-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăTechNoua deviză a Partidului Național Liberal: votează și contestă

Noua deviză a Partidului Național Liberal: votează și contestă

 

PNL a contestat la Curtea Constituțională (CCR) două reglementări la care au contribuit parlamentarii propriului partid. Este vorba de un amendament la Legea bugetului, propus de PNL, și de Legea securității cibernetice, adoptată de Senat, inclusiv cu voturile liberalilor.

PNL a contestat Legea bugetului de stat pe anul 2015 la Curtea Constituțională, iar sesizarea va fi analizată într-o ședință programată pe 29 decembrie. În sesizarea liberalilor către CCR, primul argument invocat vizează faptul că proiectul Legii bugetului de stat trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie, termen legal pe care Executivul nu l-a respectat. De asemenea, PNL a reclamat absența unei strategii fiscal-bugetare, obligatorie potrivit legislației în vigoare.

„Ultimul aspect pe care noi l-am sesizat se referă la faptul că noua formulă inclusă în buget pentru echilibrarea bugetelor locale noi o considerăm ca fiind adoptată neconstituțional“, a explicat liderul deputaților PDL, Tinel Gheorghe. Ulterior, viceliderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a admis că amendamentul pe care PNL îl contestă la Curtea Constituțională a fost inițiat de opoziție și votat favorabil. „Normal că noi l-am propus… corectat“, a replicat viceliderul PNL. „Se contestă din punct de vedere al modului în final în care a fost preluat de către PSD, că au mai făcut modificări după ce noi am făcut acele modificări“, a replicat deputatul PNL. Nicolăescu a fost întrebat ce anume a modificat PSD la amendamentul respectiv. „Mi-e greu să vă spun pe dinafară în clipa de față, că nu am venit pregătit pentru asta, dar au făcut modificări“, a replicat Nicolăescu. Potrivit raportului votat de Parlament, amendamentul menționat aparține întregii comisii de buget-finanțe, fără a fi precizat un autor, semn că au fost centralizate propuneri de la mai mulți parlamentari.

Ponta încearcă să sperie electoratul

Premierul Victor Ponta a reclamat faptul că depunerea contestației ar putea avea ca efect amânarea intrării în vigoare a bugetului și a unor măsuri precum majorarea pensiilor şi introducerea TVA de 9% la pachete turistice. Mai mulți miniștri, precum Rovana Plumb (Muncă), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), i-au ținut isonul premierului și au trimis liderilor PNL scrisori deschise în care reclamau blocarea fondurilor pentru domeniilor lor și cereau retragerea plângerii.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a reamintit că premierul Victor Ponta a amânat depunerea bugetului, pe fondul campaniei electorale. Însă, fostul fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a explicat că Legea finanțelor publice 500/2002 oferă posibilitatea creșterilor de natură socială, chiar și fără aprobarea bugetului înainte de 1 ianuarie. „Ordonatorii principali de credite au dreptul, potrivit legii, să solicite Ministerului Finanțelor Publice majorarea cheltuielilor bugetare prevăzute în bugetul pe 2014 cu sumele ce reprezintă indexarea pensiilor, salariile majorate pentru personalul din sănătate şi personalul didactic, precum şi altor indemnizații ce se acordă în 2015, deoarece acestea au fost aprobate prin diferite acte normative“, a explicat Ialomițianu.

Legea securității cibernetice, la judecata CCR

Pe de altă parte, 69 de deputați ai PNL au contestat la CCR legea cu privire la securitatea cibernetică a României. Semnatarii contestă, printre altele, articolul care prevede accesul serviciilor de informații la datele furnizorilor de internet și telefonie, fără un mandat de la judecător, doar în baza unei „solicitări motivate“. Ei consideră că o astfel de reglementare încalcă dreptul la viață privată. Contestatarii atrag atenția și că desemnarea SRI ca autoritate în materie încalcă o directivă a UE potrivit căreia instituțiile de acest tip trebuie să fie organisme civile. Însă actul normativ a fost adoptat de Senat în unanimitate, inclusiv cu voturile PNL. Ce spun liderii celor două grupuri parlamentare? Șeful deputaților liberali, Ludovic Orban, a preferat să dea vina pe Executiv, inițiatorul proiectului de lege. „Nu ne acuzăm în niciun caz, am luat legătură cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat că noi ca și deputați nu am putut să ne pronunțăm din cauza faptului că procedura adoptării tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputaților și că este un drept fundamental pe care îl avem, și anume acela de a sesiza CC.

De asemenea, consider că prioritare sunt drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului român, în raport cu posibila nemulțumire care ar putea să apară din partea unui coleg din Senat“, a răspuns liderul deputaților PNL. Șeful senatorilor liberali, Puiu Hașotti, pare mulțumit că greșeala a fost corectată. „Da, noi am votat această lege. Decizia contestării este o decizie politică, este o decizie corectă. Am greșit când am votat legea, senatorii din toate partidele au greșit când au votat legea“, a afirmat Hașotti.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă