată astăzi.
”Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziția oficială a PNL față de grava criză în care se află România datorită majorității parlamentare”, a declarat Orban, după Congresul PNL.
Oamenii lui Orban au câștigat și posturile de prim-vicepreședinți.Deputatul de Bistriţa Robert Sighiartău a fost ales, ieri secretar general al PNL, la propunerea lui Ludovic Orban. Și prim-vicepreședinții provind din tabăra Orban: Ilie Bolojan (Bihor), Raluca Turcan (Sibiu), Iulian Dumitrescu (Prahova), Mircea Hava (Alba).
Atac la Dacian Cioloș
Discursul lui Ludovic Orban a conţinut refereri şi la fostul premier Dacin Cioloș și la atitudinea sa față de PNL. ”Niciun stranier pe o funcție pe care PNL poate să depună candidat sau să numească, în locul celor merituoși din PNL. Chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloși în PNL, care nu au avut norocul lui să fie sprijiniți ca ministru, comisar european, prim-ministru și el să nu vină în PNL, să se întoarcă cu spatele la noi. Acești Dacieni Cioloși care nu au avut acest noroc sunt în PNL, alături de noi, și să dea Dumnezeu să îi putem scoate la suprafață”, a comentat Orban. Cu toate acestea, Cioloș a răspuns printr-un mesaj prietenos. ”Îl felicit pe Ludovic Orban pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PNL. Îi doresc mult succes şi inspiraţie în efortul de a întări acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic de care România şi scena politică au atâta nevoie”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.
Cine este noul șef al PNL
Ludovic Orban este membru al PNL din anul 1992, partid sub însemnele căruia a candidat la numeroase alegeri locale, parlamentare şi pentru preşedinţia căruia a intrat în cursă şi în anul 2010. Liberalul a candidat la preşedinţia PNL şi în 2002, și în 2010, pierzând în fața lui Theodor Stolojan, respectiv, Crin Antonescu. În 2014, a pierdut postul de președinte interimar, într-un duel cu Alina Gorghiu, sprijinită de președintele Klaus Iohannis.
Orban a fost candidatul PNL la Primăria Capitalei în anii 2008 şi 2016, retrăgându-se din ultima campanie electorală şi renunţând la toate funcţiile din partid, după ce DNA a dispus urmărirea penală şi controlul judiciar pe 60 de zile.
Orban a fost acuzat de folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, la data de 11 aprilie 2016. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat la începutul acestui an. Decizia nu este una definitivă. Între anii 2004 – 2007, Orban a fost viceprimar general al Capitalei, iar între anii 2008-2012 şi 2012-2016 a obţinut două mandate de deputat.
De asemenea, Orban a deţinut şi portofoliul Ministerului Transporturilor, în Guvernul Tăriceanu, pe care l-a păstrat până la încheierea mandatului acestui guvern, în decembrie 2008.